Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Operatív törzs: százas nagyságrendbe léphet a megbetegedések aránya

888.hu

2020.03.17. 15:45

Mivel egyetlen koronavírus-fertőzött 2-3 egészséges embert fertőzhet meg, így Magyarországnak is fel kell készülnie, hogy a napokban akár százas nagyságrendbe emelkedhet az új megbetegedések száma, jelentette be az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos, ugyanakkor azt is jelezte, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában izolálták a vírust, így itthon is megkezdődhet a koronavírus-fertőzés elleni vakcina kikísérletezése.

„Sajnos emelkedett a megbetegedettek száma, a koronavírus a továbbiakban is terjed. Hétfőről keddre már 50 megbetegedést regisztráltunk” – jelentette be az országos tisztifőorvos, aki szerint erre készültek a szakemberek, ahogy arra is, hogy

a napokban ez az arány megtöbbszöröződhet.

„Egy beteg 2-3 másiknak tudja átadni a fertőzést,

a következő napokban több száz lehet a megbetegedések száma.

Ezért folyamatosan alakítjuk át az ellátórendszert, hogy az alkalmas legyen az esetleg felmerülő súlyosabb megbetegedések ellátására” – hangsúlyozta Müller Cecília, aki azt is elismételte, továbbra is az idősek vannak a legnagyobb veszélyben.

Leginkább veszélyeztetettek a 70 év felettiek, ők maradjanak otthon, ez a legfőbb védelem számukra. Tartsák be azt a WHO-ajánlást is, amelyik 2 méteres »szociális távolságot« ír elő.

A szakember arról is beszámolt, hogy a járvány idején sem ellenjavallt a sportolás a szabadban az egészségesek számára, ha tünetmentesek, mint ahogy nem csoportos kirándulások is szervezhetők.

Bár a hatóságok a kialakult helyzetre tekintettel az elektív orvosi beavatkozások eltolását rendelték el, ugyanakkor a védőoltásokat nem halasztják, az életkornak megfelelően a gyerekek azokat megkapják. A kampányoltásokat, például a humán papilloma vírus elleni vakcinálást, elhalasztják.

„Örömteli hír: hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában izolálták a vírust, ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcina kikísérletezésére, a mintákat pedig mind magyar, mind külföldi kutatócsoportok számára elérhetővé tesszük.”

Az operatív törzs bevezetett intézkedéseiről Lakatos Tibor ezredes számolt be, a szakember elmondta, hogy keddtől a vendéglátóhelyeken, benzinkutakon, illetve az élelmiszert, illatszert, tisztítószert, vegyi árut, gyógyszereket és dohánytermékeket nem árusító boltok nem tarthatnak nyitva 15:00 óra után. Ez a korlátozás nem vonatkozik a szolgáltatási ágazatra, illetve az ételkiszállítással foglalkozó éttermekben a tiltott időszakban is átvehető a megrendelt étel.

A szabályszegők 5 ezertől 500 ezerig terjedő pénzbírsággal büntethetők.

Az ezredes arról is beszámolt, hogy több jelzést is kaptak, amelyek szerint

elsősorban idősek számára hamis fertőtlenítő takarítást ígérnek,

a rendőrség figyeli ezeket, akiket ilyenen tetten érnek, azok ellen büntető- vagy szabálysértési eljárást indítanak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére