Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: Árpád vére, hej!

Vincze Viktor Attila

2018.09.03. 17:40

Magyarország készen áll a magyar-türk együttmûködés új fejezetének megnyitására - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a türk nyelvû államok együttmûködési tanácsának VI. ülésén a kirgizisztáni Csolpon-Atában. A magyar miniszterelnök a türk nemzetek fóruma mellett részt vett a III. Nomád Világjátékok eseménysorozaton is.

A kirgizekhez ellátogató magyar miniszterelnök szerint korábban sértésnek szánták, hogy Magyarország Európában a legnyugatibb keleti nép, de a türk országok fantasztikus sikerei, gazdasági és politikai fejlődése miatt ma már dicséret, ha keleti népnek nevezik a magyarokat. 

Az a nép lehet erős, amely büszke nemzeti identitására. Magyarország mindig is figyelemmel kísérte a türk identitású országok együttműködését. A modern világban is megőrzi nyelvét, kultúráját, hagyományait, tiszteli, ápolja türk gyökereit"

– mondta a kormányfő, aki szerint mostanra már megdőlt az a régi világrend, amelynek dogmája szerint a tőke és tudás Nyugatról áramlik Kelet felé, hogy ott olcsó munkaerőt keressen.

Az új világrendet a magyar miniszterelnök szerint alapvetően a Keleten felemelkedő államok fejlődése határozza meg.

A magyarok Attila kései leszármazottainak tekintik magukat, a hun-türk eredet alapján állnak, nyelvük a türk nyelvekkel áll rokonságban"

– mondta Orbán Viktor, aki azt is elmondta, hogy 2010-es kormányra kerülése óta Magyarország nyitott a türk országok felé a kölcsönös tisztelet, a sajátosságok és realitások figyelembe vételével.

Orbán Viktor a tanácskozás témájával, a sporttal és ifjúsággal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: a magyar állam 595 állami ösztöndíjat fizet a hat türk nyelvű ország Magyarországon tanuló fiataljainak, és ezt a számot emelni fogja.

A magyar Eximbank pedig 1,5 milliárd dolláros hitelkeretet nyitott meg a hat türk nyelvű országgal való gazdasági együttműködés, a befektetések fejlesztése érdekében – tette hozzá.

A tanácskozáson felszólalt Szooronbaj Zseenbekov kirgiz, Nurszultán Nazarbajev kazah, Ilham Alijev azeri, Recep Tayyip Erdogan török és Savkat Mirzijojev üzbég államfő, valamint Ramil Hasanov, a Türk Tanács főtitkára is.
A magyar miniszterelnök fotósorozatot töltött fel Facebook-oldalára a kirgizisztáni látogatásáról "Árpád vére, hej!" címmel.

Ugyanakkor a kirgizisztáni látogatásról a Facebook-oldalán több videót is közzétett Orbán Viktor. 

A Nomád Világjátékok a közép-ázsiai régió házi olimpiája, kirgiz, kazah, azeri, üzbég, türkmén, tádzsik versenyzők mellett Oroszország egyes régióiból, illetve Mongóliából, Törökországból és Afganisztánból is érkeztek indulók. Eddig minden tornát Kirgizisztánban tartottak.
 

 

Videó Orbán Viktor hivatalos kirgizisztáni programjáról:

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére