Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Örülnek a tanárok a tömeges tesztelésnek

888.hu - Origo

2020.12.03. 08:31

Lezárult a célzott, csoportos gyorstesztelés első köre a bölcsődékben, óvodákban és általános iskolákban. Több mint ezer tesztelőcsapat csaknem tízezer helyszínen végezte a szűrést.

 

A pedagógusok körülbelül háromnegyede vállalta, hogy részt vesz az országos tesztelés első körében. A vizsgálatok csaknem két és fél százaléka lett pozitív. Az Origo több iskolaigazgatót kérdezett, hogy milyen tapasztalatai voltak a tesztelésről. Azt mondták: rendkívül kedvesek, felkészültek, segítőkészek voltak az orvostanhallgatók. A tanárok tesztelése nemcsak a pedagógusok számára megnyugtató, hanem a szülők, az intézmények vezetői és a gyerekek számára is – írta az Origo.hu.

„Kedvesek, készségesek, segítőkészek voltak az orvostanhallgatók, akik a szűrést végezték mind a két épületünkben” – mondta Légrádiné Kőházi Tímea, az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájának intézményvezetője. Hozzátette:

Minden pedagógus kolléga pozitívan nyilatkozott a tesztelést végző fiatalok hozzáállásáról.”

Az intézményvezető szerint megnyugtató a pedagógusok, a szülők és a gyerekek számára is, hogy lehetőség van a tanárok tesztelésére. A vizsgálatot végzők az iskolába jönnek, lényegében ki sem kell mozdulni az intézményből, ráadásul a vizsgálat ingyenes.

„Többen azért fogadták örömmel a tesztelés lehetőségét, mert idősebb szüleik vannak, vagy maguk is az idősebb korosztályhoz tartoznak, esetleg bizonyos alapbetegséggel is küzdenek. Természetesen a járvány kitörése óta mindenki nyugtalan, de most, a tesztelés után a kollégák megnyugodtak. Úgy látom, hogy a szülők számára is megnyugtató a tanárok tömeges szűrése, mert így a gyerekeiket úgy engedhetik el az iskolába, hogy tudják: a tanáraikat tesztelték” – mondta Légrádiné Kőházi Tímea.

A Karcagi Nagykun Református Általános Iskola igazgatója, Földváriné Simon Ilona Anna azt mondta az Origónak, hogy az elmúlt héten kezdődött a tesztelés az intézményben. Napokkal a szűrés előtt kaptak egy levelet, hogy mikor érkeznek a vizsgálatot végző orvostanhallgatók. A megadott időpont előtt néhány perccel meg is jöttek. Az iskola egy külön helyiséget biztosított a teszteléshez.

„Három fiatal orvostanhallgató érkezett, két fiatalember és egy fiatal hölgy. A szabályoknak megfelelően védőruhába öltöztek, és nagyon rugalmasan, óvatosan, figyelmesen elkezdték a tesztelést. Úgy tapasztaltuk, hogy nagyon felkészültek voltak. Amikor a kollégák átestek a szűrésen, és kijöttek a szobából, kivétel nélkül mindannyian azt mondták, hogy nagyon figyeltek az orvostanhallgatók, hogy ne okozzanak fájdalmat a tesztelés során” – mondta az igazgatónő.

Hozzátette:

A pedagógusok nagyon örültek a lehetőségnek, ugyanis a biztonságérzetük erősödött.”

„A kollégák véleményét tolmácsolva azt tudom mondani: jó érzés, hogy a kormány gondolt a pedagógusokra. Az is öröm volt, hogy nálunk mindenki negatív lett, így tudjuk, hogy a nevelőszobában a tanárok biztonságban vannak. De a szülők, az iskolavezetés és a diákok számára is megnyugtató a tudat, hogy van lehetőség az ingyenes tesztelésre, és azonnal kiderül, hogy van-e fertőzött a pedagógusok között” – mondta Földváriné Simon Ilona Anna az Origo.hu-nak.

A Karcagi Nagykun Református Általános Iskola tantestületének jelentős része élt a tesztelés lehetőségével. A téli szünetig még két alkalommal jönnek tesztelni, és a legtöbben azt mondták, hogy a jövőben is elvégeztetik a szűrést a tanárok.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója a múlt héten vett részt a szűrésen. Ő is azt mondta, hogy

a tesztelést végző orvostanhallgatók kedvesek, szolgálasztkészek voltak, minden kérdésre szakszerűen válaszoltak, megnyugtatták a kollégákat”.

Kíméletesen végezték a vizsgálatot, sőt előtte tanácsokat is adtak.

„Nekem összességében sokkal megnyugtatóbb volt a vizsgálat, mint amit korábban lehetett hallani, hogy mennyi kellemetlenséggel jár” – mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Rendkívül fontosnak nevezte az országos tesztelést – több okból is.

„Egyrészt azért lényeges, mert az iskolafenntartásban részt vevőknek rendelkezniük kell átfogó adatokkal, hogy a következő időszakban kellő mértékű intézkedéseket tudjanak hozni annak érdekében, hogy a feladatokat minél biztonságosabban és hatékonyan el tudják végezni. Országos adatokra van szükség, hogy lássák, milyen a fertőzöttség mértéke. Ezért minden iskolai, óvodai dolgozót arra buzdítunk, minél többen éljenek a lehetőséggel, mert így kaphatunk képet arról, hogy hány pedagógus fertőződött meg, és milyen beavatkozásokat kell megtenni a biztonság érdekében” – tette hozzá Horváth Péter.

Kiemelte, hogy

a helyi közösségek részéről azért lényeges, hogy minél többen részt vegyenek a tesztelésen, mert nagy valószínűséggel megállapítható, hogy ki fertőzött – akár tünetmentesen is.”

Így a pozitív teszttel rendelkezők nem fertőzik a többi kollégát, és a kezelésük is hamarabb megkezdődhet.

Az elnök azt mondta, hogy a kollégák örültek a tesztelésnek, és részt is vettek a szűrésen.

„Fontos, hogy a pedagógusok tesztelése rendszeres legyen, ameddig a járványhelyzet ezt megkívánja. Leginkább azért, hogy ismertek legyenek a fertőzési adatok, így hatékonyabban lehet országos döntéseket hozni” – mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Határozatlan időre meghosszabbította Trump fiókjának tiltását a YouTube

A volt elnök fiókját először január 13-án függesztette fel a Google tulajdonában lévő vállalat, majd a múlt héten először, szerdán pedig újra bejelentették a tiltás meghosszabbítását.

Hivatali visszaélés és szabálytalanságok övezik Hiesz Györgyöt

Hivatali visszaélés és szabálytalanságok övezik Hiesz Györgyöt

Hiesz György a közlekedési szabályokat sem tartja be.

Szijjártó: a szélsőséges elemeket ki kell iktatni a magyar-ukrán kapcsolatokból

A szélsőséges elemeket, megnyilvánulásokat ki kell iktatni a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatokból – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Kijevben, azon az online sajtótájékoztatón, amelyet Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után tartott vendéglátójával.

Szánthó Miklós: Tegnap még nácik voltak, mára már demokraták

Szánthó Miklós: Tegnap még nácik voltak, mára már demokraták

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatójának a Magyar Nemzetben megjelent írása a Jobbik „fejlődéstörténetéről”.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére