Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Operatív törzs: Teljes értékű lesz az érettségi

888.hu

2020.04.17. 12:07

Teljes értékű érettségi vizsgákat szerveznek, a bizonyítványok teljes értékűek lesznek, felsőoktatási felvételre jogosítanak majd – hangzott el az operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár közölte, az érettségiket május 4-21. között tartják meg, és kizárólag írásbeli vizsgák lesznek. Csak akkor lesz szóbeli, amennyiben azt nem lehet megkerülni. Az írásbeli felmentéssel rendelkező tanulók szóban vizsgázhatnak, viszont azok nem tehetnek vizsgát, akik nem végzősök, a szintemelő vizsgákat is csak az idei felvételizők tehetik le.

Közölte: a most megszerzett érettségi eredmények teljes körűek lesznek, a nyelvi érettségik is teljes értékűnek számítanak majd.

Maruzsa elmondta azt is, hogy teljes értékű érettségi vizsgákat szerveznek, a bizonyítványok teljes értékűek lesznek, felsőoktatási felvételre jogosítanak majd. A nyelvi érettséginek is csak írásbeli része lesz, de a nyelvvizsga átváltásban teljes értékűnek tekintik majd.

Elmondta azt is, hogy április 20-ig lehet visszalépni az érettségitől, az érintettek vizsgadíjait visszafizetik.

A biztonságról elmondta, hogy egy helyiségben legfeljebb 10 fő lehet az írásbelik során, köztük legalább másfél méter távolság kell legyen. Továbbá új helyszíneket is bevonhatnak a vizsgáztatásra, ha szükséges, az ország bármelyik közoktatási intézményének bármelyik termében lehet érettségi. Közölte azt is, hogy minden iskolaépületben lesz fertőtlenítés és biztosítanak maszkot a tanároknak és a diákoknak is, azonban a viselésüket nem teszik kötelezővé. Szólt arról is, hogy a diákok csoportosulásának elkerülése érdekében rendőrök is lesznek az intézményeknél. Maruzsa elmondta azt is, hogy a megszokott 8 órai kezdést 9 órára módosították.

Tájékoztatása szerint elhelyezést biztosítanak majd azoknak a diákoknak és tanároknak, akiknek az érettségi miatt sokat kellene ingázni a vizsgák heteiben. A kollégiumokban szobánként azonban csak egy embert lehet majd elhelyezni.

Az államtitkár szerint külföldi állampolgárok is érettségizhetnek majd, és a kettős állampolgárok esetében lehetővé fogják tenni a határátlépést a vizsgák érdekében. A nagy tömegeket megmozgató ballagásokról szólva kijelentette: ezek idén el kell maradjanak.

Ismertetése szerint lesz elég felügyelő tanár, arra kérte a pedagógusokat, hogy vegyenek részt a vizsgáztatásban, és közölte, hogy ő maga is kéri beosztását felügyelőnek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 1763 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Továbbá elhunyt 14 idős, krónikus beteg, így 156 főre emelkedett a halottak száma. Ugyanakkor 207-en már gyógyultan távoztak a kórházból. A Pesti úti idősotthonban 18-ra nőtt az elhunytak száma, 847 embert ápolnak kórházban, 63-an pedig lélegeztetőgépen vannak.

Elmondta, azt látják, hogy lassan belépünk a tömeges megbetegedések időszakába. A tisztifőorvos szerint a járványgörbe – amennyire lehet – lapos, de minden nap valamivel többen fertőződnek meg. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat.

Jelenleg 66 ezer ágy áll rendelkezésre a hazai kórházakban, és ezeknek az ágyaknak a 65-70 százaléka van kihasználva. Az 50 százalékos kihasználtság érdekében a foglalt ágyak 15 százalékát kell csak felszabadítani. Ez történhet a beteg áthelyezésével, vagy hazabocsátásával. Erről akár egy orvosszakmai grémium is dönthet. Minden hazaküldött betegnek két szakmai zárójelentést kell kapnia, az egyik az egészségi állapotáról szóló zárójelentés, a másik ápolásszakmai zárójelentés. Probléma felmerülése esetén az adott intézményvezető, a betegjogi képviselő, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ felé lehet jelzést tenni.

Az országos tisztifőorvos beszélt a szociális intézményeket érintő járványügyi hatósági vizsgálatról is, elmondta, hogy a fővárosban több mint 18 ezer maszkot osztottak ki az idősotthonokban, jövő héten újabb eszközöket osztanak ki az ország minden intézményében.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte: 21 093 szabálysértés történt a kijárási korlátozás életbe lépése óta. 59 esetben rendeltek el eljárást rémhírterjesztés miatt. Továbbá szólt arról is, hogy Pekingből csütörtökön 5 járat érkezett összesen 53,4 tonna védőfelszereléssel. Ma 17 budapesti és 43 vidéki kórházba történik meg az eszközök kiszállítása.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére