Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Országos tiszti főorvos: A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik

888.hu, MTI

2021.04.20. 15:00

A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye – mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

 

Müller Cecília kifejtette, hogy

4 millió 326 ezer fölé emelkedett a koronavírus elleni védőoltásra regisztrálók száma, és 69 százalékuk már legalább az első adag vakcinát megkapta.

A magyar lakosság 33,4 százaléka van beoltva, szemben az uniós 18,5 százalékos átlaggal – írja az MTI.

A regisztrált 65 év felettiek több mint 90 százaléka, míg a középkorúak 53 százaléka kapott már oltást

– tette hozzá.

Megjegyezte, hogy napról napra jelennek meg szakmai cikkek, pozitív hírek és tapasztalatok a Magyarországon is alkalmazott oltóanyagokról, ennek is köszönhető, hogy nő a lakosság bizalma és igénye a védőoltások iránt.

A napokban Magyarországra érkező jelentős mennyiségű vakcinaszállítmányokról úgy fogalmazott: ezekkel további lendületet nyerhet az oltások beadása.

Rövid időn belül mindenkit be tudunk oltani, aki a mai napig regisztrált”

– szögezte le.

Hétfőn megérkezett 68 800 újabb Moderna-vakcina, kedden jön 72 ezer AstraZeneca- és 248 040 adag Pfizer-vakcina, illetve kedd éjszakára várják a Szputnyik V második komponensű vakcináját, valamint a napokban kínai oltóanyag is érkezik még – összegezte.

Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának tetőzése után enyhe csökkenés figyelhető meg, az elmúlt héten 21 százalékkal (7461-gyel) csökkent az új fertőzöttek száma az előző heti adathoz képest.

A vírus szennyvízben mért örökítőanyagának elmúlt heti mennyisége Müller Cecília tájékoztatása szerint „pici csökkenést, stagnálást” mutat, de a víruskoncentráció magasabb a szennyvizekben, mint a harmadik hullám kezdetén volt.

Ez azt jelzi, hogy

továbbra is magas az aktív fertőzöttek száma, így a védelmi és higiénés szabályok betartása továbbra is fontos.

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy annak is ajánlott az oltás, aki átesett a fertőzésen.

Hozzátette, aki enyhe tünetekkel vészelte át a betegséget, annak valószínűleg kevesebb ellenanyag termelődött a szervezetében, így hamarosan kaphat oltást.

Akinél súlyos lefolyású volt a kór, annak a felépülést követő harmadik hónaptól ajánlják az oltás felvételét.

A szakember kiemelte, hogy a betegséget követő olthatóságról csak szakmai ajánlások vannak, az oltás beadásáról konkrét esetben mindig az oltó orvos dönt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére