Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: Az országok működőképességét fenn kell tartani

888 / MTI

2020.11.06. 07:30

A miniszterelnök megjegyezte, a globális járvány nemcsak az egészségügyi rendszerek, hanem a gazdaság számára is hatalmas kihívást jelent.

Két fő feladatuk van a politikai vezetőknek a globális járvány idején, egyrészt minden erőfeszítéssel az emberek egészségének és életének védelmét kell biztosítani, másrészt pedig az országok működőképességének fenntartására van szükség a munkahelyek megőrzése érdekében – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetében a Kínai Nemzetközi Import Kiállítás (CIIE) virtuális rendezvény résztvevői előtt csütörtökön.

Magyarország a nyugati integrációhoz tartozik, ugyanakkor erős történelmi, kulturális, gazdasági és politikai kötelékei vannak Kelettel is”

– mutatott rá Orbán Viktor, aki arra is kitért, hogy a magyarokat nem lepte meg a Kelet szerepének határozott és gyorsuló ütemben történő növekedése.
A járvány első hullámának legkritikusabb pillanatában az egész világ „felsorakozott Kínában” az egészségügyi rendszerek működőképességének megőrzéséhez szükséges orvosi berendezések beszerzése érdekében – fejtette ki a kormányfő. Hozzátette: hálás a Kínai Népköztársaságnak azért a 185 repülőgép-szállítmányért, amely kulcsfontosságú egészségügyi eszközöket hozott Magyarországra.

A miniszterelnök rámutatott: globális verseny zajlik a termelési és szolgáltatási kapacitások újraelosztásáért. Mint mondta, tavaly a globális befektetések 45 százalékát a Kelet finanszírozta, miközben tíz évvel ezelőtt ez az arány még mindössze 17 százalék volt. Magyarország a kormányfő szerint sikeres volt a globális versenyben, részben a tíz évvel ezelőtt meghirdetett „keleti nyitás politikája” miatt,

egy évtized alatt ugyanis 25 százalékkal nőtt Magyarország kereskedelme a keleti országokkal, miközben tavaly a külföldi befektetések 60 százalékát, az új munkahelyek 40 százalékát adták a keleti befektetők”.

Orbán Viktor a kínai elnökhöz szólva elmondta, hogy Magyarország elkötelezett a Kínával és a partnerországokkal való együttműködés folytatása mellett az Egy Övezet Egy Út program mentén, amely „időszerűbb, mint bármikor”.
A miniszterelnök úgy fogalmazott, „a járvány arra kényszerít bennünket, hogy egyesítsük erőfeszítéseinket, erőforrásainkat, hogy meg tudjunk birkózni korunk egyik legnagyobb kihívásával”.

A 2018-ban először megrendezett Kínai Nemzetközi Import Kiállítás célja, hogy elősegítse a kínai piac globális nyitását, és erősítse Kína kereskedelmi partneri szerepét.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére