Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: az európaiak akkor járnak jól, ha Macron helyett Olaszországra és Magyarországra hallgatnak

Pörge Béla

2019.05.02. 18:10

Orbán Viktor és Matteo Salvini csütörtökön délután tartottak közös sajtótájékoztatót Budapesten.

A sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök elmondta, hogy három fontos kérdésben értettek egyet Matteo Salvinivel, ezek: az erős nemzetállamok fontossága, a keresztény értékeken alapuló európai kultúra elsőbbsége és a határvédelem.

Salvini úr sikere Magyarország szempontjából kulcsfontosságú, sikerülnie kell annak a kísérletnek, hogy a migránsinváziót a tengeren is meg lehet állítani

– mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor és Matteo Salvini Röszkén.Fotó: MTI Fotóbank.

A kormányfő kitért arra is, hogy a magyar határzár bemutatásakor elmondta Salvininek azt is, hogy a kerítés milliárdos költségeiből Brüsszel nem finanszírozott semmit. Ismertette azt a magyar javaslatot is, mely szerint létre kellene hozni egy új testületet a schengeni országok belügyminisztereiből. A Bizottság helyett ez a tanács foglalkozna a határvédelemmel, és azok az országok kapnának nagyobb támogatást, melyek megvédik a schengeni határokat.

Az európai polgárok akkor járnak jól, ha Macron helyett Olaszországra és Magyarországra hallgatnak a bevándorlás kérdésében

– emelte ki a magyar kormányfő.

Matteo Salvini a barátjának nevezte Orbán Viktort, elmondta, hogy egyetértettek az alap értékekben, méltatta a magyar kerítés hatékonyságát.

Nem újra akarjuk elosztani a migránsokat Európában, hanem meg akarjuk védeni a határokat, ilyen Európát akarunk

– fejtette ki.

Salvini szerint egységesen kell fellépni az EU-n kívüli országok ellen, különösen azok ellen, akik nem fogadják vissza az állampolgáraikat.

Az olasz belügyminiszter kiemelte azt is, hogy szerinte május 27-től kezdve új, más történelem fog kezdődni Európa számára.

Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes Fotó: MTI Fotóbank

Újságírói kérdések miatt szóba került a Fidesz, az Európai Néppárt és a Matteo Salvini által vezetett bevándorlásellenes, jobboldali pártszövetség együttműködése és viszonya is.

Orbán Viktor elmondta, hogy a Néppárt nem nyitott az együttműködésre Salviniékkal. A miniszterelnök szerint a májusi EP-választás után két út lehetséges Európában:

vagy a bevándorláspártiak kerülnek többségbe, vagy a bevándorlásellenesek.

Orbán szerint az EPP-ben megtalálható mindkét oldal, míg a baloldalon csak bevándorláspártiak, a Néppárttól jobbra csak bevándorlásellenesek vannak.

Mi a bevándorlásellenesekkel akarunk összefogni, de ez az oldal most kisebbségben van a párton belül

– tette hozzá a miniszterelnök.

Salvini elmondta, hogy célja Európa átalakítása, gazdasági kérdésekben és a politikai korrektség kérdésében is. Új alternatíva kell, ami kihagyja a baloldalt.

Orbán Viktor rámutatott, hogy jelenleg mi a négy fő probléma Európával:

Európa nem védi meg magát, Brüsszel nem tiszteli a tagállamokat, gyengül a gazdaság és a jelenlegi vezetés nem hallgat az emberekre: ezeken kell változtatni, ez Salvini koncepciója, mi ezt támogatjuk.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy az, hogy a Fidesz az EPP tagja marad-e, az attól függ, hogy a Néppárt merre fordul.

Ha ők összekötözik magukat a baloldallal, akkor nehezen fogunk együttműködni. De nem adom fel azt az álláspontot, hogy a Néppártnak nyitottnak kell lennie a tőle jobbra álló pártokra, mert Európának bevándorlásellenesnek kell lennie. A válasz a választások után derül ki, a választók jelölik ki az irányokat

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére