Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: Magyarország erősíteni akarja kapcsolatait a keleti országokkal

Forisek Ádám

2019.04.24. 12:17

Megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetõségeket, amelyeket a keleti országokhoz fûzõdõ egyre erõsebb kapcsolatok építésével akar kihasználni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Kazahsztánban.

A kormányfő hivatalos látogatást tett Kazahsztánban, ahol Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel folytatott megbeszélést, majd közösen tettek sajtónyilatkozatot.

Orbán Viktor kiemelte: a kapcsolatok erősítése a keleti, közép-ázsiai országokkal "nekünk könnyen megy", mert történelmi gyökereink a közép-ázsiai térségben élő népekhez kötnek minket, ezért a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok intenzívebbé tételének megvan a kulturális talapzata. Úgy látja, minden, ami ma történik a nemzetközi politikában, erre az új helyzetre reflektál.

"Korábban evidencia volt", hogy a technológia, a gazdasági fejlődés kérdésében, "a sikeres politikai rendszerek kikísérletezése ügyében a Nyugat okkal úgy érezte, hogy a legnagyobb teljesítményre képes a világon", de ez a helyzet most megváltozott, és a Kelet folyamatosan erősödik. A következő tíz évet is ebben az erőviszony-változásban éljük le – fűzte hozzá.

A miniszterelnök kitért rá:

hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a demokrácia nemcsak azt jelenti, hogy az emberek részt tudnak venni a választáson, és megadatik a lehetőség, hogy bevonódjanak a közös ügyek megvitatásába."

A demokrácia a régi görög felfogás szerint kormányzati formát is jelent, "vagyis a véleményszabadságnak meg a részvételnek végül is egy hatékony és stabil kormányzásban kell testet öltenie" – fogalmazott.

Ezért ma a legsikeresebb országok egyben a legstabilabb politikai rendszerű országok.

Kazahsztán az elmúlt években élen járt a stabilitás tekintetében, és a mostani változások is erősítik a stabilitást, ami mindenképpen elismerést érdemel – mondta.

Orbán Viktor kifejtette: a földrajzi távolság hatalmas a két nép között, ezért nagyon nehéz "erős és sűrű szövésű gazdasági kapcsolatokat" létrehozni, de nem lehetetlen. Sokat dolgoztak azért, hogy legyenek közös gazdasági vállalkozások, az elsők között vettünk részt a nurszultani pénzügyi központ kiépítésére irányuló törekvésekben – idézte fel.

Megjegyezte: létrehoztak egy beruházási alapot, amely első gyümölcseit meg is hozta, az első komoly mezőgazdasági beruházást már átadták, és elfogadták a másodikat, egy nagy tejüzem felépítését.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a napokban mintegy száztagú üzleti delegáció érkezik Magyarországról az együttműködés további lehetőségeinek megtalálására. Azt is elmondta, hogy 250 kazah hallgató tanul ösztöndíjjal Magyarországon, ami azért jó, mert

a távolság legyőzésének legjobb eszköze a barátság, a barátság pedig csak kölcsönös ismeret alapján fejlődhet ki".

Amikor a kazah diákok visszatérnek, jó nagykövetei lesznek a kazah-magyar barátságnak és gazdasági együttműködésnek – vélekedett.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hangsúlyozta: Magyarország fontos partner Kazahsztán számára az EU-ban és a közép-európai térségben, a két országot politikai, gazdasági érdekek és történelmi gyökerek is összekötik.

Emlékeztetett: Magyarország volt az első közép-európai ország, amely stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Kazahsztánnal, és ez bizonyítja, hogy a két ország megérti egymást és arra törekszik, hogy együttműködésük még erősebb legyen.

A kazah elnök különösen fontosnak nevezte a stratégiai tanács és a kormányközi vegyes bizottság munkáját. A hónap végén Magyarországról érkező nagy üzleti delegáció új lökést ad a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatoknak, továbbá új szintre emeli a beruházási együttműködést – vélekedett. Hozzátette: országában minden feltétel adott a beruházásokhoz, jó az üzleti környezet.

Az elnök köszönetet mondott Magyarországnak, amiért 250 kazah hallgatónak biztosít ösztöndíjat, ez – mondta – erősíti a két ország barátságát.

Orbán Viktor kedden érkezett meg Kazahsztánba, akkor találkozott Askar Mamin kazah miniszterelnökkel, továbbá megbeszélést folytat Nurszultan Nazarbajevvel, Kazahsztán első elnökével is. A kormányfő innen Pekingbe utazik tovább, ahol Kína vezetőivel tárgyal, és részt vesz a második Egy övezet, egy út fórumon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére