Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Portugál politikusbűnözőt alkalmaz Gyurcsányné Brüsszelben

Horváth Tamás

2019.08.03. 14:08

A DK magyarázkodik.

Az uniós választást követően július elején Strasbourgban megalakult az új Európai Parlament, így a képviselőknek lehetőségük nyílt asszisztenseket maguk mellé venni. Az uniós szerv honlapján található információk alapján a politikusok maguk választhatják meg munkatársaikat, akiknek a foglalkoztatására maximum havi 24 526 euró összeget különít el az EP. Mint a rövid tájékoztatóból kiderült, a képviselők akkreditált, valamint helyi asszisztenseket is igénybe vehetnek: előbbiekből hármat, esetleg négyet lehet alkalmazni, őket közvetlenül az EP foglalkoztatja; míg utóbbiak az adott tagállamban teljesítenek szolgálatot.

A rövid ismertetőbe nincs beleírva, hogy egy képviselő csak saját hazájának állampolgárait nevezheti ki segítőnek, ebből következően szabad a pálya azoknak, akik inkább külföldieket szeretnének foglalkoztatni. Nincs új a nap alatt: a DK-s párttársaival együtt a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége csoportjába (S&D) beülő Gyurcsányné is ebbe a körbe tartozik.

A politikus EP-adatlapján két akkreditált asszisztens neve olvasható: Ördög Alexandráé, valamint Jose Alberto Alves Pereiráé. Előbbi korábban a Demokratikus Koalíció aktivistája volt, többször is Gyurcsány Ferenc társaságában mutatkozott. Ördögnél azonban egyértelműen érdekesebb Alves Pereira személye, aki az előző uniós ciklusban az S&D képviselőcsoportjához tartozó portugál Szocialista Párt (PS) küldöttségének tanácsadója volt.

Már önmagában az is komoly kérdéseket vet fel, hogy Gyurcsányné miért éppen egy portugál férfit választott segítőjének, azonban Alves Pereira előéletét megismerve csak tovább sokasodnak a kérdőjelek. A szocialista tanácsadó ugyanis egy súlyos korrupciós botrány főszereplője, amellyel kiemelten foglalkozott a portugál média. Az Origo szúrta ki az Observador portugál lap áprilisi írását, melyben az áll, hogy a gyanú szerint

Gyurcsányné újdonsült asszisztense mintegy 20 ezer eurót tulajdoníthatott el a Madeiráról és az Azori-szigetekről érkező parlamenti látogatóktól.

A lap hozzátette, hogy összesen 12 látogatásról és 378 személyről volt szó. A botrány akkor vett komoly fordulatot, amikor Alves Pereira a lisszaboni DIAP által indított nyomozás első számú gyanúsítottja lett, a bűnüldöző hatóság a szocialista küldöttség jogellenes pénzfelhasználását vizsgálta.

Gyurcsányné és Gyurcsány

Az Observador kiemelte, hogy Gyurcsányné segítője meghamisította az Európai Parlamenttől, az S&D-től és az utazási irodáktól származó eredeti dokumentumokat – jellemzően a látogatók utazási, valamint szállásköltségeit manipulálta. Mindig figyelt arra, hogy készpénzben fizessenek neki azért, hogy ne lehessen követni a kifizetéseket.

A lap szerint az esetre valamikor 2014-2015 környékén került sor, ugyanakkor kiemelték, hogy a történet vélhetően egészen a 2000-es évek végéig nyúlik vissza, amiből azt a következtetést vonták le, hogy az ellopott összeg ennél lényegesen nagyobb lehet.

A gyanú szerint a portugál tanácsadó

több frakciótag aláírását is meghamisította.

Így többek között Liliana Rodrigues, Ricardo Serrão Santos, és Ana Gomes korábbi EP-képviselőét – utóbbi ezt meg is erősítette az Observadornak.

Mindenképpen érdekes, hogy a PS delegációját valamikor 2015 és 2016 között értesítették a szabálytalanságokról, azonban a belső ellenőrzésre csak 2018-ban került sor. Az ügy vége az lett, hogy a PS delegációja felfüggesztette Alves Pereirát a pénzügyi tevékenységek végzésétől, így elvonták tőle a parlamentbe látogató csoportok támogatásainak operatív és pénzügyi irányítását. Ennek ellenére többször részt vett ezt követően az EP brüsszeli ülésein.

A lap áprilisi cikkében azt írta pártbeli forrásokra hivatkozva, hogy a portugál tanácsadó szerződése június 30-án amúgy is lejár. Ez így történt, csakhogy Jose Alberto Alves Pereira nem tűnt el, csak Gyurcsányné mellé ejtőernyőztették.

Az Origo szerint ez lehet a magyarázat arra a képtelen döntésre, hogy Gyurcsánynét első napos politikusként (hiszen az EP-képviselőség előtt nem volt politikus) máris alelnöknek jelölte az európai szocialista frakció (majd a politikai szokásjog értelmében meg is választották).

Nem sokkal az Origo cikkének megjelenése után kínos magyarázkodásba kezdett a Gyurcsány család pártja, a DK. A párt Facebook-oldalára kikerült poszt szerint ők is csak az Origo írásából értesültek arról, hogy Jose Alberto Alves Pereira ellen korrupció gyanúja miatt eljárás folyik. Hihető, nem?

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére