Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: a migránsvitában nem lehetséges a kompromisszum

Sümeghi Lóránt

2018.06.16. 16:29

A migránsvitában nem lehetséges a kompromisszum, de nincs is rá semmi szükség - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Budapesti Európa-beszéd címmel szombaton a fõvárosban rendezett konferencián.

A kormányfő Helmut Kohl egykori német kancellár halálának első évfordulóján rendezett tanácskozáson kiemelte: semmilyen dokumentumot nem ismerünk, amelyik azt mondaná, ha "belépsz az unióba, bevándorlóországgá kell válnod". Kitért arra is, Magyarország tisztában van saját erejével, súlyával és feladatával mint uniós tagállam, és nem vágyik európai politikai szerepre.

Mi, magyarok öntudatos, büszke, helyes önismerettel és reális helyzetértékeléssel bíró nép vagyunk. Ahol határozott ambícióink vannak, az Közép-Európa és a visegrádi négyek."

Hozzátette, magyar ambíció, hogy Magyarország egy erős, szorosan együttműködő, egymást segítő és bátorító országokból álló közép-európai régió tagja lehessen. Itt számít, súlyt jelent az az erő, amit Magyarország képvisel.

Az is az ambíciója Magyarországnak, hogy elősegítse a nyugat-balkáni államok, különösen Szerbia uniós tagságát, hogy meggyőzzük a többi tagállamot, hogy erre szüksége van. Orbán Viktor azt mondta: Helmut Kohl pontosan értette, mit jelent az, hogy az Európai Unió tagjai egyenrangúak, és értékelte a magyarok barátságát. 

Erős Európát akarunk, ez pedig erős nemzetállamokat követel."

Az Európai Unió még gazdag, de már gyenge – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a közösség jövője azon múlik, képes-e megvédeni külső határait, ha pedig ez sikerül, akkor nem az érkező migránsok szétosztása a kérdés, hanem az, hogy mi történjen azokkal, akik már itt vannak.

Mint mondta, utóbbiakat "nem szétosztani  kell, haza kell őket vinni". A kormányfő az elmúlt fél évtizedet az EU legsikertelenebb öt évének nevezve, mondván, nem sikerült megvédeni a földrészt a migrációtól, a Brexittel "elvesztettük az Egyesült Királyságot", Brüsszel pedig megbontotta az egyensúlyt az unió nyugati és kelet fele között. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére