Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: Magyarország a déli határszakaszán Ausztria határát is védi

Forisek Ádám

2019.05.06. 15:50

Orbán Viktor május hatodikán fogadta Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt. A két politikus sajtótájékoztatón számolt be a találkozóról.

A sajtótájékoztató a magyar kormányfő nyilatkozatával indult. Orbán Viktor szerint baráti hangnemben zajlott a tárgyalás, amely többek között érintette a kétoldalú kapcsolatok kérdéskörét. Ezek a miniszterelnök szerint jelen pillanatban rendezettek és sikeresek, akárcsak a gazdasági együttműködés.

A két fél kitért Európa biztonságának kérdésére, valamint a határvédelem témájára is.

Magyarország a déli határszakaszon Ausztria határait is védi”

– hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

Fotó: MTI Fotóbank

Emlékeztetett: Ausztriában a korábbi, baloldali vezetésű kormány mindent megtett annak érdekében, hogy Magyarország ne tudja megépíteni a kerítést. Heinz-Christian Strachéra és az Osztrák Szabadságpártra (FPÖ) volt szükség ahhoz, hogy az osztrák álláspont bevándorlásellenessé váljon.

Mind a ketten változást szeretnénk Európában.”

Orbán Viktor ismét leszögezte a korábban a Kleine Zeitung hasábjain megjelent véleményét: olyan változásokra van szükség Európában, mint Ausztriában, azaz a jobbközép pártoknak a jobboldali, hazafias pártokkal kell együttműködniük. A kormányfő szerint az nyíltan és egyértelműen látszik, hogy az európai baloldal bevándorláspárti. Ha az Európai Néppárt (EPP) velük kíván együttműködni, akkor előbb-utóbb kompromisszumokat lesz kénytelen kötni, ez pedig az elvek feladásához vezet.

Szeretnénk, hogy ha a határvédelem kérdéseit a schengeni országok belügyminiszterei vehetnék kezükbe. Brüsszel kudarcot vallott ebben a kérdésben.”

A magyar kormányfő hangsúlyozta a kereszténység fontosságát is, mint mondta, „a keresztény kultúrának elsőbbséget kell adni az országainkban.” Ezt már csak azért is meg kell tenni, mert – mint fogalmazott – csak a keresztény kultúra tudja garantálni a szólásszabadságot és a női egyenjogúságot.

Orbán Viktor kitért az európai baloldal gazdasági programjára is, amely szocializmust hirdetett meg, szigorúbb bürokráciával és adóemelésekkel. A kormányfő leszögezte: Magyarország már élt szocialista gazdaságrendszerben, és az nem vált be. Összességében Orbán Viktor értékelése szerint stratégiai kérdésekben egyetértés mutatkozott az FPÖ és a magyar delegáció között.

Fotó: MTI Fotóbank

Ezután az osztrák alkancellár tette meg nyilatkozatát, aki először is megköszönte a meghívást. Emlékeztetett, hogy egy éve épp ő látta vendégül Bécsben Orbán Viktort.

Strache hangsúlyozta: Magyarország mindig is különleges kapcsolatokat ápolt Ausztriával, a két országot nemcsak a gazdaság, de a történelem is összeköti.

Az alkancellár szerint különösen fontos, hogy határon átnyúlóan küzdjön a két ország a bűnözés és az illegális migráció ellen, utalva itt az embercsempészekre.

Orbán Viktor a migrációs válság során megmutatta, hogy felelősségteljesen megvédi az unió külső határait. Ez indította el azt a gondolkodásmódot Európában, mellyel sikerült megállítani a migrációt”

– fogalmazott.

Strache hangsúlyozta: Európának egy erős szövetségre van szüksége, ugyanis csak ez garantálja a túlélését.

Végezetül pedig Strache a magyar családvédelmi intézkedéseket méltatta, mint mondta, ezek példaértékűek Ausztria számára, amely szintén a családokat igyekszik előnyben részesíteni. Példaként hivatkozott az osztrák családi adótehermentesítésre, amelynek jóvoltából 1500 euró maradhat az osztrák családok zsebében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére