Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: hazánkat nem ajándékba kaptuk

Forisek Ádám

2019.10.23. 19:59

A magyar kormányfő a Zeneakadémián mondott ünnepi beszédet október 23-a alkalmából.

Orbán Viktor beszédében köszöntötte a világ ünneplő magyarságát.

Mint mondta, „méltó és igazságos hogy nemzeti ünnepünk záróakkordjaként a Zeneakadémián hajtsunk fejet az' 56-os forradalmárok előtt”

A kormányfő felidézte: Czifra György október 22-én játszotta Bartók II. zongoraversenyét a Zeneakadémián, melynek hatására

a közönségből úgy tört ki a taps, mint az izzó láva.

Emlékeztetett: Czifra Györgynek gyakorlatilag újra meg kellett tanulnia zongorázni, miután a kommunisták korábban szétverték a kezét, majd egy bányában három évig törették vele a követ.

Aki ott volt: tudta, hogy amit lát, az egy feltámadás. Egy fiatal művész feltámadása és győzelme.

Ez volt az az esemény, amely után mintegy kétezer állampolgár fellelkesülve kiment az utcákra, és „letépett minden kommunista gyalázatot.”

Fotó: MTI Fotóbank

Mint Orbán Viktor mondta, 1956 hőseit fiatalságuk vitte előre, valamint a hit, hogy változtathatnak hazájuk sorsán. Tudták ugyanis, hogy ha folytatódik a szovjet világ, a magyar életből semmi nem marad.

Tizenegy évvel a világháború után minden józan magyar ember tudta, hogy a kommunizmus maga a nagy szétdobáló, éppen ezért tenniük kellett valamit, és fegyvert fogtak.

A vörös iszap mindent elvisz, felmar és felemészt, ezért az '56-osok látták: nem lesz másik kiút, csak, ha fegyvert fognak. Mint a kormányfő is mondta: harcoltak azért a talpalatnyi földért, ami még az övéké volt.

Orbán Viktor egyúttal leszögezte: nekünk, magyaroknak, csak ez az egy hazánk van. Nincs máshol helyünk a nap alatt, a mi álmaink csak itt születhetnek meg. Csak itt, a Kárpát-medencében hozhatjuk létre azt a nagy közös alkotást, amit Magyarországnak, magyar kultúrának hívnak.

Haza csak addig van, amíg van, aki szeresse, és van, aki áldozatot hoz érte. Haza csak addig van, amíg a hazafiak többen vannak, mint a muszkavezetők.

A kormányfő egyúttal figyelmeztetett: a hitványság mindig összeadódik. Kérdés az, hogy a hazafiak is össze tudnak-e adódni, mint ahogy József Attila is tanácsolja „A számokról” című versében.

Orbán Viktor szerint 1956 októberében összeadódtunk, és csodát tettünk. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyar csodát nem adják olcsón – az '56-osok életüket, szabadságukat adták a hazáért, és elszakították őket otthonuktól. Mint mondta: 1956-ban a magyar nemzet ősi jussát követelte vissza, mégpedig, hogy hogyan akar élni. Szabad és független országot akartunk a nemzetek Európájában – mondta a miniszterelnök.

Se Európa, se Magyarország nem maradhat, ha önmaga ellen fordul és szembemegy mindazzal, ami élteti. Nem maradhat meg, ha saját hősei ellen fordul.

Beszédében Orbán Viktor hangsúlyozta: hálával tartozunk elődeinknek, „hogy a mi magyar mivoltunk olyan szabadságharcok során forrhatott ki, amelyek nagyszerű és lovagias néppé tett minket.”

A kormányfő a történelmi leckékről is szót ejtett. A történelem, mint mondta, folytonos kihívás és megmérettetés, egy-egy nép sorsa pedig a helyes, helytelen válaszokon múlik. Őseink példamutató tettet hajtottak végre az elmúlt ezer során Orbán Viktor szerint, példaként említve a honfoglalás, az államalapítást, a kereszténység felvételét, az 1848-as, s végül az 1956-os szabadságharcot is.

Könnyű természetes állapotnak tekinteni, hogy van hazánk. De ezt nem ajándékba kaptuk.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy 1956-ban a magyar nemzet egy felsőbb osztályba lépett, és a szabadságharc hatása az egész földgolyón érvényesült. A szabadságharcot pedig hiába verték le, a magyarság megtartotta tartását, mert volt kire büszkének lenni. Az '56-osok győzelme pedig abban érhető tetten igazán, hogy utódaikra bátorságot és a hősiesség nagyságát hagyták örökül.

Orbán Viktor szerint a jó tengerész csak akkor kormányozhatja a hajót a kikötőbe, ha nem csak a hajót, de a csillagokat is kémleli.

Ne a változóra, hanem az állandóra és a maradandóra tekintsünk. Istenre, hazára, családra. Ez a legjobb vezércsillag.

A kormányfő ezután Wass Albert „Üzenet haza” című verséből idézett, majd „Dicsőség a hősöknek” kijelentéssel zárta beszédét.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A muszlimok miatt már a Márton-napi népszokásokról is le kell mondania a németeknek

A muszlimok miatt már a Márton-napi népszokásokról is le kell mondania a németeknek

A Márton-napi színdarabban „csúnya dolgokat” mondott Szent Márton, ezen kiakadt egy helyi muszlim és azonnal beindult a bocsánatkérés-cunami.

Szijjártó: Debrecen az első számú beruházási célpont Közép-Európában

Debrecen az átgondolt stratégiai építkezés eredményeként ma már az első számú beruházási célpont nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az elektronikai National Instruments (NI) debreceni szolgáltató központja új épületének átadásán.

„Az állam legfőbb célja az ország szuverenitását és a magyar családokat erősíteni”

„Az állam legfőbb célja az ország szuverenitását és a magyar családokat erősíteni”

Az állam legfőbb célja 2010 óta, hogy Magyarország geopolitikai biztonságát, szuverenitását és a magyar családokat erősítse – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Budapesten, a Terror Háza Múzeumban rendezett nemzetközi konferencián.

Az új ellenzéki polgármesterek azt sem tudják, hogy hol a mosdó

Az új ellenzéki polgármesterek azt sem tudják, hogy hol a mosdó

Pikó András, a VIII. kerület újonnan megválasztott polgármestere egy rendezvényen bevallotta, hogy igazából semmihez sem ért.

A liberalizmus kudarcáról értekező politológust fogadta Orbán Viktor

A liberalizmus kudarcáról értekező politológust fogadta Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután a Karmelita kolostorban fogadta Patrick J. Deneen amerikai politológus professzort, akinek A liberalizmus kudarca című kötetét a napokban mutatják be Budapesten – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Varga Judit: Magyarország számára elfogadhatatlan a kohéziós pénzek nagyarányú megvágása

Magyarország számára elfogadhatatlan a kohéziós pénzek tervezett nagyarányú megvágása, ugyanis az egyelőre kevésbé jól teljesítő uniós tagországok megerősödésével egész Európa gazdasága sikeresebb lesz – jelentette ki az igazságügyi miniszter Hágában, az MTI-nek telefonon nyilatkozva csütörtökön.

A bevándorláspártiak folytatják a magyar biztosjelölt elleni támadást

Egyelőre nem hagyták jóvá a európai parlamenti frakciók Várhelyi Olivér biztos-jelölt kinevezését.

„A nemzeti eszme vetette a szemétdombra a szovjet birodalmat”

„A nemzeti eszme vetette a szemétdombra a szovjet birodalmat”

A közép-kelet-európai nemzetek emancipációs küzdelmei és az antikommunizmus voltak a döntő tényezők a szovjet rendszer megdöntésében; „a nemzeti eszme vetette a szemétdombra a szovjet birodalmat” – jelentette ki Schmidt Mária történész, a XXI. Század Intézet főigazgatója csütörtökön Budapesten, a Terror Háza Múzeumban rendezett nemzetközi konferencián.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére