Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: Egy európai tisztségviselő sem beszélhet tiszteletlenül a magyarokkal

888.hu - MTI

2020.10.01. 12:02

A miniszterelnök az MTI-nek nyilatkozott csütörtökön, mielőtt elindult a brüsszeli EU-csúcsra.

Orbán Viktor várakozása szerint a brüsszeli találkozón – formálisan vagy informálisan – biztosan szó lesz arról a nyáron meghozott döntésről, amely szerint a szokásos hétéves költségvetésen túl egy nagyarányú pénzügyi alapot hoznak létre a bajba jutott gazdaságok, az európai országok megsegítésére. Ennek végrehajtásáról éles viták zajlanak, ezt többen össze akarják kötni jogállamisági kérdésekkel – jelezte.

A magyar kormány álláspontja ugyanakkor az, hogy most válság van Európában, most válságot kell kezelni, ezt a pénzügyi alapot minél gyorsabban elérhetővé kell tenni az országok számára, és nem lehet a sebességet lassítani jogállamiságról szóló vitákkal – közölte Orbán Viktor, rossz ütemezésűnek és rossz időzítésűnek nevezve azt a szándékot, amely össze akarja kötni a jogállamisági kérdéseket pénzügyi kérdésekkel.

Ha a viták mégis megakadályoznák – folytatta –, hogy a mostani keretekben megindulhasson a Következő Nemzedék nevű alap működése, akkor még mindig ott van az a lehetőség az európai államok előtt, hogy ezt a pénzügyi alapot kormányközi alapon hozzák létre, tehát az EU intézményein kívül, kormányközi megállapodással. Így tehermentesíthető az unión belül folyó vitáktól, és gyorsan el lehet juttatni az összeget a rászoruló országoknak – magyarázta.

Soros-szervezetekre támaszkodik az EB abszurd jelentése

Első alkalommal hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság jogállamisági jelentését, amelyet ezentúl minden évben minden országra nézve elkészít. A dokumentum tartalmára Varga Judit igazságügyi miniszter reagált a Facebook-oldalán. Az Európai Bizottság ma megjelent 2020-as jogállamisági jelentése abszurd és valótlan, így nem szolgálhat alapul semmilyen jogállamisági vitához az Európai Unióban – írta a magyar miniszter, hozzátéve, hogy [...]

Arról is szólt, hogy a mostani EU-csúcson a tervek szerint alapvetően inkább külpolitikai témák szerepelnek a napirenden, így a Törökországgal kialakítandó kapcsolat, a Kínával való hosszabb távú kapcsolat kérdése és a Fehéroroszországban kialakult helyzetre adandó uniós válasz. Utóbbival kapcsolatban a visegrádi négyeknek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) van egy önálló kezdeményezésük, egyfajta európai Marshall-segélyt szeretnének nyújtani a fehéroroszoknak – emlékeztetett.

Még nem kaptam választ, de most mindjárt indulok Brüsszelbe, és majd ott nyilván kapok”

– mondta a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy néhány napja levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben arról tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával, és álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges.

Orbán Viktor az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a magyar álláspont továbbra is változatlan, az Európai Bizottság tagjainak, ideértve Vera Jourovát is, a törvények szerint pártatlannak és objektívnak kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy nem beszélhet tiszteletlenül egyetlen országról sem, és egyetlen ország polgáraival sem.

Magyarország polgáraival egyetlen európai tisztségviselő sem beszélhet tiszteletlenül”

– húzta alá.

A kormányfő kiemelte, hogy a kettős mérce elkerülendő, mert ha a biztos asszony ilyen hangot ütött volna meg, és ilyen tiszteletlenül beszélt volna a németekről vagy a franciákról, akkor biztosak lehetünk abban, hogy egyetlen percig sem maradt volna a hivatalában, mert a németek és a franciák ezt nem tűrték volna el.

És ha nem lehet a franciákkal és a németekkel így beszélni, akkor a magyarokkal sem lehet ilyen tiszteletlenül beszélni, és ehhez az álláspontunkhoz továbbra is ragaszkodunk”

– nyomatékosította.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére