Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: nem szeretnénk keveredni, kitartunk a keresztény európai életmodell mellett

Nagy Gábor

2018.06.08. 08:31

A miniszterelnök errõl a Kossuth Rádió reggeli mûsorában beszélt.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta, hogy a jövő évi költségvetés masszív és földrengésbiztos lesz. Fontos, hogy Magyarország egy esetleges gazdasági válság miatt ne roppanjon össze.

A tervezett 1,8 százalékos hiánnyal kapcsolatban a kormányfő elmondta, hogy nem örül a deficitnek, de erkölcsileg és szakmailag is felment minket az, hogy ez a szűk két százalék csakis

a jövőben történő beruházások miatt van. A jövőben ez fialni fog. Ez a filozófiája a költségvetésnek."

Ha csak a működést nézzük, alapvetően ez a költségvetés nullás. Vagyis az állam működése terén nincs túlköltekezés.

A miniszterelnök egy esetleges világgazdasági válság és a költségvetés kapcsán kifejtette: "Egy ország kilátásokra épít. Az életszínvonal azért nő, mert óriási mennyiségű árut állítunk elő, amit külföldön eladunk. Magyarországnak világszínvonalú munkásai vannak. Ezért tudjuk az árukat eladni. A külkereskedelmi mérlegünk ezért pozitív, és ezért érint minket érzékenyen a világgazdaság, mert annak a hatása hamar megérkezhet".

Amit biztosan tudunk mondani: nemzetközi pénzpiacon felvehető hitelek kamata nőni fog, az olcsó pénz korszaka lezárult. Az uniós tagállamok költségvetési tervezeteiben (eurózóna) mindenhol magasabb az eladósodottság, mint 2008-ban."

Ha jön a drága pénz és az eladósodottság, az hamar beüthet."

Kereskedelmi háború bontakozik ki a világban, az USA lépése kedvezőtlenül érint minket."

"Eső még nincs, hurrikán még nincs, de felhők vannak az égen" – fogalmazott a kormányfő, aki hozzátette: Magyarország ezért növelte meg a védelmi tartalékait.

Később úgy fogalmazott: ezek a nemzetközi válságjelenségek nem fognak eltéríteni minket a céljainkról. Ezek szerint kell összeállítani a költségvetést. Támogatjuk a teljes foglalkoztatást, a családokat, Magyarország pedig növekedni akar. Jó alapot jelent, hogy most nincs választási költségvetés, nem úgy, mint a szocialista kormányzatok regnálása alatt, így nem kell rendbe szedni a költségvetést egy választás után.

Európáról

Megjelentek a kemény fiúk az európai politikában. Most megtanulják, hogy hol lakik a Jóisten"

– utalt Orbán Viktor az európai politika változásaira. A Salvini-Orbán tengely kapcsán pedig elmondta: Ne veszítsük el a realitásérzékünket. Olaszország sok tízmilliós ország, Magyarország meg tízmilliós.

Viselkedjünk úgy, mint egy ezeréves országhoz illik. Kevés ilyen ország van az EU-ban."

Mint fogalmazott: ne essünk át a ló másik oldalára. Tudjuk, hol a helyünk. Ne essünk pofára. Magyarország nincs egy lapon az európai politika befolyásolása kapcsán Rómával.

A kormányfő felidézte: a migránsok kiszállításában a V4-ek már korábban is segítettek az olaszoknak, de most is segíteni fognak, ha arról van szó, ha valóban ki akarják szállítani a migránsokat.

Nehéz nekik, meg akarnak szabadulni attól, akiket nem szabadott volna beengedni. De ide nem fogunk senkit beengedni. Ne szétosszák, hanem szállítsák ki a migránsokat az olaszok"

– fogalmazott Orbán az olasz kormányfő kvótaálláspontjára reagálva.

Két hét múlva uniós csúcs. Ennek kapcsán a miniszterelnök elmondta:

Legyünk realisták. De Magyarország nem fog a küszöb alatt somfordálni. Aki nem cselekszik határozottan, az később bajba kerülhet. Aki az elején elhibázta, az most nagy bajban van. Az nem jó, hogy most ezek az országok változtatják az álláspontjaikat."

Magyarország az elején nem hibázott. Szembe kellett fordulni az elittel, és a magyar emberek álláspontját meg kellett hallgatni. Ez volt az ellenállás. Ezért van most Magyarországon politikai stabilitás, számos országban pedig politikai instabilitás.

Irigyeljék a magyarokat, erre jó okuk van."

Balkánról

Magyarország a Balkán kapuja. Nekünk elemi érdekünk, hogy délen rendben menjenek a dolgok. Fontos Szerbia stabilitása. Közös az érdek, ennek érdekében építjük a stratégiai kapcsolatokat"

– fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: cél, hogy a korábbi zűrös történelmi korszak után legyen közös jövőnk. Támogatjuk az uniós tagságukat, a határvédelmet, igyekszünk jó szomszédja lenni Szerbiának.

Orbán megemlítette Macedóniát is, ami többek között a határvédelem szempontjából is fontos ország. Mint mondta: eddig is segítettünk nekik, a jövőben is fogunk.

Apály után jön most a dagály"

– utalt a balkáni migrációs helyzetre a miniszterelnök.

Sorosról

A balkáni országokban próbál befolyást szerezni Soros György – mondta a kormányfő. Orbán szerint:

nyílt sisakkal kell játszani. Bár mi vagyunk a kisebbek, de erősek vagyunk. Nekünk a nyílt sisakos küzdelem kedvez. Van esélyünk, és érdemes is harcolni. Még Soros György seregével szemben is."

Mi hoztuk a felszínre őket, ők bevándorlást akarnak. Egy lakosságcsere zajlik az EU-ban azért, hogy Sorosék sok pénzt keressenek."

A miniszterelnök szerint van ideológiai motiváció is:

Õk a multikultiban hisznek, nem szeretik a keresztény Európát. Szerintük a kavarodás révén egy élhetőbb Európát kapunk."

De mi nem szeretnénk keveredni, kitartunk az európai életmodell mellett, vannak szép hagyományai a keresztény Európának, ezeket kell előhozni."

Ezt akarjuk megvédeni, nem kell ezt összekeverni semmivel"

– fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint erről fog szólni a jövő évi EP-választás is.

Stop Soros

A miniszterelnök szerint az alkotmánymódosítás jelentőségét mutatja annak elnevezése is: "Nekünk Magyarország az első". Ez arról szól, hogy Magyarország területére idegeneket betelepíteni tilos. Van ugyanakkor egy büntető törvénykönyvi módosítás is a parlament előtt, amely pedig arról szól, hogy az illegális migráció szervezése bűncselekmény.

Ha már csináljuk, akkor már csináljuk komolyan. Szellemi alapot is teremtünk az identitás védelme érdekében. Az uniós szabályokat csak addig szabad alkalmazni, amíg az a magyar identitást nem sérti"

– fogalmazott a kormányfő a módosítás eszmei hátterét firtató kérdés kapcsán.

Alkotmányrevízió

Orbán Viktor végül arról is beszélt, hogy ősszel lesz egy várhatóan 1-1,5 évig tartó periódus, amikor azt fogják megvizsgálni, hogy a 2011-ben elfogadott Alaptörvényben mi az, ami bevált, mi az, ami beválhatott volna, és hol maradtak alkotmányozási rések.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére