Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: „Én azért vagyok európai, mert magyar vagyok”

Bertha László

2019.09.13. 10:16

A magyar nemzeti érdekek szempontjából kedvező diplomáciai folyamatok történtek az elmúlt hónapokban – jelentette ki a miniszterelnök, aki az Európai Bizottság leköszönő elnökének, Jean-Claude Junckernek is visszaszólt.

Orbán Viktor a hagyományos reggeli rádióinterjújában úgy fogalmazott, hogy a magyar biztosjelöltnek szánt szomszédság- és bővítéspolitikai portfólió kiváltképp fontos, hiszen a feladat érinti a Nyugat-Balkánnal, az Ukrajnával, a kaukázusi országokkal fenntartott kapcsolatot, valamint a migráció szempontjából szintén fontos észak-afrikai országokat.

Fotó: Facebook

A kormányfő álláspontja szerint Trócsányi Lászlóval szemben kritikusai csupán azt vethetik fel, hogy az ő nézőpontjukból „rossz helyről jött, mert hát magyar”.

De annyian vagyunk magyarok, hogy ezt az ellenvetést nem tudjuk elfogadni

– jelentette ki.

A miniszterelnök elmondta: arra számít, hogy a jelölt európai parlamenti meghallgatása során „lesznek még forró pillanataink”, amit a magyar ellenzék is kilátásba helyezett. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a személyes alkalmasság kulcskérdés, Magyarország pedig egy nagyszerű embert delegált, ami mutatja a magyar politika és általában Magyarország intellektuális, szellemi képességét és erejét, amelyre büszkék lehetünk. Orbán Viktor sorolta Trócsányi László eddigi teljesítményét, kiemelve, hogy a Velencei Bizottságban – az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testületében – is hosszú éveket töltött.

A kormányfő úgy értékelte, hogy a magyar nemzeti érdekek szempontjából kedvező folyamatok zajlottak az elmúlt hónapokban a diplomáciában. Megerősödtek a visegrádi országok, a Nemzetközi Valutaalap élére pedig egy bolgár vezető kerülhet. Az unió bővítéséről szólva azt mondta, hogy „nagy fába vágtuk a fejszénket, amikor kiálltunk a bővítés mellett”, mert Nyugat-Európában sokan belefáradtak abba, és saját politikai, gazdasági sikertelenségüket is a korábbi bővítéssel magyarázzák. A miniszterelnök ugyanakkor rámutatott: a növekedés tekintélyes része Közép-Európából jön. Hozzátette ugyanakkor: ha nem hezitált volna Európa, ha Macedónia, Montenegró és Szerbia már bent volna az unióban, akkor az illegális migránsok 2015-ben nem jutottak volna el Németországig. Erről a többi ország miniszterelnökét is megpróbálja meggyőzni – ismertette –, a V4-ek miniszterelnökeivel csütörtökön egy közös nyilatkozatban álltak ki a bővítés mellet.

Az európai életmód védelméről szóló biztosi pozícióról is szólt, szomorúnak nevezve, hogy vannak, akik támadják ezt a portfóliót, szerinte ugyanis minden politikus első számú feladata az emberek által kialakított életforma megvédése. Orbán hozzátette, hogy a vita akörül folyhat, hogy a migráció minek tekinthető, „az életforma változásának, tündérmesének vagy veszélynek”. Az európaiak többsége veszélynek tekinti – értékelt. Szerinte a portfólió elleni támadás azt mutatja, hogy az európai politikában az alapvető kérdésekben is hiányzik a szükséges konszenzus.

Orbán Viktor a V4-ek kapcsán úgy fogalmazott, hogy nagyon jelentős pozíciókat és portfóliókat kaptak a visegrádi négyek az Európai Bizottság új testületében, ami azt mutatja, hogy az egész régiónk egy folyamatos felértékelődés alatt van, egyre fontosabb és súlyosabb az, amit mondunk, teszünk, gondolunk.

Ez a magyar nemzeti érdekek szempontjából kedvező hír

– mondta a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök hozzátette, hogy csütörtökön Prágában a V4-ek a nyugat-balkáni országok vezetőivel egyértelműen kiálltak a bővítés mellett egy közös nyilatkozatban, mert Európának több piacra, több munkaerőre, nagyobb gazdasági potenciálra, nagyobb növekedésre és nagyobb biztonságra van szüksége.

Orbán frappáns választ adott Junckernek

Arról szólva, hogy Jean-Claude Juncker leköszönő bizottsági elnök „vak nemzeti politikusnak” és nem európai politikusnak nevezte Orbán Viktort, a miniszterelnök úgy reagált: egy magyar nem „levakarni” akarja magyarságát, hanem élete legfontosabb pillanatának tartja, hogy magyarnak született.

Én azért vagyok európai, mert magyar vagyok, ha nem lennék magyar nem is tudnék európai lenni

– felelte, hozzátéve: az uniónak a nemzetekből, azok identitásából és büszkeségéből kell felépülnie.

Orbán Viktor az önkormányzati választással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy szerinte a fő kérdés az, hogy mit tartunk az önkormányzati választás értelmének: „Én azok közé tartozom, akik szerint most alkalmas vezetőket kell találnunk arra, hogy a városaink és falvaink életét jól tudjuk irányítani és megszervezni. Alkalmas embereket.

Az én fejemben az alkalmatlanságnak az egyik bizonyítéka, hogy ha valaki azt gondolja, hogy az önkormányzat arra való, hogy utána a kormánnyal harcoljon. Az ilyen ember alkalmatlan arra, hogy polgármester legyen, vagy képviselő, mert egy jó polgármesternek és jó képviselőnek mindenkivel együtt kell működnie a település és az ott élő emberek érdekében.

A miniszterelnök szerint egy polgármesternek vagy képviselőnek nem az a feladata, hogy összevesszen másokkal, vagy ellenségeket gyűjtsön, hanem a településeknek szövetségesekre, barátokra van szükségük, ezért a városvezetőknek együtt kell tudniuk működni a kormánnyal is. „Ha valaki az ellenkezőjét hirdeti meg, és látom, hogy Budapesten az ellenzék jelöltje az ellenkezőjét hirdette meg, az alkalmatlan, mert nem érti, hogy miről szól az önkormányzat, és miről szól az önkormányzati választás. Szemben Tarlós Istvánnal, aki egyébként évek óta jól irányítja és szervezi ennek a városnak az értelmét. És bár vitáink vannak, szép számmal, és időnként mély vitáink is vannak, de mégis csak együttműködni akar, mert ő a budapestiek érdekét nézi. Tehát ilyen típusú javaslok vagy szeretnék látni a településeknek az élén, mert akkor Magyarország is gyorsabban fog fejlődni” – jelentette ki az interjúban a miniszterelnök.

Orbán: „megnőtt a visegrádi négyek ereje„

A magyar miniszterelnök Prágában vett részt a V4-ek (Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia) és a nyugat-balkáni államok csúcstalálkozóján. Orbán Viktor a cseh fővárosban felhívta a figyelmet, hogy a V4-ek két európai bizottsági alelnököt is adhatnak, majd kiemelte, hogy a magyar biztosjelölt, Trócsányi László egy olyan szép és nagy feladatot menedzselhet, mint az Európai Unió bővítése.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

UNESCO-békedíjat kapott Merkel, mert elárasztotta Németországot migránsokkal

Angela Merkel volt német kancellár szerdán Elefántcsontparton átvette az UNESCO békedíját azon erőfeszítéseiért, amelyeket a több mint 1,2 millió menekült németországi befogadásáért tett a 2015-ös migrációs válság idején.

Újabb csecsemőt sikerült kimenteni Törökországban a romok alól

Újabb csecsemőt sikerült kimenteni szerdán a romok alól a dél-törökországi Hatayban 58 órával a török-szíriai határtérségben súlyos pusztítást okozó földrengés után.

„Nem fogadható el az EU-csúcs záródokumentuma az illegális migráció elleni lépések nélkül”

„Nem fogadható el az EU-csúcs záródokumentuma az illegális migráció elleni lépések nélkül”

Ausztria nem tud hozzájárulni a csütörtökön kezdődő rendkívüli EU-csúcs záródokumentumának elfogadásához, ha a közösség nem állapodik meg az illegális migráció visszaszorítását szolgáló konkrét lépésekről – jelentette ki az osztrák kancellár a Die Welt című német lapnak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére