Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Országos tiszti főorvos: Csúcsokat döntögetnek a járványügyi adatok

MTI, 888.hu

2021.03.11. 17:00

Sajnos csúcsokat döntögetnek a koronavírus-járvány harmadik hullámának adatai, korábban soha nem tapasztalt magasságba ugrott a napi fertőzöttek száma – hangsúlyozta az országos tiszti főorvos a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

 

Müller Cecília közölte, hogy február 18-a óta, amikor bejelentették a harmadik hullám kezdetét, a kórházban ápoltak száma a duplájára, a lélegeztetett betegeké pedig a triplájára emelkedett. Arra kell törekedni, hogy minél kevesebb áldozat legyen.

Fontos a higiénés szabályok betartása, valamint a védőoltások beadása”

– nyomatékosította az országos tiszti főorvos.

Legfontosabb a legidősebbek beoltása – emelte ki –, ezért őket még egyszer „megszólítja”, hogy ha eddig nem tették, regisztráljanak az oltásra, és fogadják el a számukra felajánlott vakcinát. Egyben

arra kérte a családtagokat, hogy az oltással kapcsolatban ne bizonytalanítsák el az időseket, hiszen bármelyik felajánlott vakcina jó, hatásos és biztonságos.

Elmondta, az eddig regisztrált 3,2 millió ember közül 1,6 millióan 60 év felettiek, de fontos, hogy mindenkit az oltás adta védelemben részesítsenek. „Nincs vesztegetni való időnk” – fogalmazott.

A járványügyi adatokkal kapcsolatban megjegyezte: rendkívüli tempóban növekszik az új fertőzöttek száma, az elmúlt napon 8312-t regisztráltak, így 128 408 aktív fertőzöttet tartanak számon. Kórházban 8329-en vannak koronavírus-fertőzés szövődményével, közülük 911-en szorulnak gépi lélegeztetésre. Ezek a számok nagyon magasak – emelte ki –, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy védetté tegyük a lakosságot.

Tegnap 172-en haltak bele a betegség szövődményeibe, és ugyan még mindig az idősebb korosztály birkózik meg nehezebben a szövődményekkel, sok fiatal is kórházba kerül.

Müller Cecília közölte:

csütörtökön újabb 55 200 adag AstraZeneca-vackina érkezett, azonban az előzetes jelzések szerint ebből az oltóanyagból a következő héten kevesebbet fognak szállítani.

Érkezett további 450 ezer Sinopharm-oltóanyag is – ismertette. Hozzátette, ezen tételek felszabadítását is szeretnék minél előbb elvégezni. Jelezte, az oltóanyag-szállítmányok adatait a koronavirus.gov.hu oldalon is közzéteszik, így azok mindenki számára nyomon követhetők.

Felhívta a figyelmet arra, hogy aki bármilyen, a betegséggel összefüggésbe hozható tünetet észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz, hiszen a favipiravir hatóanyagú gyógyszer most már a háziorvosi és a járóbeteg-ellátásban is rendelhető kezelésre. Ezenkívül a kórházban a plazmaterápiához hasonló gyógyszer is rendelkezésre áll – tette hozzá.


Az országos tiszti főorvos a múlt heti járványügyi adatokat ismertetve elmondta, a 9. héten 35 802 koronavírusos beteget regisztráltak, átlagéletkoruk 44,5 év, és 55 százalékuk nő, 45 százalékuk férfi.

A betegek 23 százaléka a 40–49 éves korosztályba, 17 százaléka az 50–59 éves, 15 százaléka a 30–39 éves korosztályba tartozott. A 20–29 évesek és a 65 év felettiek aránya 12-12 százalék volt.

Elmondta még, hogy

a 3100 magyar település szinte mindegyikében (98 százalék) él koronavírusos beteg.

A 9. heti adatok szerint az új fertőzöttek 20 százaléka (7012 fő) fővárosi, 16 százaléka (5566 fő) Pest megyei, 7 százaléka (2441 fő) Győr-Moson-Sopron megyei. Zala megyében regisztrálták a legkevesebb új esetet, 358-at, ami az összes fertőzött 1 százaléka.

Müller Cecília kiemelte, hogy a szennyvízben is nő a vírus örökítőanyagának mennyisége, ami azt jelenti, hogy a közeljövőben még nem lesz csökkenés a megbetegedések számában.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére