Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Orbán Viktornak köszönhetõen ki fogjuk harcolni a jobb Európát"

Bokor Gábor

2018.04.06. 12:40

Budapesten avatták fel a Mementó Szmolenszkért elnevezésû emlékmûvet. Az átadón jelen volt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfõ, Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Orbán Viktor az ünnepségen úgy fogalmazott, hogy rejtélyes a két nép közötti barátság, hagyni kell, hogy az 1000 év kútjából eredő magyar-lengyel barátság körül öleljen minket.

Magyarországon mindenki tudja, hogy Lengyelország egy nagy ország, valamint Közép-Európa vezető hatalma. Amikor Lengyelországot támadják, akkor Közép-Európát és Magyarországot is támadják. Amikor kiállunk Lengyelország mellett, saját magunk mellett is kiállunk. Lengyelország, ahogy eddig is, ezután is számíthat Magyarországra"

– mondta a miniszterelnök, aki szerint ma ki lehet azt mondani, mi vagyunk Európa jövője. A kormányfő hangsúlyozta, megőrizzük és szívünkben tartjuk Szmolenszk és Katyn emlékét.

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke úgy fogalmazott, hogy a lengyel-magyar barátságnak nagyon mélyek a gyökerei, mind a két nép történelmének a mélyére lenyúlik.

A népek közötti barátságnak nemcsak a múltra, hanem a jövőre is tekintenie kell, a meglévő kapcsolatokat folyamatosan erősíteni kell"

– közölte a pártelnök, aki szerint az emlékmű nem más, mint egy csodálatos gesztus, amely megerősíti a két nép barátságát. A politikus közölte, hogy az átadott szmolenszki emlékmű más tragédiára is utal, a katyni tragédiára.

Kaczynski szerint közös emlékezés nélkül nem létezhetne a népek barátsága, semmi szilárd nem épülhetne-e nélkül.

A szmolenszki tragédiában 96 ember vesztette életét, az áldozatok között volt Lech Kaczynski is, Jaroslav Kaczynski ikertestvére. A Jog és Igazságosság elnöke beszédében kifejezte háláját az emlékmű felállításáért. Elmondása szerint voltak próbálkozások arra, hogy a közép-kelet-európai államokat megváltoztassák, ezekben a változásokban kivételes szerepet tölt be Orbán Viktor.

Nem lehet úgy gondolni a jövőre, hogy közbe ne emlékezzünk Magyarországra, Orbán Viktorra és a Fideszre, ugyanis a mi barátságunk a közös út. Ez a közös út vezet oda, hogy szabadok legyenek a népeink, hogy saját magunk dönthessünk magunk sorsáról. Mi utat mutatunk Európának. A miniszterelnök úr szerepe ebben a vállalkozásban óriási”

– hangsúlyozta a politikus, aki szerint Orbán Viktor szeme előtt Magyarország sorsa lebeg, nem pedig a saját hírneve.

Az Európai Unió egységének az erős nemzetállamoknak kell épülnie”

– fogalmazott, majd hozzátette: ez a helyes út, amin járunk, akkor is ezen az úton haladunk, amikor megépül egy ilyen emlékmű.

Jaroslaw Kaczynski úgy fogalmazott, hogy a magyarok a világ szabadságában is meghozzák a döntésüket a vasárnapi szavazáson. A nemzetek szabadsága és méltósága a lengyelek számára is szorosan kapcsolódik Orbán Viktor nevéhez.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő beszédében kiemelkedőnek és meghittnek nevezte magyarországi látogatását.

A két nép egymás nélkül nem tudna megélni. Ez a közös jövő különböző módokon kezd előjönni Európában. Látom, ahogy Orbán Viktor harcol az igazságosabb jövőért, és biztos vagyok benne, hogy ez a jobb jövő Magyarországról fog elindulni”

– fogalmazott.

Morawiecki kifejtette, ha visszatekintünk az elmúlt 10 vagy 20 évre, egyre több ilyen szabadság fája van, ami korábban nem létezett.

Orbán Viktornak köszönhetően ki fogjuk harcolni a jobb Európát"

– közölte.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére