Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: Magyarország és Franciaország is sikeres és gazdaságilag erős Európát szeretne

Horváth Tamás

2019.10.11. 17:25

A magyar miniszterelnök pénteken Párizsban járt, ahol Emmanuel Macron francia elnök látta vendégül.
Európában különböző országok és régiók vannak, az unió keleti fele különbözik a nyugatitól, de egységre és együttműködésre van szükség

– mondta Orbán Viktor a látogatás elején az Élysée-palota kertjében, a francia államfő társaságában tett sajtónyilatkozatában.

A magyar miniszterelnök az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta, a biztonság, a határvédelem és a közös európai haderőről vallott nézetek kérdésében a közép-európai és a francia álláspont közel van egymáshoz.

Fotó: MTI

Emellett – mondta – megpróbálja megértetni Emmanuel Macronnal, hogy a migráció kérdésében a magyar álláspont miért olyan más, mint a francia.

Magyarországnak mások a civilizációs tradíciói, ezért az európai biztonsághoz másfajta módon tud a szolidaritás eszközével hozzájárulni, mint Franciaország

– fejtette ki a kormányfő.

Arról is beszélt – kitérve az unió bővítésének ügyére –, hogy Európa biztonságát akkor lehet növelni, ha az unió kapuját „lejjebb tolják” déli irányba, és megtalálják a bővítésnek azt a formáját, amellyel erősíteni tudják egész Európa biztonságát.

Ezért amellett érvel a párizsi megbeszélésen, hogy találják meg a megfelelő ütemet és módszereket a bővítés ügyében.

A kormányfő a klímapolitikáról is szólt, úgy fogalmazva: „Magyarország egy klímabajnok”, a karbonkibocsátásban a legjobban teljesítő európai országok első harmadában van, és készen áll az erőfeszítések folytatására. Hangsúlyozta ugyanakkor a versenyképesség és a klímaharc közötti egyensúly és összhang fontosságát is.

A magyar-francia kapcsolatokról Orbán Viktor azt közölte, Franciaország a negyedik legnagyobb befektető Magyarországon, kiválóak a gazdasági kapcsolatok, 670 francia cég dolgozik Magyarországon, 40 ezer embernek adva munkát. Reményét fejezte ki, hogy a francia befektetők folytatni fogják tevékenységüket Magyarországon.

Fotó: MTI

A miniszterelnök nyilatkozatában úgy fogalmazott, Magyarországon nagy tisztelet övezi a francia elnököt, mert egy olyan vezető, aki visszahozta a víziókról szóló viták intellektuális erejét az európai politikába, és „ezt nagyra értékeljük”.

Az a reményünk, hogy ismét lehet képzelőereje Európának

– hangoztatta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére