Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor a baloldalnak: Hagyják abba az oltásellenes kampányukat!

Prokaj Dávid

2021.03.16. 20:30

A magyar miniszterelnök a mai napon a baloldali ellenzéki pártok egy-egy képviselőjének igyekezett választ adni a kérdéseikre az Országgyűlésben.

 

Kunhalmi Ágnes arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy miért nem kaphatott engedélyt oltópontok kialakítására Szombathely, miközben állítása szerint más önkormányzatok kaphattak. Valamint kérdezte, hogy ki vállalja ezért a késlekedésért a felelősséget?

Orbán Viktor arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy álljanak le az oltáselleneségükkel. Elmondta, hogy már félmillió embert beoltottak már a keleti vakcinákkal, ha ez nem történt volna meg, akkor több százezren haltak volna meg. Ennek tudatában biztatta az ellenzék arra az embereket, hogy ne vegyék fel ezeket a vakcinákat.

Elmondta, hogy Magyarországon ma összesen 5774 oltópont van. Így elmondta, hogy nem azért nem tudnak több embert oltani, mert nincs elegendő oltópont. Hozzátette, hogy jelenleg azért nem tudnak oltani, mert nincs vakcina, mert Brüsszel nem küld annyit amennyit előre vállalt.

Közölte, hogy ha a helyzet úgy alakul, tudják növelni az oltópontok számát 6752-re, ha meg ez is kevés, arra is van tervük.

Kunhalmi erre azt az elképesztő mondatot tudta mondani, miszerint „nem számít az sikernek, ha másodikak vagyunk Európában a beoltottak számában”. Ugyanis szerinte az élbolyban vagyunk a halálozásban. Tovább kifogásolta a konzultáció elindítását, valamint szerinte már korábban zárni kellett volna.

A miniszterelnök ismét arra kérte a szocialista képviselőt, hogy ne legyenek oltásellenesek, ugyanis hangulatot gerjesztenek, és ezt nem szégyen beismerni,

Minden vakcina jobb, mint belehalni ebbe a járványba!

tette hozzá.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője szerinte a kormánynak fogalma sincs, hogyan kell kezelni egy válságot. Hiányolja továbbá az oltási tervet, valamit kérdezte, hogy miért nem érdemlik meg a magyarok azt a választ, hogy mikor kaphatják meg az oltásukat?

Orbán Viktor erre úgy reagált, hogy megérti az indulatait, tapasztal ő is olyat ami bántja az igazságérzetét. Kifogásolja, hogy az Európai Unió megrendeli a vakcinákat, amelyekért az ország fizet hogy megkaphassák, és közbe meg nem érkezik meg a védőoltások.

Megismételte, hogy azért halad lassabban a vártnál az oltások, mert nincs elegendő vakcina. Példaként felhozta, hogy az AstraZeneca félmillió dózissal fog kevesebben szállítani, mint ahogy azt korábban vállalta.
Elmondta, hogy ő megmutatná azokat a rossz szerződéseket, amiket az Európai Unió között, de nem teheti, „mert akkor jogállamisági eljárást indítanának Magyarországgal szemben.

Arató Gergely ezután tovább védte Brüsszelt, szerinte hazánké az egyik legrosszabb vakcinafelhasználási arány.

Orán Viktor elmondta, hogy a járványügyi szakemberek döntöttek úgy, hogy a kínai vakcinák párját a raktárban kell tartani, mert nem kockáztathatják meg azt, hogy azokat szétosztják előre. Megismételte, hogy Európában a beoltottak számát tekintve a 2. helyen állunk, továbbá arra kéri az embereket, hogy regisztráljanak.

Keresztes László Lóránt következett, aki szerint ”elzavarták a Fideszt a Néppártból, továbbá szót emelet a Budapest-Belgárd vasútprojektel szemben, mely szerinte eladósítja a magyar embereket. Több kér

A magyar kormányfő elmondta:

a kormány a magyarokat képviseli Brüsszelben, míg az ellenzék Brüsszelt képviseli itthon.”

Ez a probléma nem is oldható föl – tette hozzá.
Orbán Viktor „a kínai és orosz nagyhatalmi érdekekkel” kapcsolatos vádakra reagálva elmondta, hogy kíváncsi lenne arra, hogy milyen magyar érdeket sért a kínai és orsz gazdasági aktivitás. „Mi ezt a hidegháborús logikát nem támogatjuk” – tette hozzá. Mint fogalmazott:

nem az a magyar külpolitika, hogy valamelyik nagyhatalommal összevesszünk, hanem minden nagyhatalommal jóban szeretnénk lenni”

 

A kormányfő itt szólt arról is, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal építése esetében például „minden épelméjű azt szeretné, ha a pireuszi kikötőből érkező kínai áruk rajtunk keresztül menjenek nyugatra”.

Ez teljes mértékben magyar gazdasági érdek”

– tette hozzá.

Burány Sándor, a Párbeszéd országgyűlési képviselője kifogásolta, hogy nem készültünk fel a járványra, valamint szerinte ellentmondásosak a kormánytagok kommunikációja a vírus elleni védekezés kapcsán.

Orbán Viktor elmagyarázta, hogy amikor azt mondtják, hogy „témadunk”, azt hívják oltásnak, de amikor itt van a harmadik hullám, akkor „védekezni” kell. Ez egy logikus sorrend – mondta.

Közölte, hogy várják az EMA döntéseit. Mint fogalmazott:

minden esetben ahhoz a helyzethez alkalmazkodik a kormány, ami éppen kialakul. Kínából még több mint 3 millió vakcinát várunk, és akkor azt a vállalásunkat, hogy minden regisztrált embert be tudunk oltani a második negyedév vége előtt, azt a mostani helyzetben tartani fogjuk”

– hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette, hogy ebben az esetben mi leszünk az elsők az európai országok között. Valamint a Párbeszéd képviselőjét is kérte, hogy ne beszéljék le az embereket az oltás fölvételéről.

A halálozási statisztikákkal kapcsolatban elmondta, hogy ezek a nyilvántartások különböznek mindegyik európai uniós országban.

Mint fogalmazott:

„ha megnézzük, hogy mennyien haltak meg 2019-ben és 2020-ban, akkor azt látjuk, hogy a tizedik helyen állunk Európában többlethalálozás tekintetében”

– szögezte le a kormányfő. Ugyanakkor hozzátette: ez se jó, ezzel se ellgedett, mert egyetlen emberi élet elvesztése is hatalmas veszteség, minden emberélet számít,

mindenkit meg akarunk gyógyítani, és mindenkit be fogunk oltani, aki regisztrált. Csak egyet kérek hagyják abba az oltásellenes kampányt!”

– kérte.

Szakács Lászlónak, az MSZP képviselőjének elmondta, hogy a magyar kormány úgy döntött, hogy 10 millió kamatmentes hitelt nyújt a kis- és középvállalkozásnak. Hozzátette, hogy szeretné és bízik benne, hogy a konstrukció gyorsabban és gördülékenyebben halad a következőkben.

Kiemelte, hogy a kormány 50 százalékos bértámogatást ad a bajbajutott ágazatoknak. Megemlítette a vissza nem térintendő támogatásokat, bértámogatásokat és a hitelmoratóriumot. Orbán Viktor szerint:

„az a gazdaságpolitikai vegyület, amivel dolgozunk, az alkalmas a pandémia által okozott válság leküzdésére.”

Hozzátette, hogy ezt az ellenzéki képviselő korábban nem szavazta meg....

A miniszterelnök válaszában arról is beszélt, hogy a fővárosi vállalkozóknak juttatott bértámogatást azonnal elvették a cégektől. A kormányfő felidézte azt is, hogy Szakács László volt képviselő amikor egy válságot kellett kezelni. Akkoriban a válságkezelés úgy nézett ki, hogy a képviselő is megszavazta a 13. havi nyugdíj elvételét, a gyes időtartamának csökkentését, az ingatlanadót, a fizetős egészségügy és a tandíj bevezetését, áfaemelést, valamint a gyed lerövidítését is.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére