Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Putyin nem engedi, hogy Brüsszel szívassa az oroszokat

Tóth Dalma

2019.06.05. 21:25

Az unió gazdasági szankciókkal sújtotta Oroszországot a Krím félsziget elcsatolásáért, amit az oroszok sem hagynak szó nélkül.

Július 1-től például korlátozzák a külföldi borok, pezsgők, gyümölcs- és likőrborok importját. Szerencsére ez egyelőre csak az állami szférára vonatkozik, azonban külföldről 5-6 millió liter bort szállítanak Oroszországba az állami és önkormányzati szervezetek számára, ez várhatóan az import korlátozása miatt változni fog.

Budai Gyula, a külügyi tárca külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosa szerint az Európai Unió nagyon pórul járhat, ha az oroszok betartják az ígéretüket. Putyin 2016-ban a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon azt mondta, hogy az orosz mezőgazdaság és feldolgozóipar olyan pályára áll rá, hogy ki tudja váltani az unióból érkező termékeket. Úgy látszik, nem beszélt a levegőbe az orosz elnök, hiszen a borok tiltólistára tétele az állami, önkormányzati szektorban is egy újabb lépés az ígéret megvalósítása felé. Ez pedig minket, magyarokat is érint, azonban a franciákat, az olaszokat, a spanyolokat, a portugálokat még komolyabban sújtja.

Budai Gyula attól tart, hogy az oroszok következő lépése a borok, pezsgők magánszektorból való kitiltása lehet, ami Magyarországnak is komoly érvágást okozna. Példaként említette az orosz szállodákba és éttermekbe nagy mennyiségben szállított prémium kategóriás borainkat, többek között a tokaji aszút.

Kiemelte, hogy Oroszország egyre több téren lesz önellátó, ezért félő, hogy az unió később – ha addigra esetleg meggondolná magát – már nem tudja visszaszerezni korábbi orosz piacait.

Az Európai Unió lábon lőtte magát a szankciókkal. Néhány uniós vezetőnek el kellene gondolkodnia rajta: biztos, hogy gazdasági síkon kell rendezni a politikai konfliktusokat?

– tette fel a kérdést Budai Gyula.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére