Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Országos tiszti főorvos: Húsvétra minden regisztráltat szeretnének beoltani

MTI - 888.hu

2021.02.25. 19:30

Szeretnék felgyorsítani az oltások ütemét, a cél, hogy húsvétig mindenki megkapja az oltóanyagot, aki előzetesen regisztrált rá – közölte az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

 

Müller Cecília azt mondta, az oltóanyag-szállítmányok beérkezése ütemének és az oltócsoportok tevékenységének köszönhetően minden reális esély megvan arra, hogy a regisztráltakat a húsvét körüli időszakra beoltsák.

Kifejtette,

a védőoltási munkacsoport folyamatosan vizsgálja a szakmai újdonságokat és más országok tapasztalatait, hogy gyorsítani lehessen a hazai oltások beadását”.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte: az izraeli egészségügyi minisztérium a napokban arról adott ki közleményt, hogy már az első oltás 75 százalékos védettséget biztosít. (Izraelben alapvetően a Pfizer készítményével oltanak.) Emellett részletesen elemzik a vakcina beadásának következményeit: az oltás több mint 90 százalékkal csökkenti a megbetegedés esélyét és a betegség súlyossága miatti kórházi kezelések számát – mondta. Az ottani tapasztalatok szerint – idézte a közleményt – 98,9 százalékkal kisebb az halálozás veszélye.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy kontrollcsoport-vizsgálatok szerint az AstraZeneca vakcinájának beadása esetén 63 százalékos az oltás hatásossága, ha az első és a második dózis között négy hét telik el, de ha legalább hat hét, akkor ez a szám már 73 százalék.

Müller Cecília elmondta,

Magyarországon átlépte a félmilliót a beoltottak száma, ami „nagy szám ahhoz képest, hogy heroikus küzdelmet kell folytatni az oltóanyagért”.

A szakember kiemelte, a koronavírus-járvány harmadik hullámának erősödését mutatják a járványügyi adatok, a vírus brit mutációja miatt exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek száma.


Az elmúlt napon 4385-tel nőtt az új fertőzöttek száma, ugyancsak magas az aktív fertőzötteké (84 061), ezzel együtt pedig növekszik azoknak a száma, akik kórházi ellátásra szorulnak. Jelenleg 4836 embert kezelnek kórházban, közülük 411-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Ezek az adatok arról tanúskodnak, hogy a harmadik hullám felmenő szakaszában vagyunk”

– mondta, hozzátéve: ezt az esetszám-emelkedést csak úgy lehet megtörni, mérsékelni és megfordítani, ha az egyéni és a csoportos védelmet „nagymértékben fokozzuk”.

Ehhez a legjobb eszköz – a higiénés szabályok betartása mellett – a védőoltás – emelte ki a tiszti főorvos.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére