Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Palkovics: részben közeledtek az álláspontok a pedagógusokkal

Bertha László

2016.04.05. 12:38

Palkovics László oktatási államtitkár szerint közeledtek az álláspontok a minõsítési rendszer átalakítása, illetve a nyugdíj elõtt álló pedagógusok foglalkoztatása ügyében, ugyanakkor továbbra is vannak olyan kérdések, melyekben nem jutottak közelebb a megegyezéshez.
BUDAPEST, 12:38

Palkovics László oktatási államtitkár szerint közeledtek az álláspontok a minősítési rendszer átalakítása, illetve a nyugdíj előtt álló pedagógusok foglalkoztatása ügyében, ugyanakkor továbbra is vannak olyan kérdések, melyekben nem jutottak közelebb a megegyezéshez.

Palkovics László elmondta, hogy a hétfői, éjszakába nyúló tárgyaláson nagyon sok kérdésben, ha nem is minden részletre kiterjedően, de az elveket illetően megállapodott egymással a sztrájkbizottság és a kormány. A tanulók terhelésének hosszú távú csökkentésével kapcsolatban például csak a részletek kérdésesek. Az, hogy a szakszervezetek már szeptembertől változást várnak ezen a téren, „már nehezebb ügy”, itt még nincs megállapodás, ugyanakkor a kerekasztal egyik munkacsoportja április végén tesz javaslatot erre vonatkozóan – tette hozzá az államtitkár.

A felek megegyeztek abban, hogy létrehoznak egy rendszeresen ülésező egyeztető fórumot, ahol minden érdekelt elmondhatja a véleményét. Megállapodtak abban is, hogy a tanfelügyeleti rendszert, illetve általában a minősítési rendszert hogyan alakítják olyanná, hogy kisebb terhet jelentsen a pedagógusoknak. A jövőben ez inkább az intézmény értékelésére fog irányulni, és arra is akkor, ha az intézmény mutatói rosszabbak, mint az országos átlag. Ez egy nagyon komoly megállapodás – mondta Palkovics.

Vannak azonban olyan témák is, amelyekben nem jutottak dűlőre a felek. Ilyen például az állami fenntartó szerep, amivel kapcsolatban

van egy sor opciónk, nincs még végleges megoldásunk.”

– fogalmazott az oktatási államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy erről a kormány fog dönteni.

A szakszervezetek további céljai között szerepel, hogy a mostani 22-26 óra kötelező tantermi foglalkozás csökkenjen 22 órára. Ezt azonban Palkovics nem tartja jogosnak, mivel időközben történt egy nagyon jelentős béremelés is.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére