Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: A növekedés közös magyar siker, ezért mindenkinek részesülnie kell belőle

888.hu, MTI

2021.11.15. 13:20

A Karmelita kolostorban tartott eseményen a bérmegállapodásról szóló dokumentum ünnepélyes aláírásakor kifejtette: kormányzásuk kezdetekor a legfontosabb vállalásuk az volt, hogy munkaalapú gazdaságot hozzanak létre.

 

Ha munka van, minden van, ez volt a kiindulópont

– idézte fel Orbán Viktor. Megjegyezte: folyamatosan csökkentik a munkát terhelő adókat, 2010 óta negyedével csökkent a munkát terhelő adók mértéke Magyarországon.

A miniszterelnök kiemelte: a minimálbér legalább háromtényezős egyenlet, vannak a munkavállalók, akik magasabb fizetést szeretnének, a munkaadók, akik meg akarják őrizni a versenyképességüket, és van a kormányzat, amelynek az a kötelessége, hogy az ország pénzügyeit rendben tartsa. Ahhoz, hogy a bérek növekedjenek, a versenyképesség megmaradjon, és a pénzügyek is rendben legyenek, belátásra van szükség – mondta.

Hangsúlyozta: 2010 után belátták, hogy nem ideológiai okoskodásra van szükség, hanem az emberek képviseletét kell a kormányzás középpontjába helyezni, és akkor megvan a közös alap, amelyről létrehozható a szakszervezetek és a munkaadók megállapodása.

A kormányfő elmondta:

van egy robusztus gazdasági növekedés, Európában az egyik legnagyobb, emögött pedig komoly munka van.

Ez a növekedés minden magyar közös sikere, ezért mindenki részesülni fog belőle, még a nyugdíjasok is – jelentette ki.

Közölte:

a garantált bérminimum 260 ezer forint lesz, a minimálbér pedig 200 ezer forint.

A minimálbérrel együtt a közmunka bére is jelentős mértékben emelkedik – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, a munka jó dolog, feltéve, ha tisztességesen megfizetik. 2002 és 2010 között 2 százalékkal csökkent a minimálbér reálértéke Magyarországon, miközben a többi V4-es országban ugyanez a mutató plusz 30 százalék volt – mondta.

Hangsúlyozta: 2010 után a legfontosabb feladat az volt, hogy szakítsanak az alacsony minimálbér gyakorlatával, segély helyett munkát kínáljanak, hogy mindenki, aki tud, dolgozhasson, és a munkát ne csak erkölcsi, hanem anyagi értelemben is becsüljék meg.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Elmondta: ennek a megközelítésnek a sikerét az bizonyítja, hogy az elmúlt 12 évben összesen 172 százalékos volt a minimálbér növekedése, ami a magyar szakszervezeti mozgalom legnagyobb sikere. Az, hogy mindenki dolgozhat, a munkaadók legnagyobb sikere, és hogy közben a pénzügyek, az államháztartás rendben van, a kormány sikere – sorolta.

Orbán Viktor szerint

minden bérmegállapodásnak a velejárója nemcsak a minimálbér emelkedése, hanem a munkáltatókat terhelő adók és járulékok csökkentése is.

Ha csökkentik az adókat, akkor a vállalkozók ezt a pénzt a munkásoknak adhatják, több marad a vállalkozásoknál, ezért több maradhat a családoknál – mutatott rá.

Úgy véli, ebből a pénzből újabb munkahelyek és emelkedő fizetések lesznek, amelyek végső soron tovább növelik a gazdasági teljesítményt. Az egész mostani munkaalapú gazdaságnak az arkhimédészi pontja a versenyképességet javítani tudó adórendszer, az adócsökkentésekkel teremtették meg a lehetőségét annak, hogy minden évben arról beszélhessenek, mennyivel tudják emelni a béreket – magyarázta.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kormány szövetséget ajánlott a szakszervezeteknek és a munkaadóknak, „a cselekvés szövetségét ajánlottuk a munka világának”. A minimálbér és a garantált bérminimum emelése felfelé hajtja az átlagbéreket is, ezért a mai hír nemcsak a minimálbérből és a garantált bérminimumból élőknek jó hír, hanem mindenkinek, aki dolgozik – mutatott rá.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére