Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: Amikor az átoltottság eléri a 2,5 milliót, el lehet kezdeni az újraindítást

Filipp Dávid

2021.03.19. 08:16

Az újraindítás lépéseit a beoltottak számához kell kötni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

 

Orbán Viktor az interjú elején elmondta, hogy

a most hatályban lévő korlátozó intézkedések hétfőtől még egy hétig biztos maradnak.

Az elmúlt 24 órában meghalt 213 beteg, 1174 ember van lélegeztetőgépen, és ezenkívül még több mint 9 ezren vannak kórházban. Éppen ezért még nem lehet lazítani – tette hozzá.

A kormányfő szerint van még bőségesen szabad ágy és lélegeztetőgéppel ellátott szabad ágy is. Hozzátette: a kórházigazgatók felkészültek, és minden kórház biztos irányítás alatt van. A rezidenseket már javarészt beoltották, és már vezényelték is, a végzős medikushallgatók most következnek az oltásban.

Orbán Viktor szerint további megszorító intézkedéseket már nehezen viselne el Magyarország. Jó esély van arra, hogy az iskolákat újranyissák.

A kis- és középvállalkozásokat is megviseli a helyzet, a szolgáltatóipar van a legnehezebb helyzetben. Igyekeznek bértámogatást, gyorskölcsönt adni, tőlük is kitartást kér.

Újraindítjuk a gazdaságot, és erős és bőséges lesz a következő év”

– jelentette ki.

A kormányfő szólt arról is, hogy komoly összefüggés van az elhízás, a cukorbetegség és a betegség súlyos lefolyása között.

Elmondása szerint az oltások számának növelése jelenti a megoldást.

A nemzeti konzultációról szólva elmondta: ez lezárult. Az operatív törzs el fogja készíteni az újraindítási tervet a beoltották számának függvényében. Egy héten négyszer-ötször annyi embert oltanak be, mint ahányan megbetegszenek. Arra a kérdésre kell válaszolni, hogy mi történjen 2,5, 3, 3,5, 4 milliót elérő oltásszámnál. A nyitás lépésenként történhet, a beoltottak számához kell kötni. Kérdés, hogy mi az első lehetséges időpont, egyelőre azonban még nincs dátum. Akkor lehet megtenni az első lépést, amikor minden 65 év feletti regisztrált be van oltva.

A konzultációban részt vevők 65 százaléka azt mondta, hogy akinek van igazolványa, az kaphasson felmentést. A fertőzésen átesetteket illetően 2 millió dokumentált esetet tartanak nyilván.

Orbán Viktor a húsvétról szólva elmondta, hogy ez különösen kockázatos időpont, a járvány terjedése összefügg a találkozások számával, ezért az ünnep külön járványügyi kezelést igényel. A miniszterelnök a jövő héten közli, mi vonatkozik a nagyhétre.

Elmondta:

a beoltottak száma a mai napon meg fogja haladni a másfél milliót.

A miniszterelnök szerint 1,2 millió ember már védettségi igazolvánnyal is rendelkezik.

Orbán Viktor Szaniszló Sándor DK-s polgármester akciójára reagálva arra kérte a baloldalt, hogy

hagyja abba az oltásellenes kampányát.

Aki oltásellenes, az kockára teszi honfitársaink életét – jelentette ki.

A brüsszeli vakcinaszerződésekről elmondta: már bánják, hogy ezt rájuk bízták, és elhitték, hogy gyorsabban tudják beszerezni az oltásokat. Hozzátette: ha nyilvánosságra hozhatnák a szerződéseket, akkor kiderülne a beszerzési lánc, amelyben rendkívül fontos szerepet játszik az Európai Bizottság.

Lemondtunk az önálló beszerzés jogáról, ma már bánjuk”

– mondta.

Úgy fogalmazott, hogy a beszerzéseket elszúrták, és ez a második kudarcuk. Az első a migráció volt.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a következő időszakban több mint félmillióval kevesebb AstraZeneca-vakcina érkezik. Éppen ezért a következő időszakban 500 ezerrel több keleti vakcinát kell szerezni, hogy tudják tartani az oltási ütemet. A tárgyalások folynak, a kiesett mennyiséget orosz és kínai oltással tudják majd pótolni.

A vakcinaútlevélről szólva Orbán Viktor közölte:

Brüsszelből most vakcinát várunk, nem útlevélszabályokat.”

Elmondása szerint ha végigtekint valaki Európán, soha ilyen nehéz helyzetet és ilyen sok boldogtalan embert még nem látott. Az egész kontinens rossz állapotban van.

Orbán Viktor szerint amikor újraindításról beszélnek, akkor nemcsak a gazdaságról beszélnek, hanem a lelki újraindításról is.

Újra kell majd egyesíteni Magyarországot”

– mondta, hozzátéve: ez meghaladja a politikusok feladatát, itt a művészekre, egyházakra, mindenkire szükség lesz.

A miniszterelnök leszögezte, hogy a vírus kapcsán soha nem látott ellentmondó hírek vannak, ezért azt kérte, hogy senki ne üljön fel az álhíreknek. Azt is mondta, hogy nem derűs, jó híreket mondani megy a rádióba, ő a valós helyzetről beszél.

Magyarországon sok ezer oltóponton adnak be oltást. Nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából”

– emelte ki, hozzátéve: arra is van terv, hogy miként nyitnak meg újabb oltópontokat, ha lesz elég vakcina.

A kormányfő arról is beszélt, hogy

jó volt, szép volt, elég volt az Európai Néppártból.

Elmondása szerint a kapcsolat első megroppanása a migrációs válságra tehető, de korábban is voltak viták, a kormány a rezsicsökkentéshez és a bankok megadóztatásához sem kapott egyértelmű támogatást az EPP-től. Most beesett a világjárvány, és ahelyett, hogy segítenék a védekezést, folytatták a nyüstölést.

Ilyenkor a legjobb, ha az ember veszi a kalapját. Kapcsolatban vagyok a lengyel és olasz vezetőkkel, és az európai jobboldal újraszervezésén dolgozunk”

– jelentette ki.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére