Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor Gyöngyöspatáról: ez a mi országunk, nem hagyjuk, hogy egy kisebbség ránk erőltesse az akaratát

Horváth Tamás

2020.05.15. 09:08

A miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában igazságtalannak nevezte a Kúria ítéletét, miszerint ki kell fizetni a kártérítést a gyöngyöspatai cigányoknak.

Szokásához híven a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának pénteki adásában értékelte az aktuálpolitikai eseményeket Orbán Viktor. A miniszterelnök természetesen főleg a koronavírus-járványról, valamint a gazdaságvédelmi intézkedésekről beszélt, de szóba került Brüsszel és Gyöngyöspata is.

Orbán Viktor a koronavírus-helyzet kapcsán elmondta, hogy az aktív fertőzöttek csökkenése lehetővé tette, hogy megkezdődjön a járvány elleni védekezés második szakasza, a védekezést azonban folytatni, sőt térben tagolni kell.

A miniszterelnök szerint erre nemcsak azért van szükség, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött és halott, hanem azért is, mert Budapesten nagy a népsűrűség, ezért nehéz lenne korrigálni, ha egy rossz döntés következtében ismét nőni kezdene az aktív fertőzöttek száma.

A számok alakulása miatt azonban az élet újraindításának a feltételei Budapesten is megvannak

– húzta alá Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a lehetséges enyhítések kapcsán kikérték a fővárosi polgármesterek véleményét.

A miniszterelnök elmondta, szombat reggel virológusokkal fog tárgyalni, majd ezt követően fog végleges döntés születni Budapestről.

Orbán Viktor megismételte a tegnapi Kormányinfón elhangzottakat, miszerint hétfőtől feloldják a Pest megyét érintő korlátozásokat, így ott már a vidéken korábban bevezetett szabályok lesznek érvényesek.

Most már nem az otthon maradás, hanem a védőtávolság megtartása, valamint a tömegközlekedési eszközökön és a vendéglátóhelyeken a maszk viselése a felelős döntés

– hangsúlyozta.

Orbán Viktor elmondta, vidéken hétfőtől az éttermek, kávézók, presszók már nemcsak a teraszon és a kerthelyiségben fogadhatnak vendégeket, a védőtávolság betartására azonban továbbra is törekedni kell.

A miniszterelnök kitért a legfiatalabb generációra is. Ismertette, jelenleg a vidéki játszóterek kinyitása, valamint a bölcsődei és az óvodai ügyelet normál rend szerinti átalakítása a prioritás, csak ezt követően lehet döntést hozni az iskolákról.

A Pesti úti idősotthon magas halálozási számának felelőssége kapcsán Orbán Viktor Karácsony Gergelyt elméleti embernek nevezte, aki nem tud rendet tenni.

Az ilyen ember disznóvágáskor csak a vacsorára érkezik meg, de nem bánja senki, mert legalább nincs láb alatt

– folytatta a kormányfő, hozzátéve, hogy ezúttal azonban azt kéri az elméleti típusú polgármesterektől is, hogy egyenek gyakorlatiasak, és vállaljanak gyakorlati felelősséget, mert ez a nyitás sikerességének az előfeltétele, senki sem veheti félvállról a felelősséget.

A gazdaságra rátérve Orbán Viktor hangsúlyozta, a márciusi ipari termelés az egész EU-ban drasztikus visszaesést produkált, Magyarország a maga -10 százalékos mutatójával – a többi országhoz képest – nem is áll olyan rosszul.

Az áprilisi számok borzalmasak lesznek, május már reménykeltésre ad majd okot, júniustól pedig kilövünk

– tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor ismét megerősítette, hogy a magyar kormány annyi új munkahelyet fog létrehozni, amennyit a vírus elpusztít, ha kell, a közfoglalkoztatottak számát 100 ezer fővel is meg tudják emelni.

Ezen felül a gazdaságvédelmi intézkedések részét képezi a bértámogatási rendszer, az adócsökkentés, valamint 13. havi nyugdíj bevezetése.

A miniszterelnök aláhúzta, a munkahelyvédelmi eszközök a beruházások támogatásával együtt elegendőek kell, hogy legyenek ahhoz, hogy a járvány megfékezéséről szóló első csata után a munkahelyek megmentéséről szóló második csatát is megnyerjük.

Természetesen Orbán Viktor nem ment el szó nélkül az Európai Parlament legújabb akciója mellett sem (mint ismert, az EP-ben nem engedték felszólalni a magyar kormányt képviselő Varga Judit igazságügyi minisztert).

A miniszterelnök leszögezte, Európában nagyjából 150 ezer halottja van a vírusnak, Belgiumban 100 ezerre lakosra 70 elhunyt jut, mégis az egyik legsikeresebben védekező Magyarországon (4 halott/100 ezer lakos) köszörülik a nyelvüket ahelyett, hogy a járványhelyzettel foglalkoznának.

Orbán Viktor szerint azért folyik összehangolt támadás Magyarország ellen, mert a magyar kormány továbbra sem akar migránsokat befogadni.

A jövő várható jogi vitái kapcsán Orbán Viktor aláhúzta, amennyiben az európai bíróság olyan döntést hoz, ami ellenkezik a magyar alkotmánnyal, az utóbbinak kell elsőbbséget adni.

Végül, de nem utolsósorban a miniszterelnök a Kúria friss döntésével kapcsolatban is kifejtette a véleményét. Mint ismert, a legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy a gyöngyöspatai cigányoknak ki kell fizetni a „szegregált oktatás” miatt megítélt 100 millió forintos kártérítést.

Orbán Viktor szerint ez egy elvi természetű vita, ami arról szól, hogy a magyarok otthon érezhetik-e a magukat a saját hazájukban, a kisebbség rákényszerítheti-e az akaratát a többségre.

A többség otthon kell, hogy érezhesse magát, ez mégiscsak a bennszülöttek, a mi országunk

– hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint a Kúria ítélete jogot igen, de igazságot nem szolgáltat.

Orbán Viktor elmondta, olyan jogszabályváltozás kell, ami megakadályozza, hogy ilyesmi még egyszer előforduljon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére