Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Palkovics: Erős a hazai járműipar

888.hu

2022.05.28. 15:10

Erősnek nevezte a hazai össztermék 25 százalékát előállító, 180 ezer embert foglalkoztató járműipar helyzetét a Debrecen Drive autó- és járműipari kiállítás keretében tartott konferencián a technológiai és ipari miniszter szombaton.

 

Palkovics László az ágazat jövőjéről szólva a magyarországi járműgyártás további erősítését, hatékonyságának javítását, a high-tech gyártási és terméktartalom, illetve a hazai hozzáadott érték növelését jelölte meg a célok között.

Utóbbi kapcsán cáfolta, hogy Magyarország összeszerelő üzem lenne, mint kifejtette: egyre több külföldi vállalat növeli a kutatás-fejlesztési elemeket Magyarországon, amit jól jelez, hogy mintegy 15 ezer mérnök dolgozik e területen.
A tárcavezető a Csak az elektromos a jövő? Az automobilizmus újra válaszút előtt címmel tartott előadásában komoly kihívásnak nevezte, hogy az Európai Tanács 2015 és 2030 között 37,5 százalékos szén-dioxid-csökkentést határozott meg.

Ennek elérése érdekében a járműiparban zajló technológiai váltásnak nem az egyetlen útját jelentik az elektromos hajtásrendszerek – mondta, megjegyezve, hogy a zöld mobilitás elterjesztésének támogatása keretében szorgalmazzák olyan új alternatív hajtásformák kialakítását, mint a hidrogén felhasználása ezen a területen, vagy a szintetikus üzemanyagok alkalmazása a belsőégésű motorokban. E folyamat részeként elkészült a kormány hidrogénstratégiája – fűzte hozzá.

Palkovics László elmondta, Magyarország élen jár Európában a jövő közlekedését tekintve: céljuk, hogy minden gyártó Európa legjobb tesztpályáján, a Zalazone-on tesztelje járműveit, 2030-ra az összes német prémiumgyártó – Audi, BMW, Mercedes – gyárt és fejleszt hazánkban, és Magyarország lesz a jövőben – mint ahogy már most is az –, az akkumulátor-gyártás európai központja.

A technológiai és ipari miniszter kitért az autóbuszgyártás visszaállítására, jelezve, hogy 2030-ra szeretnék elérni, hogy a buszok 70 százaléka hazai gyártású legyen. Meggyőződésének adott hangot, hogy a négy hazai gyártó bármilyen típusú autóbusz előállítására képes.

A zöldmobilitás kapcsán a tárcavezető megjegyezte: Magyarországon a szén-dioxid-kibocsátás 20 százaléka a közlekedésből ered. „A beavatkozás megkezdődött” – mondta, jelezve, hogy az autóbuszprogram keretében 350 elektromos meghajtású autóbuszra írtak ki pályázatot a napokban, szeretnék, ha ezekből minél több Magyarországon készülne.
A Debrecen Drive autó- és járműipari kiállítást két év kényszerszünet után második alkalommal rendezik meg a hétvégén a debreceni Nagyerdőben.

Több mint 50 ezer négyzetméteren ötszáz különböző jármű és számtalan program várja az érdeklődőket a gyereknapi hétvégén: katonai járművek, egyedi kamionok, Leopard tank, erő- és munkagépek, repülőmodell-kiállítás, valamint látványos showelemek, autós, motoros kaszkadőrök és akrobaták bemutatói színesítik az országban is egyedülálló autós eseményt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Lövöldözés volt egy koppenhágai bevásárlóközpontban, több halott is van

Lövöldözés volt egy koppenhágai bevásárlóközpontban, több halott is van

Az őrizetbe vett gyanúsított egy 22 éves dán állampolgár. A hatóságok nem zárják ki a terrorgyanút.

Videón, ahogy migránsok támadtak a Linz-ben a melegfelvonulásra

Videón, ahogy migránsok támadtak a Linz-ben a melegfelvonulásra

A migránsok valószínűleg sehol sem a szivárványos értékrendet vallják magukénak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére