Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: Makovecz Imre a magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott

Bokor Gábor

2017.11.20. 12:28

Orbán Viktor a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészrõl elnevezett budapesti központ és archívum hétfõi megnyitóján elmondta, hogy Makovecz Imre a magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott, hagyatéka él és folytatásra vár a Kárpát-medencében.

Makovecz Imre a magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott, ezt fejezte ki épületeivel, terveivel, írásaival, és erre tanított minket is: ön- és nemzetismeretre, az egymástól elszakított magyar közösségek, az ég és a föld összekapcsolásának tudományára"

– fogalmazott Orbán Viktor a 2011-ben elhunyt alkotóra emlékezve.

A miniszterelnök szerint Makovecz Imre életműve annak a szellemiségnek a foglalata, amit ő a magyar nemzeti kultúra legmélyebb rétegeiből hozott fel és legtisztább formában állított elénk.

Egyetlen dolgunk van: építsük, gondozzuk és kutassuk ezt a kivételes örökséget. Több van itt egy múzeumnál, több van itt egy archívumnál"

– mondta Orbán Viktor, majd kifejtette, hogy ma már egy olyan országban élünk, amely büszke nemzeti értékeire és nemzeti alkotóira; sokáig kellet erre várni.

Mindannyian emlékszünk azokra az időkre, amikor a magyar szellem megőrzése csak néhány elkötelezett ember, család és szervezet szélmalom harcát jelentette"

– tette hozzá a miniszterelnök, majd rámutatott, hogy ma már vannak intézmények, amelyeknek ez a dolguk: van köztestületként működő művészeti akadémia és van magyar értéktár.

Ezek gondoskodnak róla, hogy a magyar nemzet legnagyobb alkotóinak tárgyi és szellemi hagyatékából semmi se vesszen el"

– vélekedett a kormányfő.

Makovecz Imréről Orbán Viktor felidézte, hogy a kommunizmus idején és a rendszerváltás utáni legzavarosabb években is, amikor minden egyes tervének megvalósításáért külön csatában kellett megküzdenie, hitt egy második Magyarország létezésében.

Hitt abban az erős országban, amely nem követ szolgai módon külföldi divatokat, nem zárható fizikai határok közé sem"

– mondta a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy az építész azt is tudta mindig, hogy hol kikkel és hogyan harcoljon érte. Évtizedekig volt ennek a második Magyarországnak őre és szellemi vezére.

Szót értett mindenkivel, a munkásoktól a walesi hercegig, és hirtelen haragjában nyugodt szívvel tudta elküldeni melegebb éghajlatra azokat, időnként engem is, akik nem értették hogy ő soha nem alkudhat meg semmiben" 

– emlékezett vissza Orbán Viktor.

Makovecz Imre 1935. november 20-án született, születésének évfordulóján nyitották meg a róla elnevezett budapesti központot és archívumot a főváros XII. kerületében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére