Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: felbecsülhetetlen nemzeti értékeinknek Magyarországon van a helye

Bertha László

2017.07.12. 13:44

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében.

Orbán Viktor a bejelentéskor elmondta, hogy a kormány álláspontja, hogy a felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincseinknek, a „családi ezüstnek” Magyarországon van a helye.

Kötelességünket teljesítettük és visszaszereztük”

– mondta a miniszterelnök, aki a bejelentés után bemutatta a sajtónak az Országház Vadásztermében kiállított kincseket.

Magyarország családi ezüstje

A mostanihoz hasonló rendkívüli parlamenti sajtótájékoztatón szintén Orbán Viktor jelentette be 2014 március végén, hogy visszaszerezték és hazaszállították „Magyarország családi ezüstjének” hét darabját A tárgyakat 15 millió euróért sikerült megszerezni (mintegy 4,5 milliárd forint), ami az 1990-es kikiáltási ár mai értékének egyharmada volt. Baán László akkor elmondta, hogy a rendőrségi nyomozás során felgyűlt eredmények nagyon fontosak voltak ahhoz, hogy végül a magyar tulajdonjogot ne vitassák. Fontosnak tartotta azt is, hogy a brit hatóságok kiengedték a kincset az országból, ez egy bonyolult engedélyezési folyamat volt – írja a Híradó.hu.

A római eredetű Seuso-kincs 15 darabból áll (14 ezüsttárgy: edények, tálak, kancsók és egy szelence, továbbá az ezeket rejtő rézüst), de összességében valószínűleg 248 tárgyat foglalhatott magában. Az ismert tárgyak összsúlya 65,5 kilogramm, anyaguk szokatlanul nagy tisztaságú ezüst. A lelet nevét tulajdonosáról kapta, akinek nevét egy majdnem kilenc kilogrammos, 70 centiméter átmérőjű tál szélére köriratban felvésett vers örökítette meg.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére