Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: Kásler Miklósnak történelmi érdemei vannak a járványkezelésben

888.hu

2020.05.22. 08:17

Jól állunk a járványkezelésben, hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli szokásos rádióinterjújában.

Aláhúzta, sikeresen védekezett az ország, jobb anyagi helyzetben lévő országokat is felülmúltunk.

Ugyanakkor sikerről nehéz beszélni, mondta, mert közel ötszázan meghaltak.

Orbán Viktor az interjúban kifejezte részvétét a hozzátartozóknak, rokonoknak.

Az eredményesség kulcsa a fegyelem és az összefogás volt. Mindenki összefogott, kivéve a baloldalt. Belekötöttek a védekezésbe, a védekezésben részt vevő személyekbe, aminek majd meg is lesz a következménye.

Orbán Viktor aláhúzta, a rendkívüli jogrend nagyon fontos volt, mert időben lehetett meghozni intézkedéseket.

Külön kiemelte Kásler Miklós miniszter érdemeit, amelyeket történelminek nevezett.

Az ő ösztönei miatt maradt el a tömeges fertőzés. Ő volt az, aki összehívta az első járványügyi testületet a hatékony intézkedések érdekében, s ez vezetett az operatív törzs felállításához, ez adott lehetőséget a kormányfőnek a járványhelyzet eredményes kezelésére. Így egy-két héttel hamarabb lehetett meghozni a szükséges intézkedéseket más országoknál. A különleges jogrend bevezetése nagyon fontos volt, gyorsaság járvány idején aranyat ér – húzta alá Orbán Viktor.

Reményének adott hangot, hogy a nyáron már nem lesz tömeges fertőződés annak ellenére, hogy még nincs vakcina.

A járványügyi készültséget fenn kell tartani, ezért nem oszlatják föl az operatív törzset sem.

A helyi vezetéssel való közös védekezésben különbözőek a tapasztalatok. Azok a baloldali polgármesterek, akik a pártjuk utasításait követték ­– piszkálódtak, kötözködtek –, rosszul teljesítettek. Azok a polgármesterek, akik a saját közösségük érdekeit tartották szem előtt, jól teljesítettek.

Orbán Viktor aláhúzta, az eredményes védekezés feletti öröm mellett azonban az óvatosságnak meg kell maradnia. A veszély nem múlt el.

Most a fő fegyver a védőtávolság megtartása.

Brüsszellel kapcsolatban az alapkérdést fogalmazta meg a kormányfő.

Ki dönt arról, hogy az egyes országok polgárai kivel éljenek együtt saját országukban?

Ezen jog meghatározását Brüsszel magának követeli, a kormányfő azonban jelezte, Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy erről maga döntsön.

Kiemelte, veszélyes döntésről van szó. Jelenleg 130 ezer ember akar bejutni Európába, nagy részük rajtunk keresztül. Az Európai Bíróság döntése alapján a tranzitzónákat bezárjuk. Mostantól az illegális bevándorlók a környező országok magyar nagykövetségein folyamodhatnak belépési engedélyért, amelynek elbírálását, s az erről szóló határozat megérkezését Magyarország területén kívül kell megvárniuk. Orbán Viktor számít rá, hogy Brüsszelben ebbe is bele fognak kötni. Ott ugyanis abban érdekeltek, hogy az illegális bevándorlók Magyarország területén várhassák meg kérelmük elbírálását. Ha viszont már itt vannak, nehéz lesz kitenni őket, ezért született ez a megoldás a tranzitzónák megszüntetéséről, húzta alá a kormányfő. Hozzátette, nem akarunk rosszat a környező országoknak, ha kérik, azonnal nyújtunk katonai segítséget Horvátországnak, Szerbiának, Romániának az unió külső határainak megvédésében.

A miniszterelnök kijelentette, a konfliktus kiszámítható. Brüsszel különböző testületeiben lévők közül jó néhányan Soros György zsebében ülnek.

Sorosnak pedig az az érdeke, hogy migránsválságot robbantson ki, hogy a kezeléséhez hatalmas hitelekkel járulhasson hozzá.

Még a migránsválság előidézésében is segítenek a hitel érdekében, ami egy egyszerű kifosztási mechanizmus – szögezte le Orbán Viktor.

A gazdaság védelmi akciótervről elmondta, munkanapjainak egyre inkább a felét az teszi ki, hogy a járvány mellett a gazdaságvédelem részleteivel foglalkozzon. Munkahelyeket kell teremteni, ahogy 2010-ben is tették. Aláhúzta, ma több mint egymillió olyan munkahelyet sikerült megtartani, amelyben a kormány különböző formában segítséget nyújtott.

101 ezer 447 ember volt tegnapig munkanélküli segélyen és 71 ezer 235 embernek három hónapot meghaladóan nincs állása.

Összesen tehát 173 ezer ember fordult a kormányhoz munkáért.

Orbán Viktor kiemelte, a közmunka lehetőségét plusz 100 ezerrel megemelték, s a honvédség is 5 ezer munkavállalási lehetőséget biztosít. Ezeken túl rengeteg további munkahelyteremtő támogatás szolgálja a munkavállalók érdekeit.

Orbán Viktor gazdasági szempontból biztatónak látja a következő hónapokat. Mint mondta, az elmúlt időszakban alig volt 3-4 ország, ahol nem csökkent a gazdaság teljesítménye, hanem nőtt. Köztük Magyarországé is. 100 milliárd forintot adtunk beruházások támogatására, amelyhez a vállalkozók ugyanennyit hozzátettek. Ők is nagyon akarják, hogy mielőbb visszatérjen az ország a megszokott működési rendjéhez.

Minden energiánkat a munkahelyek megteremtésére kell fordítani

– zárta gondolatait Orbán Viktor.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Nyilatkozatba foglalták a térség országai azt, hogy megtisztítják a Balti-tengert

Nyilatkozatba foglalták a térség országai azt, hogy megtisztítják a Balti-tengert

A Balti-tenger térségének országai – egyben az Európai Unió tagállamai – hétfőn videókonferencia keretében közös nyilatkozatban foglaltak állást a Balti-tenger szennyeződése ellen.

Málta magának követeli az őscápafogat, amelyet György brit herceg kapott ajándékba

Málta magának követeli azt az ősi óriáscápafogat, amelyet György brit herceg a hétvégén kapott ajándékba Sir David Attenborough világhírű természetfilmestől új filmje bemutatása alkalmából.

7:59 – A nap legfontosabb hírei!

7:59 – A nap legfontosabb hírei!

Lemondásra szólította fel az EB alelnökét Varga Judit | Szja-mentesek lehetnek a munkavállalói koronavírustesztek | Karácsony száműzné Szent István szobrát a róla elnevezett parkból.

Nemzetközi képzési központot hoznak létre a debreceni Atommagkutató Intézetben

A debreceni Atommagkutató Intézet (Atomki) és az Isotoptech Zrt. konzorciuma a Széchenyi 2020 programban Nemzetközi Radiokarbon AMS Kompetencia és Képzési Központot hoz létre, a több mint 1,8 milliárd forint összköltségű beruházás az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap csaknem 1,4 milliárd forintos támogatásával készül el – közölte az Atomki az MTI-vel.

„Egészpályás letámadás kell az LMBTQ-lobbi ellen” – bekeményít a veszprémi jobboldal

„Egészpályás letámadás kell az LMBTQ-lobbi ellen” – bekeményít a veszprémi jobboldal

A hétvégén megalakult, egész pontosan újjáalakult az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) veszprémi csoportja. Az eseményt követően Halmay Gábor veszprémi IKSZ-elnök, valamint Nacsa Lőrinc, a szervezet országos vezetője nyilatkozott a 888-nak.

Mohács 5 tanulsága

Mohács 5 tanulsága

A vasárnapi mohácsi időközi választásra reflektálva írt bejegyzést a Nézőpont Intézet, ahol a polgármesterjelöltek mellett, képviselőket is választottak. Ennek a választási eseménynek öt fontos tanulságát szedte össze most a Nézőpont.

Karácsony száműzné Szent István szobrát a róla elnevezett parkból

Karácsony száműzné Szent István szobrát a róla elnevezett parkból

A szerdai közgyűlésre benyújtott előterjesztés szerint Szent István, az államalapító király szobrát az eredeti tervvel ellentétben nem Budapest egyik kiemelt helyén állítaná fel a baloldali vezetés, hanem a XIX. kerületi Templom téren – közölte a Fidesz-KDNP fővárosi képviselőcsoportja.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére