Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: végvári kapitány módjára védjük Németországot

Forisek Ádám

2018.07.05. 14:01

Közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár Berlinben. Szó volt a német-magyar kapcsolatokról, a közös európai hadseregrõl, és természetesen a kontinens legégetõbb problémájáról, a migrációról is. Mutatjuk a részleteket!

A tárgyalás utáni sajtótájékoztatón a magyar kormányfő először is a német-magyar gazdasági kapcsolatokról beszélt. Mint mondta, Magyarország munkaalapú gazdaságot épít, melynek célja a teljes foglalkoztatottság. Ennek építésében pedig óriási a szerepe a két ország közti gazdasági kapcsolatoknak, és ennek folytatása pedig az innováció, valamint a technológia kapcsán érhető el.

Orbán Viktor leszögezte, hogy Magyarország elsők között javasolta a közös európai hadsereget, és ennek kapcsán is szeretne szorosan együttműködni Németországgal. Angela Merkel újságírói kérdésre később hozzátette a témához: nem a NATO ellen, hanem a NATO-t kiegészítve kell kooperálnia a két országnak.

A magyar miniszterelnök a katonai fejlesztéseket tekintve két konkrétumot említett meg. Az első, hogy NATO-hadosztály-főparancsnokságot kell Közép-Európában létrehozni, Németország vezetésével. A második pedig, hogy a védelmi ipar együttműködése keretén belül fel kell építeni az új, modern magyar hadsereget. A fejlesztés és az azt lehetővé tévő együttműködés 2024-ig folyamatos lesz.

Világossá vált, amit eddig is tudtunk. Máshonnan nézzük a világot, másképpen is látjuk."

A fenti szavakkal írta le Orbán Viktor Európa jelenlegi helyzetét. Leszögezve, hogy a magyar déli határ védve van, és védve lesz a jövőben is. Migránsok tehát onnan nem érkezhetnek.

A magyar miniszterelnök kifejtette, hogy Magyarország két régi követelése végre megvalósult: a külső határok védelmének fontosságát, valamint az Európán kívüli, bevándorlókat segítő hotspotok kialakítását is elismerte a német fél, ami miatt köszönet illeti a kancellárt.

Magyarország azért épített kerítést, hogy visszanyerje az ellenőrzést saját országának területe felett."

Orbán Viktor szerint a jelenlegi vita jogi természetű. Magyarországra ugyanis csak Bulgárián, vagy Görögországon keresztül érkeznek migránsok, így ha regisztráljuk is őket, nem ismerjük el, hogy Magyarországon léptek először az Európai Unió területére. Azt azonban leszögezte: Magyarország álláspontja évek óta változatlan a migrációval kapcsolatosan.

Angela Merkel szerint a bevándorlók megsegítése európai kötelesség, mivel az unió alapüzenete nem más, mint a humanitás. Nem azért kellene lezárni a határokat, hogy bezárkózzunk.

Orbán Viktor szerint itt tetten érhető a két fél közti véleménykülönbség, ugyanis ha Afrikában azt a következtetést vonják le, hogy érdemes megindulni Európa felé, akkor meg is fognak indulni. A helyes megoldás tehát a határok lezárása, a segítséget pedig az afrikai országokba kell vinni.

Nem akarunk importálni problémákat"

– fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta: ez nem jelenti a szolidaritás hiányát. A magyar határt ugyanis a nap 24 órájában 8000 fegyveres ember védi. Hiába van megállapodás Törökországgal, ha ez a védelem nem lenne, naponta 4-5000 migráns érkezne Németországba.

Mi védjük Önöket. Ez a szolidaritás!"

Zárómondatként Merkel elismerte: Magyarország védi a külső határokat, a nézetkülönbségek tehát nem ebben állnak.

A sajtótájékoztató végén a két fél kezet fogott egymással és közös fotó is készült.

Frissítés: a csütörtöki csúcstalálkozóról egy videó is felkerült a magyar kormányfő közösségi oldalára, íme:

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére