Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: Soros emberéből akarnak bizottsági elnököt csinálni

Pörge Béla

2019.07.01. 17:44

Már önmagában az is elég indok Frans Timmermans elutasítására, hogy Soros György embere, de a V4-ek azért nem támogatják a bizottsági elnöki jelölését, mert szerintük „egy ideológiai harcos, és harcot folytat mindenki ellen, aki az ő gondolkodásától különböző módon látja a világot” – nyilatkozta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a rendkívüli uniós csúcs után a V4NA-nak Brüsszelben.

Krimiszerűnek nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök a rendkívüli EU-csúcs történéseit. Szerinte a küzdelem arról szól, hogy néhány európai vezető (Frans Timmermans, Manfred Weber) elhatározták, hogy a következő öt évben az Európai Bizottságot olyan embernek kell vezetnie, aki a Soros-féle NGO-hálózatnak és a liberális demokráciának a megingathatatlan képviselője.

Erre találtak egy igazi harcost, Timmermans egy jó harcos – ellenfélnek sem megvetendő, én respektálom ezért –, aki ideológiai harcos, aki semmilyen másságot nem fogad el, a sajátjától és a liberális demokráciától eltérő semmilyen nézetet nem tolerál, és rá akarja erőszakolni a saját felfogását minden uniós tagállamra

– mondta Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök úgy látja, hogy ha ez a csoport el tudja foglalni a Bizottság elnöki székét, akkor onnantól hosszú éveken keresztül a Soros-féle NGO-kat onnan fogják finanszírozni, így ezzel megpróbálják majd átalakítani a közép-európai társadalmakat is, különösen a migráció kérdésében.

Tehát a Soros-féle NGO-k több évre szóló, nagy összegű pénzzel való támogatásának kérdése itt a kulcskérdés. Ez mindennek a meghatározó háttérfolyamata. Ezt a folyamatot többen is meg akarjuk állítani.

Ezt meg akarja állítani az Európai Néppárt, Magyarország és V4-ek is.

A miniszterelnök elmondta, hogy az Európai Néppárt vasárnap hozott két döntést, „amit a nemzetközi sajtó vagy nem vett tudomásul, vagy elrejtették előle”. Az első döntés az volt, hogy Frans Timmermans semmiképpen nem lehet a Bizottság elnöke, a másik döntés pedig az, hogy az Európai Néppártnak kell adnia a Bizottság elnökét akkor is, ha ez azt jelenti, hogy Manfred Weber nem lesz az Európai Parlament elnöke. Az Európai Néppárt ugyanis kettő pozíciót nem kaphat meg.

Akkor a Bizottságot kell választani

– szögezte le a magyar kormányfő. Kiemelte, ketten szavaztak a döntések ellen:

Angela Merkel német kancellár és a luxemburgi Frank Engel.

Mindenki más Angela Merkel ellen szavazott

– hangsúlyozta Orbán Viktor. Szerinte Angela Merkel nem vette tudomásul az EPP döntését, és továbbra is „egy olyan csomagot próbált összerakni a liberálisokkal és a szocialistákkal”, amely a házelnöki pozíciót Manfred Webernek juttatta volna, és Frans Timmermansnak adta volna a bizottsági elnöki posztot. A legsúlyosabbnak értékelte, hogy az Európai Néppárt legnagyobb pártjának kancellárja visszautasította az Európai Néppárt testületi döntését, és egy teljesen külön forgatókönyv szerint dolgozik.

Ez adja a mostani eseményeknek az igazi izgalmát

– mondta.

A magyar miniszterelnök kiemelte, Olaszország, a V4-ek és az Európai Néppárt döntése mellett kitartó néppárti miniszterelnökök viszont egységesen szembefordultak ezzel a „merkeli magatartással”, megakadályozták, hogy Timmermansból bizottsági elnököt csináljanak.

Miután kiderült, hogy nincs meg a szükséges többség, hogy Timmermansból, tehát Soros emberéből bizottsági elnök legyen, felfüggesztették az ülést. Most mindenki ül, spekulál és egyezkedik, és várja a holnapi folytatást – értékelt a rendkívüli uniós csúcs felfüggesztése után Orbán Viktor. Hangsúlyozta, hogy a V4-ek azért utasítják el Timmermanst, „túl azon, hogy Soros embere – ami önmagában is elegendő indok lenne –, mert ő egy ideológiai harcos, és harcot folytat mindenki ellen, aki az ő gondolkodásától különböző módon látja a világot”. Eddig is ezt tette, ezután is ezt fogja tenni és egy olyan megosztottságot hoz be az Európai Unióba, ami egy Kelet-Nyugat megosztottsághoz fog vezetni, és az Európai Uniónak óriási gondokat jelentene majd – emelte ki.

Úgy fogalmazott, Timmermans az európai egység szempontjából egy rossz jelölt.

Ezért helyette egy olyan jelöltet szeretnének, „aki a Kelet-Nyugat együttműködés, a hídépítés és a kompromisszumépítés mestere.” Frans Timmermans a magyar miniszterelnök szerint a harc mestere, és nem pedig a kompromisszumé és a hídépítésé. Úgy összegezte, hogy „egy jó bizottsági elnököt akarunk adni az uniónak, ezért harcol a V4, ezért harcolnak az olaszok, ezért harcolnak a néppárti miniszterelnökök”. Úgy látja, ez nem egyszerű, „mert – mióta 30 éve itt forgolódok az európai politikában – először látok olyat, hogy az Európai Néppárt legnagyobb pártja és legnagyobb kormányának a feje, a német kancellár nyíltan szembemegy az Európai Néppárt demokratikus testületi döntésével”.

Orbán Viktor elmondta, az Európai Néppárt parlamenti képviselőcsoportja Strasbourgban gyülekezik, hogy megvitassák a helyzetet.

Kifejezetten remélem, hogy az Európai Néppárt képviselőcsoportja egy világos üzenetet küld nekünk, hogy milyen pozícióért harcoljunk és remélem hogy ez a pozíció nem a Parlament elnöke, hanem a bizottsági elnöki pozíció lesz

– közölte a magyar kormányfő.

Szerinte ehhez két dologra van szükség, egy erős parlamenti háttérre, amelynek létrejötte kétesélyes, valamint egy pártalapon és földrajzi alapon is elfogadható csomagra. „Erre van esély, négy-öt csomag fut egymással párhuzamosan már most, pedig csak néhány órája függesztettük fel a tanácskozást” – értékelt Orbán Viktor.

Egész este és éjszaka dolgozni fogunk, és szerintem reggelre lesz egy kompromisszumos javaslat, ami mindenkinek kielégítheti az igényeit.

A V4-ekről úgy nyilatkozott, hogy szerinte egy fantasztikus bravúrt hajtottak végre, mert bár a négy ország vezetője négy különböző pártcsaládnak a tagja, és mind a négy politikai csoport egymással vitában állt, a visegrádi négyek végig egységesek tudtak maradni.

Ez azt mutatja, hogy a V4-es kötődés ma már erősebb, mint a hagyományos pártkötődés. Ez jó jel a jövőt illetően, és biztos, hogy holnap is együtt fogunk maradni

– szögezte le Orbán Viktor.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Jakab Péter aligha fog dicsekedni azzal, amit Ungár Pétertől kapott

Jakab Péter aligha fog dicsekedni azzal, amit Ungár Pétertől kapott

Az LMP-s politikus szerint kevesebben lépnek ki egy magát nemzetinek tartó párt frakciójából, ha az elnök nem azt kéri számon a miniszterelnökön, hogy miért támogatja a határon túli magyarokat.

Keddtől lehet jegyet venni a Magyar Kupa döntőjére

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szombaton közölte, hogy kedden 10 órakor indul a jegyértékesítés a Magyar Kupa szerdai döntőjére, amelyen – a kormány döntését követően, rendkívüli óvintézkedések mellett – korlátozott számban a kispesti és a mezőkövesdi szurkolók is jelen lehetnek a Puskás Arénában.

Óvatosan nyitnak pünkösdkor a templomok

Óvatosan nyitnak pünkösdkor a templomok

A szertartásokon kötelező lesz a maszk viselése és a távolságtartás, a református egyház külön istentiszteletet tart a 65 éven felülieknek.

Orbán: a futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára

Orbán: a futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára

„Nem véletlen, hogy Trianon után volt a magyar futball első aranykora, majd a második világháborút követően, az ötvenes években.” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a „Labdarúgás és tudomány” című tanulmánykötetet bemutatóján.

A skandináv államok megnyitják a határaikat, egyedül a svédeket nem engedik be

A skandináv államok megnyitják a határaikat, egyedül a svédeket nem engedik be

Óriási égés Svédországnak: egyedül az ő irányába nem nyílnak meg a dán-finn-norvég határok. Így jár az, aki magát nem helyezi karanténba: mások fogják megtenni.

Orbán Viktor: szép pünkösdöt minden magyarnak!

Orbán Viktor: szép pünkösdöt minden magyarnak!

Csíksomlyói közvetítéssel kívánt szép pünkösdöt minden magyarnak a miniszterelnök.

Júniusban újraindul az olasz foci

A francia labdarúgóklubok viszont már augusztusra készülnek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére