Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: Európa biztonságát komoly veszély fenyegeti

Nagy Gábor

2018.02.09. 14:45

Együttes ülést tartott pénteken a magyar és a szerb kormány Budapesten. Ezután közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor magyar és Ana Brnabic szerb kormányfõ.

Különleges alkalom a mai: a szerb kormányt fogadhattuk egy együttes ülés keretében"

– jelentette ki Orbán Viktor a sajtótájékoztatón. Szerbia mindig fontos szerepet játszott a történelmünkben, a biztonság szempontjából pedig a Balkán mindig kulcskérdés volt – fűzte hozzá.

Egész Európa biztonságát veszély fenyegeti, Magyarországnak és Szerbiának együtt kell megvédeni határait, polgárai biztonságát és megőrizni kulturális identitását – hangsúlyozta a magyar kormányfő, majd köszönetet mondott a szerb miniszterelnöknek a határok védelmében tett erőfeszítéseikért.

Egyúttal megismételte:

szükség esetén Magyarországra lehet számítani Szerbia déli határainak megvédésében.

Szerbia Nyugat-Balkán kulcsfontosságú állama: nincs béke a Balkánon Szerbia nélkül. Belgád nem csupán önmagát, hanem egész Európát védi a migránsok ellen, ezért a V4-ek sürgetik Szerbia uniós csatlakozását – fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök szerint a szerb-magyar gazdaság erősítése elősegíti a szerbek csatlakozását az unióhoz. Hozzátette, tavaly 30 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelem volumene is. Szerbiának csökkent az államadóssága, költségvetési egyenlege pedig 1,3 százalékos hiányt mutat.

A fejlődés tényei tehát nyilvánvalóak. És az sem mellékes, hogy politikai kérdésekben is összhang van a két ország között – szögezte le a magyar miniszterelnök.

Magyarországot és Szerbiát úgy jellemezte mint erős nemzeti érzésekkel rendelkező, büszke országok, határozott kulturális öntudattal, a kultúrájuk pedig a kereszténységen alapul, és ezt meg is akarják őrizni – tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy a két ország között újabb határátkelőhely létesül majd. Megjegyezte, Magyarországon a szerb nyelvű oktatásban részt vevő diákok száma évről évre nő, csak úgy, mint a kinti magyar oktatásban részt vevő fiataloké. Az oktatási kapcsolatok erősítése érdekében pedig Magyarország felajánlott a szerbek számára egy ötven fős ösztöndíjprogramot.

Az orosz gázmonopólium korszaka Magyarországon véget ér"

– fogalmazott Orbán Viktor a sajtótájékoztatón. Hozzátette, három magyar cég is érintett abban a román tenderben, amely négy milliárd köbméter mennyiségű gáz kitermeléséről és az országból való kijuttatásáról szól. Így Magyarország az import gáz szükségletének a felét képes lesz más forrásból fedezni a jövőben. Ez az egész régiónak új helyzetet jelent majd – hívta fel a figyelmet.

A szerb kormányfő szerint országa barátként tekint Magyarországra 

Szerbia a barátjaként tekint Magyarországra, és szeretné, ha nemcsak a Vajdaságban lenne erős Magyarország jelenléte, hanem Szerbia más részein is – mondta Ana Brnabic szerb miniszterelnök.

A magyar-szerb kormányülés után Orbán Viktor magyar kormányfővel közösen tett sajtónyilatkozatában a szerb miniszterelnök kiemelte: a magyar-szerb kapcsolatok történelmi csúcsponton vannak, és a szerb kormány mindent megtesz azért, hogy tovább építse ezt az együttműködést.

Ana Brnabic kijelentette: országa hálás azért a támogatásért, amelyet Magyarország nyújt Szerbia európai integrációjához, így a szakmai segítségért, amelyet a szerb minisztériumok kapnak és azért is, amiért Magyarország határozottan képviseli Szerbia érdekeit Brüsszelben.

(Híradó)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére