Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: Gyurcsány Ferenc és a baloldal beszállna a háborúba, mi békét akarunk

888.hu

2022.03.29. 10:05

Magyarországon a nemzeti oldal úgy fogalmaz, hogy ez egy orosz–ukrán háború, mi pedig a magyarok vagyunk, mi segítünk a bajba jutottaknak, ugyanakkor egyetlen olyan lépést sem teszünk, amely bajba sodorhatná Magyarországot – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a HírTv Napi Aktuális Extra című műsorában.

 

A baloldal és a háború

A miniszterelnök szerint a magyar álláspont szilárd, a kampány ráadásul még jót is tett ennek a háborúról szóló vitának, mert a kampányoknak az a természete, hogy leegyszerűsíti és kiélesíti az álláspontokat. Most pontosan tudjuk, hogy mit gondol az egyik fél, mit gondol a másik, és mit gondol a harmadik.

Teljesen nyilvánvaló, hogy Magyarországon a nemzeti oldal úgy fogalmaz, hogy ez egy orosz–ukrán háború, mi pedig a magyarok vagyunk, mi segítünk a bajba jutottaknak, de ugyanakkor egyetlen lépést sem teszünk, amely bajba sodorhatná Magyarországot”

– fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő kiemelte:

nem tudunk segíteni senkin úgy, hogy közben tönkretesszük saját magunkat.

 

Elmondása szerint, például ha bevonódunk egy háborúba, amely nem a mi háborúnk, amiben semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk.

A nemzeti oldal álláspontja világos. Nem szállítunk fegyvert, nem küldünk katonákat, és nem engedünk át Magyarország területén fegyvereket sem Ukrajnába – szögezte le.

 

Orbán Viktor emlékeztetett, a baloldal nem egy olyan konfliktust lát, amely két másik nép közötti háború, hanem olyat, amihez nekik is közvetlen közük van, és szerintük az lenne a helyes, ha Magyarország bevonódna. A miniszterelnök szerint a baloldali álláspont világos: ha lehet, akkor NATO keretekben katonát küldene, átengedné a fegyverszállítmányokat, sőt fegyvereket is küldene.

Van egy NATO álláspont, a NATO pedig azt mondja, hogy persze minden tagállam független, majd a nemzeti kormányok eldöntik, hogy mit csinálnak. Az a kérdés, hogy van-e olyasmi, amit közösen fogunk csinálni, amelyben minden NATO tagállam részt vesz. És erre az a válaszuk, hogy nem, nem lesz ilyen akció, a NATO, mint a nemzeteket összefogó szövetség nem küld katonát és nem küld fegyvert”

– jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő közölte, a baloldalon ismerethiány van, nem tudják hogyan működnek a nemzetközi szervezetek, hiszen nem ők képviselik Magyarországot a NATO-ban, hanem a nemzeti oldal. Elmondása szerint a baloldalnak korlátozott tudása van arról, hogy pontosan milyen viták vannak, hogy működik az a mechanizmus. Ugyanakkor a kormányfő szerint van az a probléma is, amit a másoknak való megfelelésként ír le.

A NATO-ban az az álláspont, amit elmondtunk, az nem jelenti azt, hogy ne lennének viták. A NATO-ban vannak olyanok, akik folyamatosan a magyar állásponttal szemben szeretnék a szervezetet beletolni ebbe a konfliktusba. A magyar baloldal, úgy látom, hogy azokkal van inkább együttműködésben. Ezek jelentős országok. Jelentős országoknak akar megfelelni, akik inkább befele tolnák a NATO-t ebbe a konfliktusba – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, nem tudja megnyugtatni a magyar közvéleményt abból a szempontból, hogy a NATO álláspontja egyszer s mindenkorra megváltoztathatatlan.

 

A miniszterelnök szerint amikor összeülnek és áttekintik a helyzetet, mindig megfogalmazzák azokat a véleményeket, hogy a NATO-nak magának is részt kéne venni ebben a konfliktusban. Van viszont egy európaiakból álló csoport, amely azt mondja, hogy ezt semmiképpen ne történjen meg. Eddig mindig a magyar tábor álláspontja mögött voltak többen.

Nem akarok hamis illúziókat kelteni a nézők fejében, a helyzet nehéz, kockázatos. Ennek a választásnak tétje a háború. Mert hogyha a baloldal nyerne a magyar választáson, akkor megnőne azon NATO országoknak a száma, akik a NATO-t is magát, meg Magyarországot is beletolnák ebbe a konfliktusba. Tehát ha békét akarunk, akkor azt Magyarországon és a NATO-ban is csak a nemzeti oldalt tudja képviselni”

– jelentette ki.

 

Gyurcsány kirohanása

A műsorvezető felvetette, hogy a baloldal igazi vezetője (Gyurcsány Ferenc – a szerk.) azt mondta, pocsék emberek vagyunk, hogyha nem ezt az álláspontot képviseljük.

Orbán Viktor szerint a politikában felnőtt érett lelki alkatú embereknek van csak helye, akik

nem azonosulnak a konfliktus egyik vagy másik szereplőjével, hanem tisztázza, hogy kik vagyunk mi, és mi a viszonyunk a konfliktushoz.

 

Itt emberek halnak meg, országokat lőnek szét, gazdaságok omlanak össze. Tehát itt nem lehet beleképzelnünk magunkat valamelyik szereplő helyébe, hanem azt kell világosan megmondani, hogy ez itt Magyarország, mi vagyunk a magyarok, vannak világos érdekeink, van felelősségünk is, a bajbajutottakon mindig segíteni kell, segítünk is, erőnkön felül segítünk – szögezte le Orbán Viktor.

Elmondása szerint népességarányosan Magyarország fogadja be a legtöbb menekültet, a magyar népesség több mint 5%-át láttuk már el.

Mi nem pocsék, hanem nagyszerű nemzet vagyunk, amely erkölcsileg helyesen jár el. De nem tudunk úgy segíteni az ukránoknak, hogy szétlövetjük Magyarországot – mondta.

 

Segítségnyújtás

Orbán Viktor szerint az nem segítség, hogyha elzárjuk az orosz gáz- és olajcsapot, és a magyar gazdaság három nap múlva megáll. Hozzátette: nincs is felelősségünk a háborúért, mert akik a háborúról döntöttek egyik vagy másik oldalon, „velünk erről nem konzultáltak, minket nem vontak be, ez nem egy közös döntés részeként alakult ki, amely megalapozná Magyarország felelősségét”.

 

Ezért jól kell, világosan kell meghatározni, hogy mi a magyar emberek és Magyarország érdeke. És nekünk nincs annál több felelősségünk, mint aminek egyébként eddig is minden nap eleget tettünk, de annak eleget is fogunk tenni”

– fogalmazott.

 

A kormányfő kiemelte: nem szabad belesodródnunk ebbe a konfliktusba. Ez nem a mi háborúnk.

„Ez egy régi történet, hogy ez a háború pontosan miről szól, hogyan, ennek van történeti alapja, van nagyon világos katonapolitikai alapja, van kulturális alapja, de ezt majd az érintett felek megvitatják egymással” – mondta, hozzátéve, mi ebben a vitában sose vettünk részt.

Elmondta, sose vettünk részt abban a vitában, hogy a nagy szláv tenger tőlünk keletre hány államból áll és valójában az hány nemzet. Sose vettünk részt abban a vitában, hogy akkor ők milyen katonai biztonsági megállapodást kötnek egymásnak. Ad-e Oroszország Ukrajnának biztonsági garanciát, beléphet-e Ukrajna a NATO-ba vagy nem léphet be.

Ez nem a mi vitánk, ezt nem velünk kellett volna, a jövőben sem velünk lehet elrendezni, ez két másik ország vitája. Nekünk világos álláspontunk van, a magyar érdek, amely a béke mellett szól, az szerintem érdeke az ukránoknak is, meg az oroszoknak is”

– fogalmazott a kormányfő.

Kiemelte: mi a békét képviseljük, és azt mondjuk, hogy a további háborúskodás helyett tűzszünetre volna szükség és azt akarjuk, hogy minél hamarabb kezdődjenek nemzetközi tárgyalások a helyzet rendezéséről.

„Az ország biztonságát is meg kell őriznünk, nem csak katonai, hanem gazdasági értelemben is” – mondta.

 

Energia-ügy

A kormányfő közölte, ő is szeretné, hogyha Magyarországnak erőteljesebbek lennének a külkapcsolatai, lenne tengerünk, lennének tengeri kikötőink, és lehetőség lenne arra, hogy óriási tankerekbe szállítsuk Magyarországra az energiát, olajat vagy gázt.

Magyarország nem ilyen helyzetben van, csöveken jön hozzánk az, amire szükségünk van, a csőnek van két vége, onnan indul, ide érkezik. Lehet erről mesélni, meg mindenfajta fényes terveket szövögetni, de a realitás itt és most az. Ha jön, van. Ha nem jön, nincs. És nem tudjuk pótolni máshonnan. És ha nem jön, akkor nem az történik, hogy három-négy forinttal több lesz az energia ára, hanem egész egyszerűen megáll a magyar gazdaság, mert nem lesz, nem lesz olaj, nem lesz gáz, ezért én nagyon rendíthetetlenül szinte küzdök az ellen az európai álláspont ellen, ami a szankciókat ki akarja terjeszteni a gázra, meg az olajra azért, mert ez Magyarország számára kezelhetetlenül súlyos következményekkel jár”

– nyomatékosította Orbán Viktor.

Az orosz energiától való függéségről Orbán Viktor elmondta,

a következő évtizedben úgy alakítjuk át a magyar energiatermelésnek a szerkezetét, hogy javarészben nukleáris forrásból származik majd, a másik része pedig napenergiából. És ez a kettő együtt kiteszi a mi energiaszükségletünknek több mint 90%-át.

 

Persze mindig lesz valamennyi Oroszországból érkező energiaforrás, de nem az a célunk, hogy ne jöjjön semmi, hanem az a lényeg, hogy ne függjünk tőle, mindig legyen más, és ne legyünk kiszolgáltatva – mondta.

A miniszterelnök elmondta, szokott a politikusokban lenni egy bizonytalanság, hogy vajon képesek-e a választópolgárok összetett és bonyolult kérdéseket átlátni. Erre ő azt szokta tanácsolni, hogy „nekünk is volt az életünknek olyan szakasza, amikor nem voltunk politikusok, és mégis egész jól átláttuk a dolgokat, tehát nyugodtan hihetjük azt, hogy az emberek erre képesek”.

„Most ahogy járom az országot és kampányolok, mert ez nem egy lefutott meccs, tehát ez a választás nem dőlt még el, így dolgozni kell a következő hat napban. Tehát járom az országot, és beszélek az emberekkel, és azt kell mondanom, hogy ezt a bonyolult geopolitikai-gazdasági összefüggésrendszert, ami az orosz-ukrán háború és az ahhoz való magyar viszony, meg az amerikaiak abban játszott szerepe, ezt a magyar emberek kristálytisztán és világosan értik”
– jelentette ki, hozzátéve, nem kell megijedni, ez nemcsak egy nagyszerű nép, amely segít a bajbajutottakon, okos nép is, átlát a szitán, érti, hogy miről van szó.

Nem tartok attól, hogy azért hozna rossz döntést a hétvégén a magyar nép, mert ne tudta volna, hogy mi a választás tétje, értik, tudják”

– szögezte le a kormányfő.

 

Szankciók és élelmiszerhiány

Orbán Viktor emlékeztetett, amikor az oroszok elfoglalták a Krímet, az Európai Unió szankciókat vezetett be. Elmondta, Magyarország sohasem támogatta ezeket, mert „szerintünk a szankciók semmit sem oldanak meg”.

Itt a Krím példája, ami jól mutatja, hogy a szankciók nem vezettek eredményre, de amikor ez megtörtént, akkor Oroszország még gabonát importált. Tehát arra szorult rá, hogy kívülről szállítsunk oda gabonát. Mi magyarok jó üzleteket csináltunk ezen. Mi is szállítottunk oda. De miután embargó alá vették az oroszokat, kifejlesztették a saját gabonaiparágukat, és ma a világ egyik legnagyobb exportőrei – fogalmazott a miniszterelnök.

Közölte: Oroszország és Ukrajna két olyan ország, amely a világ gabonával való ellátásában kiemelkedő, súlyos szerepet játszik. És most komoly esély van arra, hogy mind a két ország termelési mennyisége kiesik. Az azt jelenti, hogy az hiányozni fog a világ más részein.

 

Ha nincs gabona, akkor éhség van. Az arab tavasz, az egy éhséglázadásból, a magas áremelkedések miatti éhséglázadásból indult ki, ha visszaemlékszünk még erre. Tehát nem egyszerűen csak Európában lehet gabonahiány, meg élelmiszerhiány, hanem a világ olyan pontjain is előállt ez a helyzet, ott egyébként nagy bajokat okozva, amire az ember nem is gondolna”

– fogalmazott.

A kormányfő szerint a magyarokat az fenyegeti, hogy meg fog nőni a gabona ára, és ha jó árat kínálnak a gazdáknak, meg a magyarországi termelőknek, akkor valószínűleg azt el is fogják adni. Előáll az a helyzet, hogy kiszippantják magas áron a gabonakészleteinket a külföldiek Magyarországról, és akkor itt nem marad, nekünk kell majd még magasabb áron importálni, ha egyáltalán hozzá tudunk majd jutni.

Elmondta,

Franciaország például már élelmiszerjegyeken gondolkodik, már ilyen rendszereket állítanak föl.

 

Előfordulhat, hogy ennek az egész háborúnak, ha az elhúzódik, véres marad és fájdalmas, lesz egy olyan következménye az európai gazdaságra, hogy bizonyos élelmiszeripari termékek nem állnak elegendő mennyiségben rendelkezésre.

Orbán Viktor emlékeztetett, nem véletlenül használta a stratégiai nyugalom kifejezést a háború első napjaiban. Elmondása szerint itt komoly tétek vannak, nem szabad kapkodni, nem szabad összevissza beszélni, határozottnak és gyorsnak kell lenni, de megfontoltnak. Véleménye szerint itt most nem az ideológiai viták, meg a politikai viták az érdekesek.

Lesz-e energia, lesz-e gáz, lesz-e olaj? Lesz-e gabona, lesz-e élelmiszer? Kell-e küldeni katonát a határon kívül, vagy meg tudjuk úszni ezt, és marad a béke. Tehát ezek most nagy tétek, és ilyenkor azt gondolom, hogy higgadtság, nyugalom, tapasztalat és a napi politikai viták fölé emelkedés képessége. Ez ma a legjobb valuta”

– hangoztatta a kormányfő.

 

Mi a választás tétje?

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy amikor a kampány elindult, az volt a mottó, hogy piros volt a paradicsom, nem sárga, Magyarország előre megy, nem hátra. Arról szólt a döntés, hogy Magyarország visszamenjen-e oda, ahol 2010 előtt volt, mondjuk a Gyurcsány-féle baloldali kormányzás időszakában, vagy megőrizze meg az eredményeit.

A kormányfő emlékeztetett:

  • 2010 előtt elvettek egy tizenharmadik havi nyugdíjat,
  • elvették a tizenharmadik havi fizetéseket,
  • devizacsapdába csalták az embereket,
  • megszüntették a családtámogatási rendszernek azt a formáját, amit korábban megalkottak,
  • átalakították a lakástámogatásnak a korábbi rendszerét,
  • annyi volt az átlagbér 2010 előtt, mint most a minimálbér.

Oda ne kívánkozzunk. Ez volt a háborúig. És akkor megjelent a háború. És abban a pillanatban a tétek megnövekedtek. Élet-halál, béke-háború, biztonság, ezek lettek a nagyok – szögezte le.

A miniszterelnök szerint a legfontosabb dolog az, hogy bátran kimondjuk, mindegy, hogy ez tetszik nekünk, vagy nem, hogy ez a választás nem lefutott meccs. Ez egy nyílt küzdelem. Bár a mérések elemeznek, de mégis csak arról van szó, hogy elmegy több millió ember, és egy adott ügyben, egy adott pillanatban véleményt mond. Ebben mindig van egy mérésekkel felderíthetetlen rejtélyes része.

A kormányfő szerint világos, hogy akik 2010 előtt tönkretették az országot, ugyanazok jelentkeznek most kormányzásra, miért kellene rájuk szavazni? Mégis elmegy több millió ember választani, és majd ott dől el, hogy mi az eredmény, függetlenül attól, hogy mit gondolunk.

Ez nem lefutott meccs, soha semmilyen választás nem lefutott meccs. El kell menni. Az első tanácsom mindenkinek az az, hogy föltétlenül menjen el választani. Második, hogy gondoskodjon arról, hogy ne csak ők menjen el. Ha mindannyian elmegyünk, akkor meglesz az eredmény, de csak akkor.

– jelentette ki.

 

Gyermekvédelmi népszavazás

A gyermekvédelmi népszavazásról szólva Orbán Viktor elmondta, hogy először azt gondolta, egy olyan kulturális jelenségről beszélünk, a családok szétszerkesztéséről, átszerkesztéséről, a nemváltó műtétek támogatásáról, a gyerekek elé tolt szexuális propagandáról, amit a magyar emberek nem tekintenek komoly ügynek. Ugyan nyugaton már komoly, de valahogy a magyarok józan eszük, meg a természetes ellenálló képességük miatt ez lassan nyert teret Közép-Európában.

Majd el kell magyaráznunk az embereknek azt, hogy itt van egy kulturális jelenség, ami Nyugat-Európában szinte már korlátlanul rombol. Nyugat Európában, ha elküldöd a gyerekedet az iskolába, nem lehetsz abban biztos, hogy aznap nem valamilyen összevissza identitású politikai aktivista magyarázta el neki egyébként egy fogékony életkorban lévő gyermekednek, hogy tulajdonképpen nem is biztos, hogy te férfi vagy, meg lehetnél tulajdonképpen, ha fiú is vagy, lehetnél nő is, ez csak rajtad múlik, meg hasonló dolgok”

– mondta, hozzátéve, ez Nyugat-Európában a családok és a gyermeknevelés problémáinak mindennapos része.

A kormányfő szerint a magyar emberek pontosan tudják, hogy nyugaton van egy gender-őrület, ami az élet legalapvetőbb biztos fix pontjait kezdi ki, mozgatja meg, akarja átrendezni. Mint mondta, minden elemzés szerint a választásokon, mármint a népszavazáson való részvétel magas lesz, és messze átlép minden párthatárt.

A mi hagyományos családfölfogásunk és életrendünk, amiben éljük az életünket, annak a támogatottsága nagyon magas szinten van, és a baloldal, jobboldal, a választóvonal szinte egyáltalán nem működik, mert egyszerűen csak arról van szó, hogy normálisan akarjuk-e továbbra is berendezni az életünket, vagy belemegyünk egy olyan kalandba, hogy a gyerekeinken keresztül fölforgassák azt, amit eddig biztos pontnak éreztünk az életünkben”

– szögezte le Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a „huszonnegyedik órában vagyunk, tehát ez a hajó még nem ment el”. Közölte: nem csak Magyarországért küzd ebben az ügyben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére