Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Õsszel folytatódhat a vörösiszapper

Forisek Ádám

2017.03.26. 11:20

A Gyõri Törvényszéken kezdik újratárgyalni a vörösiszappert, errõl tegnap született döntés a Gyõri Ítélõtáblán.

Az ipari katasztrófa 2010. október 4-én történt, amikor is átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. iszaptárolójának fala.

Ezzel több százezer köbméter vörösiszap öntött el három magyar települést is: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet.

A vörösiszap-katasztrófa során tízen életüket vesztették, és további 227 ember megsebesült. A tragédia másnapján, október 5-én Orbán Viktor miniszterelnök meglátogatta a térséget, és úgy vélekedett, emberi mulasztásról lehet szó, a katasztrófának nincsenek természeti okai.

Hatvanezer oldalas nyomozati anyag birtokában végül 2012 őszén kezdődött meg a Veszprémi Törvényszéken a tárgyalás arról, hogy a vádlottak felelősek-e.

A tizenöt vádlott a bauxitfeldolgozót üzemeltető társaság vezetője, vagy alkalmazottja volt, akiket végül tavaly felmentettek minden vádpont alól, azzal a magyarázattal, hogy a tragédia oka "altalaj-eredetű stabilitásvesztés" volt.

A másodfokú bíróság, a Győri Ítélőtábla azonban idén februárban hatályon kívül helyezte a felmentő ítéletet, álláspontjuk szerint ugyanis követhetetlen a logikája. Ezért a másodfokú ítélet új eljárás lefolytatására kötelezte a veszprémi bíróságot.

Ferenczy Tamás bíró, a táblabíróság szóvivője arról nem nyilatkozott, pontosan mikor kezdődik a tárgyalás. Azonban a nyomozati anyag terjedelme miatt (kiegészülve mintegy tízezer oldalas jegyzőkönyvvel) a tárgyalásra kijelölt bíró csak hónapok alatt tud az ügy részleteivel megismerkedni. Várhatóan ezért őszre fog tolódni a vörösiszapper újabb fejezete.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére