Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán javaslataival készült az uniós csúcsra az Európai Néppárt

Sümeghi Lóránt

2016.12.15. 21:58

Az Európai Néppárt Orbán Viktor miniszterelnök javaslataival készült az európai uniós csúcsra - hívta fel figyelmet az Alapjogokért Központ.
Hosszú idő után végre valódi esély van arra, hogy a tagállamok vezetői túllépjenek a Jean-Claude Juncker által kidolgozott, kötelező kvótákra építő javaslaton.

Ezt jelzi, hogy az unió legerősebb politikai csoportosulása, az Európai Néppárt legutóbbi, novemberi választmányi ülésén már olyan stratégiai határozatot fogadott el, amely egyértelműen szembemegy az Európai Bizottság álláspontjával, sőt, a néppárti határozat legfőbb elemei az Orbán Viktor által idén áprilisban közzétett "Schengen 2.0" elnevezésű javaslaton alapszanak.

Az Alapjogokért Központ rámutatott, az egyezések közül a legjelentősebbek:

  • a külső határok védelmére vonatkozó javaslat,
  • az unión kívüli úgynevezett "hotspotok" felállításának terve,
  • valamint a migrációs krízis helyben, a problémák gyökerénél történő kezelésére vonatkozó elképzelés.

Mint kifejtették, mindkét javaslat első helyen említi a külső, schengeni határok megvédésének fontosságát, amely az e határokkal rendelkező tagállamoknak nemcsak lehetősége, hanem kötelessége is.

A néppárti dokumentum csatlakozik Orbán Viktor kezdeményezéséhez, amikor kijelenti,  hangsúlyt kell fektetni a határszakaszok védelmére annak érdekében, hogy gátat lehessen szabni az illegális bevándorlásnak és az azzal együtt járó embercsempészetnek és a további emberáldozatoknak.

Az illegális migránsokra vonatkozóan a dokumentumok kijelentik, hogy a menekültstátuszra nem jogosultakat mindenképpen vissza kell küldeni a biztonságos származási vagy tranzitországba. Azoknak a személyeknek pedig, akik a külső határokat már átlépték, szükséges a teljes körű azonosítása, illetve a fokozott és hatékony ellenőrzése.

Ahogy a magyar kormányzati dokumentum, úgy a néppárt javaslata is leszögezi, hogy a migránsoknak a kontinensre történő kontrollálatlan beáramlása elfogadhatatlan.

Mivel nemcsak biztonsági kockázatokat rejt az európai polgárokra nézve, hanem a szociális rendszerek, illetve a jogállami működést is potenciálisan veszélyezteti – írták.

Rámutattak arra is, hogy a néppárti határozat követi a magyar kormányzati kezdeményezést abban a tekintetben is, hogy elengedhetetlennek tartja a harmadik országokkal való együttműködést a krízis enyhítése, végső soron pedig megoldása érdekében. Az Alapjogokért Központ közleménye szerint a néppárti határozat – összhangban a magyar javaslattal – hangsúlyozza azt is, hogy

az Európai Uniónak figyelemmel kell lenni a tagállamok menekülteket befogadni képes kapacitásaira."

Ezzel párhuzamosan pedig mindkét javaslatcsomag szükségesnek tekinti azt, hogy az ENSZ és az EU partnerei segítsék az uniót a terhek viselésében, mivel a kihívás olyan mértékű, hogy annak megoldásához a széles körű nemzetközi összefogás elengedhetetlen – írták.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére