Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az operatív törzs sajtótájékoztatója

888.hu

2020.03.31. 11:33

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette az elmúlt 24 óra változásait az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján: 46 fővel emelkedett a laboratóriumi vizsgálatokkal igazolt betegek száma, így már 492 főre emelkedett a fertőzöttek száma. Van okunk örülni is, hiszen folyamatosan távoznak gyógyultak is a kórházakból, ők 37-en vannak. Sajnos az elhunytak száma is növekedett.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy részletesebb adatokat is közölni fognak a koronavirus.gov.hu oldalon, itt megtekinthetjük majd a demográfiai adatok mellett azt is, hogy volt-e és ha igen, milyen alapbetegsége az elhunytnak. Az életkori megoszlás mellett ez az információ azért is fontos, hiszen tudjuk, hogy a krónikus megbetegedésben szenvedőkre és az idősekre nézve is veszélyesebb a vírus. Az eddigi elemzések alapján elmondható, hogy az elhunytak között sokan szenvedtek szív- és érrendszeri betegségben, daganatos betegségben, gyomor-bélrendszeri krónikus betegségben. Az utolsó elhunyt beteg is egy immunológiai szempontból kockázatos csoportba tartozott. Müller Cecília ezért figyelmeztetett, ha krónikus betegek csoportjába tartozunk – ilyen lehet akár a cukorbetegség is – ,még inkább vigyázzunk magunkra és egymásra, fokozottan figyeljünk oda a szabályok betartására.

A fertőzöttekkel kapcsolatban Müller Cecília elmondta, hogy feltételezhetően sokkal többen vannak azok, akik fertőzöttek, hordozzák a betegséget és így fertőznek, de enyhe tüneteket mutatnak csak.

Még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában tartunk – emelte ki. Arra kérte az emberek, hogy felelős magatartást tanúsítsanak, a rendelkezéseket tartsák be, ezzel ugyanis segítenek laposítani a járványgörbét. Müller Cecília a frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozóknak, de a szabályokat betartó állampolgároknak is megköszönte azt az óriási segítséget, amit munkájukkal és a rendelkezések betartásával nyújtanak.

Kiss Róbert, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, a mai nappal hatályba lépett a koronavírus-törvény. A kórházparancsnokok a tegnapi nappal megkezdték munkájukat.

A rendvédelmi szervek 103 büntetőeljárást rendeltek el, ebből több mint 20 fake news terjesztés miatt indult. A bevezetett intézkedések a járvány lassítását szolgálják, ezek betartása ezért kiemelten fontos. Még mindig vannak, akik megszegik ezeket, ellenük szabálysértés miatt indult eljárás.

Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta, hogy nem kell félni a termelői piacokon vásárolt élelmiszerektől, de a tojás esetében – ahogy eddig is – most is figyelni kell arra, hogy ez az élelmiszer alapvetően szennyezettnek tekinthető, így mossuk meg azokat, fertőtlenítsük is. „Ez most nem a beafsteak ideje” – nyers ételeket ne fogyasszunk mostanában, jól hőkezelve nem okozhatnak gondot ezek az élelmiszerek. A maszkokat illetően az országos tisztifőorvos elmondta, hogy az orvosi szájmaszkok viselete elegendő lehet ebben az időben, az egyszerű, varrott szájmaszkok viselete főleg biztonságérzetet kelthet, de ezeket fontos egy használat után magas hőfokon kimosni. A vidéken tartózkodó nyaralókkal kapcsolatban elmondta, a szabályok mindenkire egyértelműen vonatkoznak. „Már valahol tartózkodnak az emberek”, ha az eredeti otthonukban, ha a nyaralójukban, az mindegy, a szabályokat, a kijárási korlátozást minden egyes esetben ugyanúgy be kell tartaniuk.

Minden egészségügyi intézmény a felkészülés különböző szakaszaiban van – válaszolta a kórházak felkészültségi állapotával kapcsolatos kérdésre. A megyei infektológiai osztályok is beléptek a betegek ellátásába, így már nemcsak a Dél-pesti Centrumkórház vesz részt a koronavírusos betegek ellátásában. Amennyiben még több beteg lesz, úgy bővül folyamatosan a kapacitás.

Kiss Róbert elmondta, a külföldön ragadt magyar állampolgárok hazaszállítása prioritásnak számít. Az operatív törzs továbbra is azt javasolja az időseknek, hogy ne menjenek sehova, maradjanak otthon, ők ugyanis a legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak. Amit az új jogszabály biztosít számukra a reggeli kint tartózkodási, bevásárlási idősávval kapcsolatban, az csak egy lehetőség, amiben a legszükségesebb ügyeiket el tudják intézni, a legszükségesebb élelmiszereket meg tudják venni, de arra kérik őket, ha tehetik, ne minden nap menjenek közösségbe még akkor sem, ha ez az idősáv számukra biztosított.

Hogy pontosan mikortól lehet tömeges megbetegedésről beszélni, azt nehéz meghatározni: ha már széles körben terjed a vírus, akkor már erről kell beszélni, Magyarország pedig épp ennek a küszöbén áll, hiszen az ország szinte összes pontján fellelhető a vírus – mondta el az országos tisztifőorvos. A laboratóriumi vizsgálat és minden más eljárás rendjét konkrétan szabályozzák. A járvány követése során mindig újabb és újabb beavatkozási és eljárási cselekvések válnak szükségessé. Kórházi kezelésre csak akkor van szükség, ha a tünetek és a beteg állapota azt indokolttá teszi: egy olyan fokú rosszullét – például fulladás –, ami ezt indokolttá teszi. Vészforgatókönyv nem készül a kórházak számára, ugyanis minden intézménynek van saját egészségügyi válságterve, ami „békeidőben” is rendelkezésre kell álljon. Most a járvány idején külön kérték, hogy minden intézmény vizsgálja felül ezeket a terveket, aktualizálják azokat.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére