Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Potápi: A nemzetpolitika sikerének része a Magyarság Háza létrehozása

MTI - 888.hu

2021.01.22. 13:40

Az elmúlt tizenegy év nemzetpolitikájának egyik sikere a határon innen és túl élő magyar közösségek közötti kapcsolatok erősítésére tíz esztendeje létrehozott Magyarság Háza, az intézmény szerteágazó tevékenysége – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken az intézményben tartott sajtótájékoztatóján.

 

Potápi Árpád János szimbolikusnak nevezte, hogy éppen a magyar kultúra napján emlékeznek meg annak az intézménynek az alapításáról, amely az elmúlt évtizedben kiemelkedő szerepet töltött be az összmagyarság kultúrájának ápolásában, épített és szellemi örökségének megőrzésében, a magyar identitás erősítésében.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 2010-es évek elején hozták meg a nemzetpolitikát érintő szimbolikus jelentőségű jogszabályokat, valamint az alaptörvényt. Erre utalva felhívta a figyelmet, hogy a határon túl élő magyarok számára megadott szavazati jog következményeként ma „a magyar Országgyűlés igazából egy nemzetgyűlésnek” tekinthető.

Hangoztatta, hogy ennek

a nemzetpolitikának köszönhetően a Kárpát-medence minden magyar hazája, mindenkit szeretettel látnak Magyarországon, mindenki bízhat Magyarországban és a magyar kormányban, éljen akár Szabadkán, Kassán, Kolozsváron, Eszéken vagy a diaszpórában.

Elmondta, a Magyarság Háza 2011-ben, a magyar kormány támogatásával jött létre, az államtitkárság háttérintézményeként működő Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. keretében, néhány éve pedig önálló nonprofit gazdasági társaságként működik. Céljai közé tartozik a magyar kultúra megőrzése, építése, valamint az államtitkárság és a nemzetpolitikai intézményrendszer működésének segítése.

Az intézmény kétezernél több amatőr és profi művésznek, előadónak biztosított lehetőséget a bemutatkozásra, ezernél több előadást szervezett, és negyedmillióan vettek részt a programjain, a Határtalanul program keretében pedig tízezer diáknak rendezett kulturális, néprajzi, történelmi tanórákat – sorolta.

Potápi Árpád János hangsúlyozta:

a nemzetpolitikai intézményrendszer a járványhelyzetben is működött, ám a programok jó részét online tudták megtartani.

Hozzátette,

a Magyarság Háza az idei „nemzeti újrakezdés éve” programjaiban is aktívan részt vesz.

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója közölte, hogy az intézmény a járványhelyzet ellenére gyakorlatilag leállás nélkül folytatja munkáját, sőt újabb szereplőket vont be tevékenységébe. A külhoni előadók és művészek produkcióit filmen rögzítették, az alkotásokat közösségi oldalaikon tették hozzáférhetővé.
Tevékenységüket ismertetve elmondta, hogy tavaly tavasz óta háromszáznál több kisfilmet készítettek külhoni partnereik közreműködésével; ezek között voltak mesék, útikalauzok, zenei, irodalmi, képzőművészeti, hagyományőrző előadások; mindennap új produkcióval tudtak jelentkezni.

Kínálatukban most is szerepel film, színház, muzsika, irodalom, képzőművészeti, történeti és fotókiállítás, szabadegyetem, mesedélelőtt, rendhagyó óra és útikalauz

– sorolta az intézményvezető.

Alkotásaik népszerűek, háromnegyed év alatt tízmilliónál többen voltak részesei a Magyarság Háza programjainak – tette hozzá.

Bejelentette, hogy az intézmény létrejöttének évfordulója alkalmából a teljes külhoni magyarságot megmozgató programsorozatot indítanak; naponta jelentkeznek majd új produkciókkal, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő művészek munkásságába engednek betekintést.

Közölte azt is, hogy az év második felében tervezik megjelentetni a Magyarság Háza nagy képeskönyvét, DVD-sorozatot adnak ki legjobb filmjeikből, világ körüli útra indítják az intézmény tíz évéről készített kiállítást, valamint átadják az idén alapított Magyarság Háza-díjat is, továbbá – terveik szerint – szeptember végén vagy október elején négynapos fesztivállal indítják az őszi szezont.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Franciaországban is romlik a járványhelyzet a novemberi nyitás után

Romlanak a koronavírus-járvány mutatói Franciaországban, ezért az újabb variánsok fokozódó terjedésének megfékezése érdekében a következő hétvégén az északi Dunkerque-ben is karantén lép életbe – jelezte szerdán a francia kormány, amely már két nappal ezelőtt bejelentette, hogy hétvégére a francia Riviéra tengerparti településéinek egy részét lezárják.

Minden második menedékkérő papírok nélkül érkezik Németországba

Minden második menedékkérő papírok nélkül érkezik Németországba

Német sajtóhírek szerint néhány menedékkérő szándékosan dobja el személyi igazolványát, gyakran az embercsempészek tanácsára.

Három ragály volt ma terítéken: a koronavírus, Donáth apja és a Jobbik

Három ragály volt ma terítéken: a koronavírus, Donáth apja és a Jobbik

Most már bíróság is kimondta: a nagy européer Donáth Anna apja rendszeresen zaklatta alkalmazottait, hiába próbálták a randa pletykát politikai támadásnak beállítani, ahogy a Jobbikban is mindig üldöztetést kiabálnak, ha éppen valami disznóságot csinálnak, mint ahogy a jelek szerint Jakab Péter és Stummer János ma is összehozták. És akkor még itt van a járvány harmadik hulláma is.

Rendkívüli támogatást kaphatnak a magán zoo-k

Rendkívüli támogatást kaphatnak a magán zoo-k

Rendkívüli támogatást kaphatnak a pandémia miatt nehéz helyzetbe került magánalapítású állatkertek – közölte az Agrárminisztérium.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére