Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: a vírus nem ment el, de időt nyertünk

888.hu

2020.05.01. 09:26

A miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában beszélt az aktuális járványhelyzetről. Elmondása szerint ősszel várható egy második hullám.

A következő napok legfontosabb kifejezése az a szigorú menetrend, illetve a fokozatosság – mondta Orbán Vikor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában péntek reggel.

A kormányfő elmondta, rendszeresen meghallgatja a járványügyi szakembereket, orvosokat, illetve az ún. „egészségmatematikusokat” is, akik a járvány terjedésének a sajátosságaival foglalkoznak, és a vélemények itt is szerteágazóak. Van azonban mindig néhány közös pont, és azt a néhány közös pontot kell nekünk döntéshozóknak megértenünk, és összevetni a tapasztalatainkkal.

Három tény van, amiből ki tudunk indulni – húzta alá a miniszterelnök.

Az első az az, hogy ez a vírus létezik, itt van. A második, hogy nincs vakcinánk. A harmadik, hogy semmilyen garancia nincs arra, hogy magától elpusztulna vagy elmenne

– sorolta a rádióműsorban Orbán Viktor.

Budapest és környéke a leginkább fertőzött, az időseket sokkal súlyosabban érinti, mint a fiatalokat – hívta fel a figyelmet a kormányfő.

Orbán Viktor szerint, ha ez a két tény igaz, akkor a védekezés következő szakaszának is ehhez kell igazodni. Külön szabályok kellenek az időseknek, fenn kell tartani az időseket védő szabályainkat, és a szabályok kellenek a legfertőzöttebb Budapestre és Pest megye. Ezen a területen az ország központjában a kijárási korlátozások fennmaradnak, viszont a többi helyen, ahol azt tapasztaltuk, hogy a fertőzések száma az alacsonyabb, a halálozások száma jóval alacsonyabb, és a terjedési sebesség is sokkal lassúbb.

Ezeken a helyeken a kijárási korlátozás helyett most már új szabályokat, könnyebb szabályokat, védelmi intézkedéseket vezetünk be

– folytatta a miniszterelnök, aki arról is beszámolt, hogy minden nap azzal kezdi a munkáját, hogy – legtöbbször személyesen – meghallgatja az operatív törzs vezetőit.

A kiszámíthatóság és a tervszerűség az fontosabb, mint a gyorsaság. A vírussal szembeni harca is igaz, hogy a biztonság fontosabb, mint a gyorsaság, de ha kell, akkor akár egy órán belül tudó döntéseket hozni. Ennek a különleges jogrendnek éppen az az előnye, hogy nem különleges jogokat ad, hanem különleges gyorsaságra ad lehetőséget a kormány számára, és időnként ezzel kell élni

– mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta,

az első csatát Magyarország megnyerte a vírussal szemben.

Nem szabadult el, nem pusztított szándéka szerint, és korlátlanul sikerült kialakítani a védekezés módszereit, időt nyertünk és felkészítettük az egészségügyet a védekezésre. A legjobban reménykedünk, de a legrosszabb forgatókönyvre készülünk: ha mostantól bármilyen okból, belső vagy külső okból hirtelen újra nagy hullámban támadna a járvány, akkor nincs már olyan helye Magyarországnak, nincs olyan település, és nincs olyan ember, akinek azt kéne gondolni, hogy ő talán ellátás nélkül marad.

Minden magyar embert, minden településen megtalálunk, beazonosítunk, orvosi ellátást tudunk biztosítani neki

– tette hozzá a kormányfő.

A tapasztalat szempontjából a másik döntő tényező Ausztria, ahol 2-3 héttel hamarabb zajlanak le azok a folyamatok, amelyek aztán megérkeznek Magyarországra is. Ennek megfelelően a szabályozásoknak a könnyítése is először Ausztriában történt meg.

Amikor az operatív törzs ülésén meg kell hoznom a végleges döntést, hogy milyen új szabályokat vezessünk be, akkor előttem ott vannak az osztrák döntések tapasztalatai, annak a számai – tájékoztatott a kormányfő, aki elmondta azt is, hogy ráadásul, mintha a csehek is olyan lépéseket tennének, amelyeknek vannak hasznos tapasztalatai, következtetései Magyarországra nézve is.

Ha sikerül Budapesten a halálozási arányt csökkenteni, akkor nem fogunk habozni, hogy a budapestiek számára is újra indulhasson a normális élet

– tette hozzá.

A vírus viszont nem ment el. Csak időt nyertünk és felkészültünk a vírus következő támadásának a kivédésére. De alaposan felkészültünk erre.

Az orvosok is azt mondják, hogy olyan világméretű járvány, amelynek csak egyetlen hulláma lett volna, nem volt. Tehát lesz második hullám is

– figyelmeztetett a kormányfő.

Most az a kombináció a legnépszerűbb ebben a pillanatban, hogy inkább lelassul a terjedés, aminek az időjárás is az oka, meg az eddigi védekezésnek a sikeressége,

de október-november környékén számítanunk kell egy második hullámra. Vita van abban, hogy a második hullám kisebb lesz-e vagy erősebb, mint a mostani. Ezt senki sem tudja.

 

A miniszterelnök elmondta látott olyan parlamenti képviselőt, aki szégyellte magát, miközben támadta a magyar kormányt.

Egy idegen országot megtámadni, amikor az bajban van – mondjuk járványügyi fertőzés idején, amikor az a védekezés napjait éli – az is túl van az európai civilizáció és az emberiesség korlátain. Amikor egyébként mindenki azzal foglalkozik, hogy hogyan védekezünk, és hogyan mentsük az életet, erre nehéz szavakat találni – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint ilyenkor azért a jobb érzésű ellenzékieken azt látni, hogy azért ők is szégyellik magukat.

Ami a külföldet illeti – mondta a kormányfő, „próbálom elkerülni, hogy a hallgatók azt gondolják, hogy magam is az összeesküvés-elméletek hívévé szegődtem, habár meggyőződésem, hogy a világ számos tényét nem lehet összeesküvés-elmélettel magyarázni, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének összeesküvések. Biztos voltam benne, hogy ahogy a járványról lehetett látni, hogy a gócpontok, Olaszország, Franciaország, Spanyolország nem tudja ezt lokalizálni, és egy európai kiterjedésű járvány előtt állunk, megjelennek majd a pénzügyi befektetőktől és spekulánsoktól azok a pénzügyi javaslatok, amelyek arról szólnak, hogy hogyan kell finanszírozni ezt a válságot. Biztos voltam benne, hogy nem olyan javaslatok kerülnek elő, aminek mi leszünk a haszonélvezői, hanem olyanok amelynek a a pénzügyi befektetők. Ha ezek között a befektetők között nem tűnt volna föl a hazánk egyik legtehetségesebb fia, Soros György, na azon aztán végképp nagyon meglepődtem volna.”

Orbán Viktor jelezte, hogy biztos volt benne, hogy jön egy pénzügyi terv. Pontosan úgy, mint korábban a migrációnál.

Mint elmondta, megjelent a járvány, jöttek a pénzügyi befektetők a remek ötletükkel. Hazánk egyik legtehetségesebb fiának kettes számú terve azt mondja, hogy itt egy örök kötvény, egy örök járadék. Adunk nektek pénz tisztelt európaiak, nem is kell visszafizetni a tőkét, elég a kamatot. De azt ne csak ti, hanem a gyerekeitek is, meg az unokáitok is, meg hetedíziglen.

És azt is tudtam – folytatta Orbán Viktor-, hogy annak érdekében, hogy a pénzügyi spekulánsok tervét majd ellenző Magyarország szava gyengébb legyen, vagy ne essen olyan súllyal a latba, mint ahogy kellene, egy módon lehet elérni: előre meg kell támadni a magyarokat, és le kell venni a szavuk súlyából.

– Hogy lehet azt Európában megtenni? – tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Úgy, hogy tessék, diktatórikus módszereket alkalmaznak, nem érdekes, mit mondanak a magyarok. Ez volt a terv, hogy így kapcsoljanak ki bennünket, és egy kicsit a lengyeleket is, mert ez a két ország az, amelyik a sarkára áll, ha a nemzet érdekeiről van szó

– mondta Orbán Viktor.

Magyarországnak sok válságon kellett átmenni az elmúlt 30 évben. Ezeket én mind közelről láttam – folytatta a miniszterelnök.

Volt, amelyiket ellenzéki képviselőként éltem át, volt, amikor pedig kormánypárti képviselő voltam, illetve miniszterelnök, és magam is irányítottam az ilyen bajok elhárítására irányuló munkát. A leginkább használható tapasztalat ebben a pillanatban a 2008-2009-es gazdasági válság 2010-es kezeléséből adódik a számunkra. Az egész napi műsoridő nem lenne elegendő arra, hogy elmondjam, hogy ki mindenki milyen jó tanácsokat adott akkor, és ki mit mondott. Még arra is emlékszem, hogy azok mit mondtak akkor, akik ma megint egyébként ellenzik azt a politikát, amit most folytatunk. Tudom, hogy volt ez 9-10 évvel ezelőtt – mondta Orbán Viktor.

Most is arra figyelek, arra összpontosítok, hogy mi van a munkahelyekkel. Ha van munka, még ha nem is pontosan olyan, amilyet az ember szeretne, és nem is úgy fizetik meg, ahogy szeretné, de ha van munka, akkor van esély. Ha van munka, akkor lehet minden. Ha nincs munka, nem lehet semmi. Tehát most is arra összpontosítok, hogy a munkahelyeket meg tudjuk védeni, és nem véletlenül mondom, hogy annyi munkahelyet fogunk létrehozni, amennyit a vírus megszűntet – emlékeztetett rá a miniszterelnök.

El tud menni az édesanyjának vinni egy csokor virágot anyák napján?

– kérdezte Orbán Viktortól a műsorvezető az adás végén.

– Az elmenetel még csak rendben van, de hogy hogy adom át, mikor a védőtávolság az több mint egy mint méter? Sőt, nekem a nagymamám is él, 99. életévét ünnepelte nemrégen. Örülök annak, hogy van kit fölköszönteni anyák napján, hát azt kívánom mindenkinek, hogy találja meg a módját, hogy az édesanyja érezhesse, hogy van fia, és minden fiúnak azt kívánom, hogy érezhesse, hogy van édesanyja.

Az Isten éltesse az édesanyákat!

– mondta a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában Orbán Viktor miniszterelnök.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Lejárt sörből megújuló energia? Miért is ne?!

Lejárt sörből megújuló energia? Miért is ne?!

Biogázt termeltek a koronavírus-járvány idején eladatlan, lejárt sörkészletből Ausztrália egyik szennyvíztisztítójának energiaellátására.

Online petíció indult Veszprém első LMBTQ-bulija ellen

Online petíció indult Veszprém első LMBTQ-bulija ellen

Egy háromgyerekes apuka küldött nyílt levelet a város polgármesterének.

Ha még veszélyhelyzet lenne, Mérő László és a 24.hu is rendőrségi idézésre számíthatna

Ha még veszélyhelyzet lenne, Mérő László és a 24.hu is rendőrségi idézésre számíthatna

A koronavírus veszélyét tökéletesen negligáló, de még ebben is önmagának ellentmondó interjút adott a 24.hu-nak Mérő László matematikus-pszichológus, aki szerint az „emberek elhitték a járványt”, amit az interjú szerzője „vaklármaként” aposztrofált, miközben az írásban óva intenek: „még nincs vége a vírushelyzetnek”. Könyörgöm, döntsék már el, ki a hülye, ők vagy az egyszeri olvasó?

Románia, Ausztria, Horvátország, Ukrajna... szinte az összes szomszédunk elesett

Folyamatosan érkeznek a hírek arról, hogy dőlnek meg a rekordok a szomszédos országokban vírusügyileg. Romániában a legsúlyosabb a helyzet, de már az osztrákok is kezdik kongatni a vészharangot.

Gödi csoda: a DK-sok a nemzeti érdek oldalán fityiszt mutattak Gyurcsánynak

Gödi csoda: a DK-sok a nemzeti érdek oldalán fityiszt mutattak Gyurcsánynak

Kérem tisztelettel, csendesedjünk el. Nagy esemény tanúi lehetünk: megszületett a gödi csoda! Talán még ilyen nem is volt a Demokratikus Koalíció s az egész hazai baloldal történetében. A párttagságukat felfüggesztő három gödi politikus a fideszes önkormányzati képviselőkkel együtt kifejezetten a gödi emberek, a város, ha tetszik, a nemzeti érdek oldalára állt.

Amerikai nagykövet: „Egy világháborúnak vagyunk részesei, tanúi”

David Cornstein amerikai nagykövet Benkő Tiborral tartott közös sajtótájékoztatóján mondta el véleményét a geopolitikai helyzetről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére