Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: Felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézni

888.hu

2020.03.18. 06:50

A fojtogató gazdasági következmények a járvány terjedésével egyre inkább megmutatkoznak.

A fojtogató gazdasági következmények a járvány terjedésével egyre inkább megmutatkoznak.

A tőzsdén az elmúlt napokban igencsak rossz hangulat uralkodott, az olaj ára is zuhant. A szakértők egyelőre nem tudják, hogy ez a hangulat átszivárog-e a reálgazdaságba is, az üzemek többsége ugyanis még működik, bár Európa-szerte egyre több bezárásról lehet hallani – írta a hirado.hu.

Ezzel ellentétben Kínában egyre több gyárat nyitnak újra az ottani járvány lecsengése után. Az évek óta előre jelzett gazdasági válság úgy tűnik, megérkezett, azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy ennek a vírus volt-e a közvetlen kiváltója.

Pesuth Tamás, a Corvinus Egyetem docense a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, a sokak által várt válság

lényegében egy gazdasági korrekció.

Hozzátette, erre azért volt szükség, mivel a különböző piacokon jellemzővé vált a túlfogyasztás, illetve a beruházások is megélénkültek.

Pesuth Tamás szerint számítani lehetett arra, hogy a gazdaság növekedési dinamikája kicsit visszaesik.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg nagy volumenű összeomlás figyelhető meg a bizalmi faktorban és a várakozásban is. Ennek

oka a félelem, ami a legerősebb magatartás-változtató erővel bíró tényező a gazdasági életben is.

Duronelly Péter közgazdász szerint az, hogy a gazdaság hogyan reagál egy külső sokkra, egy gazdasági folyamatra, az attól is függ, hogy milyen állapotban került a kialakult helyzetbe. Hozzátette, nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy az elmúlt tíz évben rendkívül alacsony szintre lenyomták, félig-meddig mesterségesen, az államkötvények hozamait. Ennek következtében többen kényszerültek kockázatos eszközök alkalmazására, például részvények vásárlására. Hozzátette, nem véletlen, hogy a részvénypiac ilyen nagymértékben felfutott.

Duronelly Péter elmondta, amikor a részvénypiac esni kezd, akkor bizonyos befektetők, akik a legkevésbé tolerálják a kockázatot, igyekeznek részvényarányukat csökkenteni. Ha az eladásra kínált részvényekre nincs meg a kellő kereslet, az tovább csökkenti a részvények árát, ami viszont újabb szereplőknél üti ki a biztosítékot.

„Felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézniük a gazdasági szereplőknek a koronavírus-járvány miatt” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök

a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Azóta a kormány több korlátozó intézkedést is bevezetett, és segítséget is kilátásba helyezett a bajba jutott gazdasági szereplőknek. Jelenleg kevés szektora lesz a gazdaságnak, amelyet nem érint negatívan a járvány. Ez abból is látszik, hogy kedd reggelig tizenötezernél is több cég válaszolt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ezzel kapcsolatos felmérésére.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában elmondta, a szállodaipar és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások teljesen padlóra kerültek a koronavírus-járvány miatt. Emellett a személyes szolgáltatásokat kínáló vállalkozások is egyre nagyobb kieséssel kell szembenézzenek.

A szállítmányozás is nagy problémával áll szemben, mivel sorra kerültek karanténba azok a munkavállalók, akik külföldről szállítottak.

„A kiesett munkaerő miatt a fuvarvállatok nem tudnak profitot termelni, nem tudják fizetni a lízingdíjakat” – mondta Németh László.

Hozzátette, a termelőszektor még működik, a lakossági szolgáltatást végző vállatok még működnek, de nem lehet előre jelezni, hogy a jelenlegi állapotot meddig lehet fenntartani.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke elmondta, januárban és februárban az építőipar húzóágazatként a megszokott magas szinten teljesített. Március elejétől azonban jelentkeztek a gondok, az építőanyag-szerelvények közül az olasz relációból érkező import megtorpant, csempék, burkolólapok, ragasztók, hőszigetelő anyagok beszerzése is akadozott – tette hozzá. Az akadozó importtermékek pedig lassították a kivitelezést, elsősorban a befejező munkákat. Hozzátette, az importtermékek márciusban már két-három hetes késéssel érkeztek meg, azonban a közeljövőben ennél sokkal hosszabb idővel kell számolniuk az építőipari cégeknek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Megjelent a Twitter-iratok második része, feketelisták készültek bizonyos felhasználókról

Megjelent a Twitter-iratok második része, feketelisták készültek bizonyos felhasználókról

A Twitter „feketelistákat” készített bizonyos, kritikus véleményeket megfogalmazó felhasználókról – ez derült ki a közösségi médium korábbi vezetése idején követett gyakorlatról csütörtökön este nyilvánosságra hozott újabb belső üzenetváltásokból.

Az amerikai kongresszus végső jóváhagyást adott az azonos neműek házasságának védelméről szóló törvényhez

Az amerikai képviselőház csütörtökön végszavazáson is megerősítette az azonos neműek házasságának védelméről szóló törvényt, amelyet azért kezdeményezett a Demokrata Párt, mert attól tartottak, hogy az alkotmánybíróság szerepét betöltő amerikai legfelsőbb bíróság eltörölheti az ilyen házasságokat országszerte legalizáló 2015-ös döntést.  

„Aki feladja a béke iránti erőfeszítéseket, az a történelem rossz oldalára fog kerülni”

Magyarországnak ugyanúgy ki kell tartania most a békeerőfeszítések mellett, ahogy kitartott a kerítés, az oltás és a munkahelyek megvédése mellett, azokért is támadtak, de a végén kiderült, hogy nekünk volt igazunk – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter csütörtökön Budapesten, miután átvette a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) Szellemi Honvédő díját.

Soros ügyészeket pénzel, Ronaldo haza akart utazni

Soros ügyészeket pénzel, Ronaldo haza akart utazni

Halász János pedig ÁSZ-vizsgálatot kezdeményez a dollárbaloldallal szemben.

Egy újabb könyv, amely a transzneműséget népszerűsíti a fiatal lányoknak

„Ha még nem mentél át a pubertáson, az orvos felajánlhat olyan gyógyszert, amely késlelteti a tested változásait, így több időd lesz elgondolkodni a nemi identitásodon” – írja a könyv egyik részlete.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére