Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Palkovics: nagyobb mozgásteret kell adni a tanároknak

888.hu

2016.03.12. 11:54

Az oktatási államtitkár szerint 2017-re elkészülhet a Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálata. A kormány támogatja azt a kezdeményezést, hogy a tanároknak és tantestületeknek a jelenleginél nagyobb szabadságot biztosítsanak a tantervek összeállításában.

Palkovics László szerint az iskolák állami fenntartásával kapcsolatban nincs vita az önkormányzatok és a kormány között; azzal mindhárom önkormányzati szervezet egyetért, hogy a Klebersberg Intézményfenntartó Központot (Klik) nem akarják megszüntetni (ezt egyébként a pedagógusi sztrájkbizottság sem kérte). Az oktatási államtitkár Magyar Időknek adott interjújában elmondta: azzal ő is egyetért, hogy a jelenleginél nagyobb forrásokat kell a Klik rendelkezésére bocsátani. Ennek érdekében tisztázni kell, hogy a költségek közül mit fizet az iskolákat fenntartó Klik és mi a működtetésért felelős települési önkormányzatok. Felmerült az is, hogy az önkormányzatok a Kliknek adnák azt a pénzt, amit az iskolák fenntartására fordítanának.

Például ha szappanról van szó, az a működtetőé, tehát a település feladata, de a kréta biztosítása a fenntartóé. Ugyanakkor az már kérdéses, hogy ki cseréli ki az izzót a projektorban. Az ilyen helyzeteket kellene kezelni, és szükség lenne egy nagyon egyszerű, egyértelmű szabályozásra, amelyen már dolgozunk.

Palkovics szerint a kormány is egyetért azzal a pedagógusok azon felvetésével, hogy a tanároknak és a tantestületeknek a tantervi szabályozásban a jelenleginél nagyobb mozgásteret kell adni. Az államtitkár szerint  ugyanis elsősorban ez, nem pedig a fenntartó személye határozza meg a pedagógusi munkát. A kormány emellett ígéretet tett arra, hogy helyreállítja az igazgatók munkáltatói és gazdálkodási jogkörét is, azaz megerősítik főnöki mivoltukat az általuk irányított iskolákban.

Az államtitkár szerint a kormány a Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálatára is nyitott, ám nem tartja megalapozottnak azt a követelést, hogy a tantervben szereplő lexikális ismeretanyagot csökkentsék, helyette a készségek képességek fejlesztésére kell helyezni a hangsúlyt. A NAT felülvizsgálata 2017 végéig befejeződhet; ezzel a feladattal a köznevelési kerekasztal egy külön munkacsoportja foglalkozik.

Palkovics arra számít, hogy  a gyerekek, a pedagógusok, iskolák gondjainak megoldódásával a tiltakozások is elcsöndesednek majd, feltéve, ha tényleg a szakmai problémák megoldásának igénye, nem pedig politikai célok vezérlik a tüntetések szervezőit. Ennek érdekében azonban a tiltakozóknak is le kell ülniük a Köznevelési Kerekasztal mellé, hiszen ez az a szakmai fórum, ahol az oktatási kérdésekről a többi szakmai szervezettel, a szülők, a diákok, az önkormányzatok képviselőivel együtt tudnak működni.

Egy ügy van, aki tenni akar az oktatásért, azt be kell csatornázni a tárgyalásokba, nem folyhat két párhuzamos platformon az egyeztetés, annak nem lenne értelme.

Persze eztán is maradhatnak olyan elvi ügyek, amelyek már politikai kérdésnek minősülnek, de akkor ez a mozgalom már nem az oktatásról szól - fejtette ki Palkovics László, aki szerint Pukli István után az a zuglói pedagógusnő lehet a tiltakozások következő vezéralakja, aki nemrég megtagadta diákjai értékelését. Az államtitkár ezzel kapcsolatban óva intette a tiltakozókat attól, hogy a gyermekeket ebben az ügyben játékszerként használják, és megjegyezte: a zuglói tanárnő fegyelmi vétséget követ el, ezért jogviszonyát meg kell szüntetni.

(Magyar Idők)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Fejbe lőttek egy férfit, aki a labdarúgó-válogatott vereségét ünnepelte

Fejbe lőttek egy férfit, aki a labdarúgó-válogatott vereségét ünnepelte

Saját országa Egyesült Államokkal szemben a katari foci vb-n elszenvedett vereségét ünnepelte egy iráni, amikor lelőtték.

John Barnes: Elég legyen Katar kioktatásából!

John Barnes: Elég legyen Katar kioktatásából!

John Barnes, a Liverpool egykori legendás válogatott labdarúgója szerint a vb-t rendező országot már-már zaklatják, pedig éppen Nagy-Britanniában is lenne bőven tennivaló az emberi jogok érvényesítése terén. Barnes szerint a nyugati országok szurkolói emberi jogi leckéket adnak a közösségi médiában világbajnokság házigazdájának.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére