Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Potápi: a bukovinai székelyek kultúrája erősebb, mint valaha

Ányos Miklós

2019.10.05. 18:18

30 év után a bukovinai székelyek kultúrája erősebb, mint valaha – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Tolna megyei Kismányokon, a Magyarok Nagyasszonya-templom jubileumi ünnepségén.

Potápi Árpád János szerint mindez annak köszönhető, hogy az idén 30 éves Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének tagegyesületei áldozatos munkával ápolják a hagyományokat. Emlékeztetett arra is, hogy október 8-án a Magyarok Nagyasszonyának ünnepén lesz 30 éve, hogy felszentelték a kismányoki székely templomot, amely mára a bukovinai székelyek jelentős búcsújáró helye lett. Évről évre többen gyűlünk össze az ősi székely motívumokat őrző kismányoki templomban – mondta a bukovinai székely származású politikus.

Felidézte azt is, hogy egy éve avatták fel a templom udvarán felépített bukovinai székely portát, amely a népcsoport kultúráját jelképezi. „Ezt a kultúrát vittük tovább Bácskába, hoztuk ide a völgységi településekre, és azóta is próbáljuk őrizni, továbbadni gyermekeinknek, unokáinknak” – fogalmazott. A Magyarok Nagyasszonya-templomban őrzik egyébként a Hadikfalváról származó faragott Mária-szobrot, amelyet a székelyek ereklyeként tisztelnek.

Az évfordulón az államtitkár a szövetség tolnai, baranyai, Bács-Kiskun megyei és Budapest környéki tagszervezetei mellett köszöntötte az al-dunai Sándoregyházáról és az erdélyi Marosludasról érkezett székelyeket is. Majd a templomban Kvanduk Frigyes, a pécsi megyéspüspök általános helynöke mondott misét. A búcsúi zarándoklatra pedig több százan érkeztek a völgységi falvakból, illetve Érdről is.

Az ünnepségen megkoszorúzták az öt bukovinai falu – Istensegíts, Fogadjisten, Hadikfalva, Andrásfalva és Józseffalva – halottaira emlékező kereszteket is, melyek mellett üvegedényekben az ottani temetők földjét őrzik. A jubileum alkalmából a templom melletti imaház folyosóján 13 tablóból álló fotókiállítás is nyílt, amely a templom építését idézi fel, és bemutatja a bukovinai székelyek hagyományőrző csoportjait, tájházait, iparművészeket, népdalénekeseket, írókat.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A svéd külügyminiszter nem látja a határnyitás akadályát

Miközben attól hangos a média, milyen csúfosan megbukott a svéd járványügyi válságkezelés, a külügyminiszter elmondása szerint nincs észszerű ok a svédek kizárására a határnyitásból.

Újabb migráns hullám Olaszországnál

Újabb migráns hullám Olaszországnál

Ma hetvenegy tunéziai migráns érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetére.

Tovább fokozódik a román magyarellenesség

Tovább fokozódik a román magyarellenesség

A román parlament szakbizottsága elutasította, hogy március 15. a romániai magyarság hivatalos ünnepe legyen.

Sms-ben gratulált Orbán Viktor Salvininek

Az Orbán Viktor Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben az áll: „A harcod jó harc. Veled vagyunk, Matteo!”.

Két héten belül megszavazhatják a vészhelyzet megszűnését

Két héten belül megszavazhatják a vészhelyzet megszűnését

Orbán Balázs közölte: a kabinet a hétfői kormányülésén döntött arról, hogy törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

Orbán Viktor: kevesen mondhatják el magukról, hogy fellőtték az űrbe – Videó!

A Star Wars intrójával kezdődő videóban emlékezett meg a miniszterelnök arról, hogy ma 40 éve lőtték fel az űrbe Farkas Bertalant.

„Politikai alapon vádolta Brüsszel a magyar kormányt”

„Politikai alapon vádolta Brüsszel a magyar kormányt”

Varga Judit elmondta: várhatóan június 20-tól a veszélyhelyzet kivezetésre kerül Magyarországon.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére