Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Potápi: a bukovinai székelyek kultúrája erősebb, mint valaha

Ányos Miklós

2019.10.05. 18:18

30 év után a bukovinai székelyek kultúrája erősebb, mint valaha – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Tolna megyei Kismányokon, a Magyarok Nagyasszonya-templom jubileumi ünnepségén.

Potápi Árpád János szerint mindez annak köszönhető, hogy az idén 30 éves Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének tagegyesületei áldozatos munkával ápolják a hagyományokat. Emlékeztetett arra is, hogy október 8-án a Magyarok Nagyasszonyának ünnepén lesz 30 éve, hogy felszentelték a kismányoki székely templomot, amely mára a bukovinai székelyek jelentős búcsújáró helye lett. Évről évre többen gyűlünk össze az ősi székely motívumokat őrző kismányoki templomban – mondta a bukovinai székely származású politikus.

Felidézte azt is, hogy egy éve avatták fel a templom udvarán felépített bukovinai székely portát, amely a népcsoport kultúráját jelképezi. „Ezt a kultúrát vittük tovább Bácskába, hoztuk ide a völgységi településekre, és azóta is próbáljuk őrizni, továbbadni gyermekeinknek, unokáinknak” – fogalmazott. A Magyarok Nagyasszonya-templomban őrzik egyébként a Hadikfalváról származó faragott Mária-szobrot, amelyet a székelyek ereklyeként tisztelnek.

Az évfordulón az államtitkár a szövetség tolnai, baranyai, Bács-Kiskun megyei és Budapest környéki tagszervezetei mellett köszöntötte az al-dunai Sándoregyházáról és az erdélyi Marosludasról érkezett székelyeket is. Majd a templomban Kvanduk Frigyes, a pécsi megyéspüspök általános helynöke mondott misét. A búcsúi zarándoklatra pedig több százan érkeztek a völgységi falvakból, illetve Érdről is.

Az ünnepségen megkoszorúzták az öt bukovinai falu – Istensegíts, Fogadjisten, Hadikfalva, Andrásfalva és Józseffalva – halottaira emlékező kereszteket is, melyek mellett üvegedényekben az ottani temetők földjét őrzik. A jubileum alkalmából a templom melletti imaház folyosóján 13 tablóból álló fotókiállítás is nyílt, amely a templom építését idézi fel, és bemutatja a bukovinai székelyek hagyományőrző csoportjait, tájházait, iparművészeket, népdalénekeseket, írókat.

 

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Novák Előd: a nagy étvágyú balliberális ellenzék szét fogja lopni a fővárost

Novák Előd: a nagy étvágyú balliberális ellenzék szét fogja lopni a fővárost

A Mi Hazánk Mozgalom politikusa a Vasárnapnak adott interjújában értékelte az önkormányzati választások eredményeit.

A kispesti szoci képviselő felfüggeszti párttagságát

A politikus ezt a Facebook-oldalán jelentette be.

Hosszú évek tudatos sportdiplomáciai építkezését rombolná le a Karácsony-féle „stadionstop”

Hosszú évek tudatos sportdiplomáciai építkezését rombolná le a Karácsony-féle „stadionstop”

Rossz fényt vetne hazánkra, valamint a turizmusra is negatívan hatna, ha a „stadionstop” miatt visszalépnénk valamely nemzetközi sportesemény megrendezésétől.

Bölcsődetervezési ötletpályázatot hirdet a kormány

Építészeti ötletpályázatot hirdet bölcsődék tervezésére a Lechner Tudásközpont az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága és a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága megbízásából.

Ha sok nézőt akarunk a stadionokba, akkor ezt miért nem segíti sem az MLSZ, sem a sporttörvény?

Ha sok nézőt akarunk a stadionokba, akkor ezt miért nem segíti sem az MLSZ, sem a sporttörvény?

Csodálatos indián nyárban van részünk, lesz nemzeti ünnep és hosszú hétvége is a közeljövőben. A Magyar Kupa következő fordulója viszont ügyesen kikerüli ezeket.

Bajban van Görögország, érkeznek a migránsok

Újabb hullámra számítanak a görögök, ami azért baj, mert már így is a kapacitásukon felül teljesítenek a migránstáborok.

Szijjártó: nem akarjuk, hogy Brüsszelben birodalom épüljön

Szijjártó: nem akarjuk, hogy Brüsszelben birodalom épüljön

A külgazdasági és külügyminiszter a Russia Todaynek beszélt a migrációról, valamint Budapest és Brüsszel kapcsolatáról.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére