Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: ne hagyjuk, hogy Európa kulturális alapjait kicseréljék

Tóth Dalma

2018.03.26. 16:33

Erkölcsi kötelességünk kiállni egy olyan Magyarország és Európa mellett, ahol a zsidók és a keresztények félelem nélkül élhetnek és gyakorolhatják vallásukat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfõn a szerbiai Szabadkán.

A magyar kormány támogatásával újult meg a szabadkai zsinagóga. Az ünnepségen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök.

„Közép-Európa a világ olyan különleges szeglete, ahol teljesen természetes dolog, hogy egy zsinagógát magyar népművészeti motívumok díszítenek, és épp oly természetes, mint hogy a magyar nemzet himnusza műfaját tekintve jeremiád. Ennek a kulturális sokszínűségnek semmi köze a felszínes multikulturalizmushoz. Hosszú évszázadok csiszolták össze az együtt élő népeket” – mondta Orbán Viktor az átadási ünnepségen. Kiemelte: 2018. március 26-a jó eséllyel vonul majd be azon jeles napok közé, amikor Közép-Európa a legszebb arcát mutatja a világnak.

Szerbia elnöke és Magyarország miniszterelnöke a zsidó vallási vezetőkkel együtt eljött Szabadkára, hogy átadja Európa második legnagyobb felújított zsinagógáját, közös kulturális örökségünket, az egyedi stílusú, zsidó szakrális épületet, Szabadka ékkövét, a szecessziós építészet kiemelkedő alkotását – mondta a miniszterelnök.

Sikerült visszaadni régi fényét az épületnek; összeköt minket a zsidó kultúra és zsidó nép iránti tisztelet, mely saját számarányát meghaladva járult hozzá Magyarország, Szerbia és Európa gazdasági, tudományos és kulturális eredményeihez – fogalmazott.

Hangsúlyozta: erős és szilárd alapot vetettek a zsinagógával, amellyel a teljes funkcióvesztést is átvészelte. A kommunizmus idején a város sok nemzetiségű és felekezetű polgársága egy emberként állt ki megóvásáért – fűzte hozzá.

Orbán Viktor kiemelte: a felújítás jól példázza, hogy szerbek, zsidók és magyarok mi mindenre képesek egy nemes cél érdekében, és azt is, hogy olyan időket élünk Közép-Európában, amikor a múlt kaput nyit egy közös jövőnek, amiben békében is biztonságban élnek és dolgoznak együtt szerbek, magyarok és zsidók. Ez a jövő már elkezdődött – tette hozzá.

Mint mondta, a zsinagóga átadása üzenet is: azt üzenjük, hogy ez az a világ, amiben élni akarunk, amiért dolgozunk, és amit meg is fogunk védeni.

A mai napon katolikusok, ortodoxok és protestánsok együtt ünnepelhetünk zsidó testvéreinkkel, mert abban az Európában élünk, amiben az Ószövetség és az Újszövetség zsidó és keresztény vallási örökségen nyugszik – fogalmazott a kormányfő.

Ha hagyjuk, hogy Európa kulturális altalapját kicseréljék, a jövőt mások fogják írni helyettünk"

– húzta alá Orbán Viktor.

Kifejtette: 2014, a holokauszt-emlékév óta a zsinagóga helyreállítási program keretein belül immár 10 milliárd forintból eddig számos épületet felújítottak.

A második világháború és az azt követő évek után erkölcsi kötelesség volt kiállni egy olyan Magyarország és Európa mellett, ahol zsidók és keresztények félelem nélkül élhetnek és szabadon gyakorolhatják vallásukat – fogalmazott beszédében Orbán Viktor.

Közép-Európa és a magyarok biztonságos és élhető jövőjéhez az út a zsidó és keresztény gyökerekhez ragaszkodó Európa"

– tette hozzá a miniszterelnök.

A szabadkai zsinagóga Európa második legnagyobb zsidó imaháza. A földszinten 850 férőhely van a férfiak számára, a karzaton pedig további 550 a nők részére. A zsinagóga 1902-ben készült el Jakab Dezső és Komor Marcell budapesti építészek tervei alapján. Ez a világ egyetlen szecessziós stílusban épült zsinagógája, ami most ismét teljes fényében ragyoghat, ugyanis kívül-belül felújították.

Egész Európának példaértékű Szerbia kisebbségvédelmi modellje

Egész Európa számára példaértékű lehet az a kisebbségvédelmi modell, amelyet Szerbia megvalósított - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Hangsúlyozta: Szerbiának sikerült összehangolnia a saját nemzeti büszkeségét, a területi integritása melletti elkötelezettséget a kisebbségeknek biztosított autonómiával, miközben biztosította és bátorította is intézményeik működését. A miniszterelnök kiemelte: Magyarország álláspontja szerint az Európai Uniónak olyan eddig kihasználatlan potenciálként kell tekintenie Szerbiára, amely újabb energiákkal gyarapíthatja az EU összerejét.

(MTI, Híradó)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére