Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor egy új magyar labdarúgó-akadémiát adott át a vajdasági Topolyán

Vincze Viktor Attila

2018.09.27. 14:25

Sok magyar él Szerbiában, és az anyaország érdekelt az itt élõk sikereiben. Többek között ezért is nyújtott Magyarország támogatást a legújabb vajdasági magyar labdarúgó-akadémia létrehozásához - mondta el Orbán Viktor Topolyán, ahol egyúttal annak a reményének is hangot adott, hogy a sport képes összekötni a közép-európai népeket, például a szerbeket és a magyarokat is.

Közép-Európa közös nyelvének nevezte a sportot, különösen a labdarúgást Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a vajdasági Topolyán, a TSC Labdarúgó Akadémia átadóján.

A kormányfő szerint természetes, hogy a sport összeköti a közép-európai népeket, például a szerbeket és a magyarokat.

Bár nehéz történelem van mögöttünk, ma már olyan szelek fújnak, amelyek az együttműködők vitorláját dagasztják"

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy akik ma Európában összefognak, azok megerősödnek, akik viszont széthúznak, azok legyengülnek és széthullanak.

A szerbek és a magyarok az összefogást választották politikában, gazdaságban, kultúrában és sportban egyaránt"

– tette hozzá a miniszterelnök, köszönetet mondva ezért Aleksandar Vucic szerb elnöknek.

Azzal kapcsolatban, hogy ezt miért éppen Szerbiában teszik, azt mondta:

Sok magyar él Szerbiában, és az anyaország érdekelt az itt élők sikereiben. A topolyai labdarúgó-akadémia még csak a kezdet, még sok szép feladat, megépítendő sportközpontok és sok ezer gyermek sportolásának megszervezése vár ránk."

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy akinek éppen jobban megy, annak kell többet vállalnia, kezdeményeznie. Ezért lépett először, vállalt a topolyai beruházásból nagyobb részt Magyarország – közölte a kormányfő, úgy értékelve, hogy "a közép-európai szolidaritás jegyében jól tettük, hogy így döntöttünk".

Orbán Viktor végül azt mondta, ha van gyermek, van jövő, és ha a gyermekek szelleme, jelleme és fizikuma kiművelt és erős, akkor a jövőnk is ilyen lesz. Az ide vezető legbiztosabb út szerinte a sport, mert egyszerre neveli a szellemet, a jellemet és a fizikumot.

A futballhoz egyszerre kell gógyi, küzdőszellem és testi erő"

– fogalmazott a magyar miniszterelnök, aki szavait azzal zárta, hogy aki sportol, végül mindig jól jár, és a sport megtanít "az élet két legfontosabb dolgára": becsületesen győzni és emelt fővel veszíteni; mert "aki ezeket tudja, az mindent tud".

Zsemberi János, a TSC topolyai labdarúgóklub elnöke köszönetet mondott az anyaországnak, hogy melléjük állt és komoly anyagi, valamint szakmai támogatást adott. Hangsúlyozta, a fejlesztés fontos társadalmi, gazdasági jelentőséggel is bír.

Közölte, a TSC utánpótlásképzési rendszerében mintegy 1500 gyermekkel foglalkoznak.

A TSC Labdarúgó Akadémia, a hozzá tartozó épületkomplexum a kollégiumi résszel, segédpályákkal, edzőtermekkel, étkezdével és egyéb kiegészítőkkel együtt a magyar kormánynak a Magyar Labdarúgó-szövetségen (MLSZ) keresztül nyújtott támogatásából épült fel. A beruházást az MLSZ 9,5 millió euróval (valamivel több mint 3 milliárd forinttal) támogatta. A négypályás, konditeremmel, terhelésdiagnosztikával, tantermekkel ellátott korszerű épületegyüttes kollégiumi részébe beköltözhetnek az első lakók is, de az akadémia nyújtotta lehetőségeket nem csak ők fogják élvezni. A helyi, illetve a közeli településeken lakó sportolók is itt edzenek majd. Az akadémiának jóváhagyott pénzből nemcsak a topolyai klub részesült, hanem a többségében magyarok lakta településeken működő labdarúgóklubok is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére