Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: A nagy lehetőségek országaként tekintünk Brazíliára

888.hu - Origo

2022.02.17. 14:21

„Minden olyan törekvés, amely a béke megőrzését segíti, az Magyarország érdekeivel egyezik. Brazília ugyan nem tagja a NATO-nak, de katonai együttműködő partner” – mondta Orbán Viktor, miután megbeszélést folytatott Jair Bolsonaro brazil elnökkel Budapesten.

 

Orbán Viktor meghívására Jair Bolsonaro brazil államfő Budapestre érkezett. A két vezető megbeszélését követő tájékoztatót Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár nyitotta meg. Kovács Zoltán elmondta: három megállapodást ír alá Magyarország kormánya és Brazília kormánya.

 

Az Origo részletezte, hogy

  • az első megállapodás egy egyetértési megállapodás a Brazil Védelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség közötti kölcsönös védelem kérdéséről. A két ország honvédelmi miniszterei aláírásukkal szentesítették a megállapodást.
  • a második megállapodás a humanitárius együttműködést hivatott erősíteni hazánk és Brazília között, melyet a két ország külügyminiszterei írtak alá.
  • a harmadik megállapodás értelmében Magyarország és Brazília a vízgazdálkodás területén egy együttműködési szándéknyilatkozatot tett a két ország külügyminisztere.

 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ (j3) és Jair Bolsonaro brazil államfõ (háttal, j4) tárgyal a Karmelita kolostorban 2022. február 17-én. A miniszterelnök mellett Pintér Sándor belügyminiszter (j), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j4) és Benkõ Tibor honvédelmi miniszter (j5).MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Orbán Viktor miniszterelnök ezt követően elmondta: Ma olyan történt, ami korábban sohasem, hiszen Brazília elnöke még soha nem járt Magyarországon. Orbán Viktor kifejezte részvétét az államfőnek a természeti csapások áldozatai miatt. A miniszterelnök elmondta, hogy Bolsonaro Moszkvából érkezett hazánkba. A háború lehetősége beárnyékolja napjainkat.

 

Minden olyan törekvés, amely a béke megőrzését segíti, az Magyarország érdekeivel egyezik. Brazília ugyan nem tagja a NATO-nak, de katonai együttműködő partner.”

A kormányfő megköszönte, hogy a brazil elnök is a béke érdekében igyekszik fellépni.

Brazília a világ 12. legnagyobb gazdasága, ezért nemzeti érdekünk, hogy jó kapcsolatokat ápoljunk. A világ nagy globális kérdéseinek tekintetében azonos megközelítéssel rendelkezik a két ország. A migráció tekintetében a két ország nem ért egyet abban, hogy ez egy pozitív folyamat. A globális migrációs paktum megakadályozásának köszönhetően jelenleg nem kötelező jótéteményként tekinteni a migrációra.

Brüsszelben a migrációs paktumhoz hasonló megállapodást készítenek elő, de ezt hazánk meg akarja akadályozni.”

Az üldözött keresztények megsegítésében is partner a két ország.

 

Az Afrikában élő keresztényeket a két ország segíteni fogja. A családkoncepció tekintetében is azonosság van a két ország értékrendje között, és fellépnek minden olyan törekvés ellen, ami a klasszikus családmodellt akarja relativizálni.”

 

Magyarországnak létkérdés a szabadkereskedelem, mivel az exportunk eléri a 70 százalékot a GDP-ben – mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint ebben hasonlóan gondolkodik Brazíliával. A nagy lehetőségek országaként tekintünk Brazíliára – tette hozzá. Vannak már első fecskék, így biotechnológiai beruházások, és a Richter is jelen van.

A felsőoktatás tekintetében Brazília fontos partner. Ez egy óriási lehetőség, hiszen a magyar felsőoktatás világszínvonalú. Orbán Viktor emlékeztetett, hogy részt vett Bolsonaro beiktatásán, és reményét fejezte ki, hogy lesz ilyenre még lehetőség.

Bolsonaro arról beszélt, hogy nagyon fontos egyeztetésen vannak túl, több megállapodást is aláírtak. Úgy látja, senkinek sem érdeke egy ukrán-orosz háború, mert mindenkinek vesztenivalója lenne.

 

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére