Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: Kibővítjük a gazdaságvédelmi akciótervet

Filipp Dávid

2020.03.23. 12:16

A széthúzás és viták helyett most az összefogás ideje érkezett el – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint 12 napja hirdették ki a rendkívüli jogrendet, amelyre azért volt szükség, mert egyelőre nincs ellenszer a koronavírus ellen, de míg lesz, az is hónapokig tarthat.

A kérdés az volt, hogy várakozunk vagy cselekszünk. Mi felvettük a küzdelmet, és rögtön láttuk, hogy a szokásos rendben, a megszokott életmódunk mellett és a szokásos jogszabályok között nem tudjuk megszervezni Magyarország kollektív védelmét – jelentette ki a kormányfő.

A veszélyhelyzet azt jelenti, hogy a kormány megkapta a felhatalmazást és az eszközöket arra, hogy a siker esélyével szervezze meg az ország önvédelmét.

Orbán Viktor ismertetése szerint 4 harctéren kell egy időben helytállni:

  • a katonai védekezés,
  • az egészségügyi védekezés,
  • a rendőri védekezés
  • és a gazdasági védekezés területén.

Elmondása szerint az egyéni fertőzések korszakát magunk mögött hagytuk, jelenleg a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk, de gyorsuló lépesekkel közeledik a tömeges fertőzések szakasza.

Ismertetése szerint 167 azonosított fertőzött volt Magyarországon.

Fontos lenne tudni, hogy ténylegesen hány ember érintett, mert az nyilván egy nagyobb szám, mint laborok által megerősített fertőzöttek száma. Erről csak becslések vannak

– fogalmazott.

Elmondása szerint a kormány matematikusokat, virológusokat, illetve a Semmelweis Egyetemet kérte fel arra, hogy készítsenek becsléseket, de ezek túl tág határok között mozognak.

A ténylegesen megfertőződöttek száma nyilvánvalóan jóval nagyobb, mint a 167 igazolt fertőzött szám

– mondta

A 167 fertőzöttből 108 hordozó, vagyis nem betegek, nincsenek tüneteik. 27 érintett tüneteket is mutat, vagyis beteg. Ők meggyógyulnak. 9 ember pedig nagyon beteg, ők kórházi, intenzív ellátásra szorulnak. 7 ember elhunyt. Öten szív- és érrendszeri, valamint cukorbetegségben szenvedtek, egyikünk daganatos beteg volt, egy pedig vastagbélbetegségben szenvedett.

Az elhunytak átlagéletkora 69 év volt.

A miniszterelnök ismertetése szerint orvosi maszkból 1,5 millió áll rendelkezésre, napi 25 ezret gyártunk, a héten a gyártási kapacitás felfut 85 ezer darabra. Speciális maszkból 129 ezer darab van, gumikesztyűből van 20 millió pár, védőruhából pedig 170 ezer van. Lélegeztetőgépből 2560 darab áll rendelkezésre.

Elmondta: a Nyugaton mindenből hiány van, segítségért Keletre kell fordulni. Óriási tételeket kötöttek le, a szállítmányok folyamatosan érkeznek. Több mint 10 repülőgép-szállítmányt várnak.

A kórházi kapacitásról elmondta: 66 906 kórházi ágy van, végszükség esetén 252 tábori kórházi ágyat is munkába tudnak állítani.

65 év alatt 19 431 orvos van, bevethető rezidensből 4312 fő áll rendelkezésre, bevethető utolsó éves orvostanhallgatóból 690 van.

Ez összesen 24 643 orvosi szolgálatra bevethető embert jelent.

Vannak egészségügyi szakdolgozóink is. 65 év alatt 105 ezer kiképzett szakember van.

Ma is hozott döntéseket az operatív törzs:

  • Holnap reggeltől minden intenzív ágy mellett dolgozó ápoló és orvos speciális maszkot kap,
  • a többiek sebészi maszkot kapnak,
  • azok, akiket koronavírus gyanújával visznek be a kórházba, azonnal sebészi maszkot kapnak.

A rendőri védekezésről elmondta: az országba csak magyarok léphetnek be, és azok, akik erre engedélyt kaptak. A teherforgalom viszont továbbra is megengedett.

Az országon áthaladó, haza igyekvő embereket a határokon megállítják, ők csak a kijelölt humanitárius folyosókon, meghatározott időben, felügyelet mellett haladhatnak át Magyarországon.

A rendőri feladatok napról napra növekednek.

Ismertetése szerint: 65 év alatti bevethető egyenruhásból 70 275 fő áll rendelkezésre, az önkéntesek 46 573-an vannak.

Rendfenntartásra 139 684 főt tudnak igénybe venni a katonai képességgel együtt.

Ők látják el a karanténok ellenőrzését is, és ha a jövőben szigorúbb kijárási szabályok lépnek életbe, akkor nekik kell ezeket betartatniuk.

Orbán Viktor szerint a katonaság emelt szinten vesz részt a határvédelemben és felkészülnek a rendőrséggel való együttműködésre arra az esetre is, ha az utcai járőrözési feladatokat is nekik kell majd ellátniuk, és a létfontossági magyarországi vállalatok segítésére is.

Jelenleg 23 950 hivatásos katonánk van, 9381 tartalékos van és 10 649 olyan személy van, akik 5 éven belül szereltek le, így szükség esetén bevethetőek. Összesen 43 980 fős katonai erőnk van.

Az első gazdaságvédelmi akciótervet múlt szerdán jelentették be, ma 6 új döntés született:
  1. A taxisok után 81 480 kisvállalkozónak adnak június 30-ig adómentességet a kata átalányadó-fizetési kötelezettség alól. Ide tartozik a fodrászat, szépségápolás, festés, üvegezés, villanyszerelés, előadó-művészet, humán-egészségügyi ellátás, víz-, gázszerelés, épületasztalosság, járóbeteg ellátás, padló és falburkolás, testedzési szolgáltatás és egyéb sporttevékenység.
  2. A március elseje előtt keletkezett kata-adótartozásokra haladékot adnak, elegendő lesz ezeket a veszélyhelyzet utáni negyedévben befizetni.
  3. A turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan mentességet kapnak a magyarországi médiaszolgáltatók a kieső reklámbevételek miatt.
  4. A kilakoltatásokat és lefoglalásokat felfüggesztik.
  5. Az adóvégrehajtásokat is felfüggesztik, a fennálló adótartózásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni.
  6. A veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyedjogosultságokat meghosszabbítják, így az anyák ezekben a státuszokban maradhatnak.
Orbán Viktor kijelentette: a legfontosabb, hogy a munkahelyeket megvédjék, akik elveszítik állásukat, abban segítik, hogy minél hamarabb új munkahelyet találhassanak.
2010-ben már egyszer megcsináltuk, most is sikerülni fog, talpra fogunk állni
– jelentette ki a kormányfő.
Orbán Viktor leszögezte: az előttünk álló időszak nehéz lesz, mindenkitől személyes erőfeszítéseket kíván majd.
Minél többen működünk együtt, annál több életet tudunk megmenteni. Mindenkinek van felelőssége, mindenkinek hozzá kell tennie a magáét. A széthúzás és viták helyett most az összefogás ideje érkezett el
– fogalmazott a miniszterelnök.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére