Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: a legkorábban a jövő hét végén várható enyhítés Pest megyében és Budapesten

Horváth Tamás

2020.05.08. 08:46

A miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában beszélt a járványhelyzet aktualitásairól.

Orbán Viktor elmondta, megkezdődött a védekezés második szakasza, de továbbra is nagyon fontos, hogy vigyázzunk egymásra, ugyanis ezt a „nyomorult vírust” addig nem tudjuk végleg megölni, amíg nincs vakcina.

A miniszterelnök kifejtette, a politikust és az újságírót is fenyegeti az a veszély, hogy az elmúlt időben elolvasott hírek, szakmai anyagok hatására szakértőnek hiszi magát.

Ne higgyük azt, hogy virológus szakértők lettünk

– húzta alá Orbán Viktor, hozzátéve, hogy bár neki mint kormányfőnek a döntéshozást és a felelősséget vállalnia kell, a döntésekben fontos, hogy az orvosok és a professzorok szakvéleménye is megjelenjen.

A miniszterelnök szerint a szakértők – nagyon helyesen – mértéktartóak és óvatosságra intenek, nem győzik hangsúlyozni a maszk használatát, valamint a szükséges védőtávolság betartását.

A műsorvezető kérdésére, miszerint mikor várhatóak enyhítések Pest megyében és Budapesten, Orbán Viktor leszögezte, hogy amíg ebben a térségben nem csökken a halálozások aránya, addig nem szabad enyhíteni.

Erre a legkorábban a jövő hét végén kerülhet sor

– húzta alá.

Orbán Viktor az oktatás kapcsán kijelentette, hogy mind az érettségi megszervezése, mind a digitális oktatásra való átállás sikeres volt.

Az oktatási rendszer teszt alá került, és kiderült, hogy működik

– hangsúlyozta a kormányfő, majd kiemelte, hogy a magyar pedagógusok hibátlanul vizsgáztak.

Orbán Viktor szerint az, hogy a végzős diákok 97 százaléka elment érettségizni, azt mutatja, hogy alaptalan volt egyes képviselők és pedagógusok félelme, a vizsgákat meg lehetett rendezni.

A miniszterelnök beszélt az iskolák újranyitásának lehetőségéről is. Elmondása szerint egyelőre nem látják a szülői oldalról érkező igényt, ezért nem valószínű, hogy ebben a tanévben sor kerül rá.

Az egészségügyi kapacitások kapcsán Orbán Viktor elmondta, a magyar egészségügy felkészült, „az eszközöket be is stokiztuk”, de fontos, hogy a maszkok, a lélegeztetőgépek, a teszteléshez szükséges anyagok, majdan a vakcina gyártására itthon is sor kerüljön.

Ha igazán nagy baj van, csak saját magadra számíthatsz

– indokolta a miniszterelnök, hogy miért is fontos a saját gyártás egy válsághelyzetben.

Orbán Viktor a Néppárt-Fidesz csörtét érintve kitért rá, hogy vannak, akik Európából birodalmat szeretnének létrehozni, ezzel szemben áll a magyar álláspont, miszerint Magyarország nemzetállam, magyar ország akar maradni.

Ezért támadnak minket a birodalomhívők

– szögezte le, hozzátéve, hogy a mostani helyzetben, amikor magyar emberek tízezreinek az életéért küzdünk, különösen sportszerűtlen dolog, hogy hátba támadnak minket.

Nem felejtünk, rendezzük majd a számlát!

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

A koronavírus-járvány gazdasági következményeiről a miniszterelnök elmondta, hogy az ipari termelés az első negyedévben 5,6 százalékkal esett vissza, az áprilisi adatok azonban még rosszabbak lesznek. Hozzátette, májusban, de főleg júniusban, ha a Jóisten is úgy akarja, már jobb számokat fogunk kapni.

Orbán Viktor szerint a baj gyökere a munkahelyek elvesztése, ezért újfent leszögezte,

annyi munkahelyet fog a magyar kormány létrehozni, amennyit a vírus elpusztít.

Elmondta, ma 100 ezer közfoglalkoztatott sincs, ezt készek lesznek több mint a duplájára, 200 ezerre emelni.

163 ezer magyar veszítette el a munkáját az elmúlt időben, nekik munkát fogunk adni

– húzta alá.

Orbán Viktor kifejtette, a munkaalapú társadalomban hisz, ezért az 1000 milliárdos nagyságú gazdaságvédelmi intézkedések elsősorban a munkahelyteremtést és a beruházásokat támogatják.

A miniszterelnök emlékeztetett, 2010-ben a gazdasági válság közepén 10 év alatt 1 millió munkahelyet, valamint azt ígérte, hogy mindenkinek lesz munkája, aki dolgozni akar.

Ezt a vírus előtt sikerült is megvalósítani

– mondta Orbán Viktor, aki szerint a recept megvan, vissza fogunk találni a sikeres magyar gazdaság ösvényére.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére