Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: hazánkat nem ajándékba kaptuk

Forisek Ádám

2019.10.23. 19:59

A magyar kormányfő a Zeneakadémián mondott ünnepi beszédet október 23-a alkalmából.

Orbán Viktor beszédében köszöntötte a világ ünneplő magyarságát.

Mint mondta, „méltó és igazságos hogy nemzeti ünnepünk záróakkordjaként a Zeneakadémián hajtsunk fejet az' 56-os forradalmárok előtt”

A kormányfő felidézte: Czifra György október 22-én játszotta Bartók II. zongoraversenyét a Zeneakadémián, melynek hatására

a közönségből úgy tört ki a taps, mint az izzó láva.

Emlékeztetett: Czifra Györgynek gyakorlatilag újra meg kellett tanulnia zongorázni, miután a kommunisták korábban szétverték a kezét, majd egy bányában három évig törették vele a követ.

Aki ott volt: tudta, hogy amit lát, az egy feltámadás. Egy fiatal művész feltámadása és győzelme.

Ez volt az az esemény, amely után mintegy kétezer állampolgár fellelkesülve kiment az utcákra, és „letépett minden kommunista gyalázatot.”

Fotó: MTI Fotóbank

Mint Orbán Viktor mondta, 1956 hőseit fiatalságuk vitte előre, valamint a hit, hogy változtathatnak hazájuk sorsán. Tudták ugyanis, hogy ha folytatódik a szovjet világ, a magyar életből semmi nem marad.

Tizenegy évvel a világháború után minden józan magyar ember tudta, hogy a kommunizmus maga a nagy szétdobáló, éppen ezért tenniük kellett valamit, és fegyvert fogtak.

A vörös iszap mindent elvisz, felmar és felemészt, ezért az '56-osok látták: nem lesz másik kiút, csak, ha fegyvert fognak. Mint a kormányfő is mondta: harcoltak azért a talpalatnyi földért, ami még az övéké volt.

Orbán Viktor egyúttal leszögezte: nekünk, magyaroknak, csak ez az egy hazánk van. Nincs máshol helyünk a nap alatt, a mi álmaink csak itt születhetnek meg. Csak itt, a Kárpát-medencében hozhatjuk létre azt a nagy közös alkotást, amit Magyarországnak, magyar kultúrának hívnak.

Haza csak addig van, amíg van, aki szeresse, és van, aki áldozatot hoz érte. Haza csak addig van, amíg a hazafiak többen vannak, mint a muszkavezetők.

A kormányfő egyúttal figyelmeztetett: a hitványság mindig összeadódik. Kérdés az, hogy a hazafiak is össze tudnak-e adódni, mint ahogy József Attila is tanácsolja „A számokról” című versében.

Orbán Viktor szerint 1956 októberében összeadódtunk, és csodát tettünk. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyar csodát nem adják olcsón – az '56-osok életüket, szabadságukat adták a hazáért, és elszakították őket otthonuktól. Mint mondta: 1956-ban a magyar nemzet ősi jussát követelte vissza, mégpedig, hogy hogyan akar élni. Szabad és független országot akartunk a nemzetek Európájában – mondta a miniszterelnök.

Se Európa, se Magyarország nem maradhat, ha önmaga ellen fordul és szembemegy mindazzal, ami élteti. Nem maradhat meg, ha saját hősei ellen fordul.

Beszédében Orbán Viktor hangsúlyozta: hálával tartozunk elődeinknek, „hogy a mi magyar mivoltunk olyan szabadságharcok során forrhatott ki, amelyek nagyszerű és lovagias néppé tett minket.”

A kormányfő a történelmi leckékről is szót ejtett. A történelem, mint mondta, folytonos kihívás és megmérettetés, egy-egy nép sorsa pedig a helyes, helytelen válaszokon múlik. Őseink példamutató tettet hajtottak végre az elmúlt ezer során Orbán Viktor szerint, példaként említve a honfoglalás, az államalapítást, a kereszténység felvételét, az 1848-as, s végül az 1956-os szabadságharcot is.

Könnyű természetes állapotnak tekinteni, hogy van hazánk. De ezt nem ajándékba kaptuk.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy 1956-ban a magyar nemzet egy felsőbb osztályba lépett, és a szabadságharc hatása az egész földgolyón érvényesült. A szabadságharcot pedig hiába verték le, a magyarság megtartotta tartását, mert volt kire büszkének lenni. Az '56-osok győzelme pedig abban érhető tetten igazán, hogy utódaikra bátorságot és a hősiesség nagyságát hagyták örökül.

Orbán Viktor szerint a jó tengerész csak akkor kormányozhatja a hajót a kikötőbe, ha nem csak a hajót, de a csillagokat is kémleli.

Ne a változóra, hanem az állandóra és a maradandóra tekintsünk. Istenre, hazára, családra. Ez a legjobb vezércsillag.

A kormányfő ezután Wass Albert „Üzenet haza” című verséből idézett, majd „Dicsőség a hősöknek” kijelentéssel zárta beszédét.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Adventi fényekben a diósgyőri vár

Adventi fényekben a diósgyőri vár

A diósgyőri vár az adventi koszorút megjelenítő ünnepi díszkivilágítást kapott.

Drasztikusan csökken a hagyományos angol kocsmák száma

Drasztikusan csökken a hagyományos angol kocsmák száma

Az Egyesült Királyság 2001 óta kocsmái egynegyedét elvesztette. A bezárási hullámot többek között a magas adókkal és a dohányzási tilalommal hozzák összefüggésbe, de egyre többen nem bírták a versenyt a kiskereskedelmi egységekkel.

Ebben a stadionban fognak versenyezni olimpikonjaink

Ebben a stadionban fognak versenyezni olimpikonjaink

Átadták a 2020-as tokiói ötkarikás játékok fő helyszínét adó Olimpiai Stadiont Japánban.

Uszító iszlamista prédikátort tiltottak ki a brüsszeli Molenbeek-ből

Egy hónapra kitiltották a brüsszeli Molenbeek negyedből a börtönviselt Jean-Louis Denis prédikátort, aki a városrész vezetése szerint muzulmán fiatalokat maga köré gyűjtve radikális, gyűlöletkeltő tanokat hirdetett – közölte a helyi média vasárnap.

Salvini nemzeti összefogást sürget Olaszország megmentésére

Salvini nemzeti összefogást sürget Olaszország megmentésére

A kormány és az ellenzéki pártok közös országmentő bizottságának felállítását javasolta Matteo Salvini, az ellenzéki Liga vezetője vasárnap az újabb olaszországi pénzintézet, a Popolare di Bari bank csődbejelentése után.

Óriási siker! Michelisz Norbert világkupa-győztes!

Óriási siker! Michelisz Norbert világkupa-győztes!

Michelisz Norbert, a Hyundai magyar pilótája nyerte a túraautó-világkupa (WTCR) idei szezonját, miután az idényzáró malajziai futamon összetettbeli riválisa műszaki hiba miatt nem szerzett pontot, a magyar versenyző pedig ötödik lett.

Erősödik a migrációs nyomás a balkáni útvonalon

Erősödik a migrációs nyomás a balkáni útvonalon, amit az is mutat, hogy az idén már most kétszer annyi illegális bevándorló érkezett Magyarországra, mint tavaly egész évben – mondta Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője vasárnap az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére