Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: 10 milliós ingyenhitelt kapnak a kis- és középvállalkozások

888

2021.02.04. 12:09

A miniszterelnök arról is beszélt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén, hogy hamarosan újra nemzeti konzultáció indul. A kormányfő szerint húsvét után szabadabb életünk lehet, ha addig betartjuk a szabályokat.

 

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy január elsejével a gazdaságvédelmi akciótervet lezárták.

Sportnyelven a gazdaságvédelmi akcióterv a védekezés, az újraindítási pedig a támadás, amely 2021. január 1-jétől indult”

– mondta.

Nagy gyomrost adott a magyar gazdaságnak a Covid, de egy erős gazdaság nézett farkasszemet a válsággal.

A miniszterelnök ismertette a gazdasági akcióterv mérlegét, miszerint a 2019-es év biztató volt Magyarország számára, hiszen számos rekordot megdöntött. Azonban amikor a járvány betört, a költségvetési hiány még alacsony volt, az államadósság csökkenő tendenciát mutatott, a foglalkoztatottság rekordmagas volt, a jövedelmek növekedtek, továbbá a szegénység is csökkent.

Azonban miután beütött a járvány, a 2020-as év már nem a 2019-es folytatása lett, hanem megnyitotta a védekezés korszakát. Hozzátette, hogy egy erős magyar gazdaság nézett szembe ezzel a koronavírus-járvánnyal.

A tavalyi évben volt a magyar gazdaságnak olyan – tekintélyes – része, amely jól működött, azonban volt olyan része, amely teljesen megállt, a kormányfő többek között a turizmusra és a vendéglátásra utalt.

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként megemlítette a hitelvédelmi moratóriumot, amely többek között 50 ezer kis- és közepes vállalkozónak nyújtott segítséget. Elmondta, hogy egymilliónál több háztartásnak adtak gazdasági segítséget, így

közel 3000 milliárd forint maradt a családok és a vállalkozók zsebében.

Megemlítette, hogy bértámogatásokat is nyújtottak, továbbá elengedték a szociális hozzájárulási adót, és megfelezték az iparűzési adót.

Hozzátette, hogy a beruházási támogatással 280 ezer munkahely megtartásához járultak hozzá, és tízezreket hoztak létre, valamint olcsó hitelekkel is megbombázták a piacot,

hatalmas források áramoltak a magyar gazdaságba, ennek több mint fele a mikro- és kkv-vállalkozásokat segítette”

– mondta a kormányfő, hozzátéve: a gazdaságban a munka a legfontosabb, mert „ha munka van, minden van”.

Elmondta, hogy mivel 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint egy évvel korábban,

ez önmagában jól mutatja, hogy a védekezés elérte a célját”.

 

Ismertette, hogy Magyarországon ma több mint 4,5 millióan dolgoznak, és kiemelte: a magyar emberek a munkából élnek meg.

Elmondta, hogy nálunk a munkanélküliség a harmadik legalacsonyabb az Európai Unióban, és hozzátette, hogy jelenleg a csehek és a németek előznek meg. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ezt ő „regionális versengésnek” tekinti.

Elhárítottuk azt a kísértést, hogy a válság idején visszatérjünk a segélyalapú gazdaságra. Maradtunk a munkaalapú gazdaság ösvényén”

– mondta, majd hozzátette, hogy ez lehet célravezető máshol, de „ha segélyeket kezdünk el osztani, akkor növekedni fog a munkanélküliség”.

A korlátozások eltörléséről kijelentette: amikor az első hullámot legyőztük, a tavalyi nemzeti konzultáción elmondták a magyarok, hogy vannak dolgok, amiket kibírhatónak tartanak, és vannak, amiket kibírhatatlannak. Előbbibe beletartozik a színházak, a mozik, az éttermek és a szállodák zárva tartása, míg a magyar emberek többsége úgy véli, hogy kibírhatatlan lenne az óvodák, az iskolák és a munkahelyek bezárása.

Megjegyezte, hogy a jegybank is részt vett a gazdasági válság és a járvány elleni küzdelemben. A kormányfő kiemelte, hogy

a magyar válságkezelés a nyugatitól eltérően nem időszakos megszorítások és lazítások dinamikája szerint, hanem közösen kialakított korlátozásokon alapul, a magyar rendszer stabil, november elején bevezettük, a kérdés az, hogy mikor nyithatunk”

– fogalmazott.

Elmondta, hogy a gazdasági védekezés január elsejével lezárult, mert januártól már van vakcina Magyarországon.

A vakcina széles körű alkalmazása nyitja meg a gazdaság új korszakát is”

– mondta.

Ismertette, hogy a mostani korlátozásokat már korábban március 1-jéig meghosszabbították,

február közepén pedig egy online konzultációt fognak elindítani a nyitás kérdéseiről.

Megjegyezte, hogy a vakcina nem politikai kérdés, „a vakcina származása mindegy, ahogy a macska színe is, csak fogja meg az egeret” – fogalmazott.

A miniszterelnök felsorolta az otthonteremtési támogatásokat, megemlítette, hogy a lakásépítés áfáját 5 százalék alá csökkentették, amitől azt remélik, hogy évi 20 ezer lakásépítés meg fog valósulni. Megemlítette a 13. havi nyugdíjat is, amely 3 millió embert érint.

Említette továbbá a 25 év alattiak szja-mentességét, hozzátéve: a gyeddel indulóan a születéstől kezdve a 25 év alattiak adómentességéig olyan 25 évük legyen a magyar fiataloknak, hogy 25 éves korban „saját lábra tudjanak állni”, a fiatal felnőttek a családos felnőttek csoportjához tudjanak csatlakozni.

Új hitelkonstrukciót is bejelentett a miniszterelnök, melyet megelőzött egy konzultáció. Ennek a lényege, hogy 10 évre 10 millió forintig 0 százalékos kamatot ajánlanak a legkisebb vállalkozásoknak, 3 éves moratóriummal.

Elmondta, hogy április 3-ától, vagyis

húsvéttól biztosan szabadabb életünk lehet, ha addig betartjuk a szabályokat.

Április 1-jén indul a gazdaság-újraindítási terv második üteme. Ennek részleteit április 1-jéig mindenki megtudja, az a felsőoktatásra fog koncentrálni.

Az újraindítás kapcsán Orbán 1500, illetve 2000 milliárd forintos felsőoktatás-fejlesztési támogatásról is említést tett, amit április 1-je után hatékonyabban használhatnak fel az átalakuló intézményeknek köszönhetően,

július 1-jétől pedig indul a 3. ütem, a nagy fejlesztések időszaka: zöldenergia, körforgásos gazdaság és digitalizálás.

A miniszterelnök hozzátette: bár a hagyományos család védelme és a migráció kérdésében sok a vita Brüsszellel, de

mi vagyunk Brüsszel legszorosabb szövetségese, mert minden erre irányuló intézkedést támogatni fogunk”.

A magyar vidék legnagyobb fejlesztési tervét is bejelentette a kormányfő, amely a következő 8-10 évet határozza meg.

Elmondta, hogy három dolog minőségén múlik a gazdaság sikere: a munkások, a vállalkozók és a gazdaságpolitikusok minőségén. Hozzátette, ahhoz, hogy a munkásaink magas minőséget képviseljenek, három dolog szükségeltetik: pontosnak, tanulékonynak kell lenniük, továbbá öntudattal kell rendelkezniük. Elmondta, hogy a legmodernebb gyárakban dolgoznak a magyar munkások.

Megemlítette, hogy a sikeres gazdasághoz sikeres gazdaságpolitikusok kellenek, akik bátrak, kiszámíthatók és csapatjátékosok.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére