Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Operatív törzs: Nem csak a Pesti úti idősotthonban vannak fertőzöttek

Filipp Dávid

2020.04.10. 10:21

A Rózsa úti idősotthonban 7 igazoltan fertőzött ember van – hangzott el az operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília, országos tiszti főorvos elmondta, hogy az elmúlt 24 órában nagyobb mértékben nőtt az igazolt fertőzöttek száma, mint korábban. Már 1190 fertőzött főt tartanak nyilván, egy részük jól van, de sokan kórházba kerültek, egyesek lélegeztetésre is szorulnak.

A tendencia akkori is növekvő, ha levonják belőle azokat, akik az idősotthonban fertőződtek meg. Az elhunytak száma is emelkedik a fertőzöttek számával együtt. Az elmúlt nap is 11-en hunytak el.

Kiemelte: elsősorban az idősek veszélyeztetettek.

Elmondása szerint már közel 30 ezer laboratóriumi vizsgálatot végeztek.

Felidézte, tegnap személyesen kereste fel a Pesti úti idősotthont, ahol 151 fertőzött van az ott dolgozók és gondozottak körében. A személyes látogatás alkalmával lehetősége volt konzultálni az ő védelmükről. 126 főt a Korányi Kórházba szállítottak. Elmondása szerint ez volt a legbiztonságosabb lépés, amit tehettek. Tájékoztatása szerint volt lehetősége egyeztetni az intézmény vezetőjével és dolgozóival is. Egyelőre nem tudják, hol a vége a járványnak az intézeten belül, az idősotthont izolálták. Újabb fertőzések esetén viszont újabb járványügyi intézkedések kellenek majd.

Éppen ezért elrendelte: az egészségügyi ellátást folyamatosan biztosítani kell, az ott lévőket folyamatosan meg kell figyelni. Azt is elrendelte, hogy az idősotthonban dolgozók oktatásban részesüljenek, hogy meg tudják akadályozni a fertőzések terjedését.

Müller Cecília szerint van egy másik idősotthon is, ahol fertőzöttek vannak. Ez a Rózsa úti otthon, ahol eddig 7 igazoltan koronavírusos ember van, de ez a szám nőni fog, a vizsgálatok továbbra is zajlanak.

A tiszti főorvos az egész országban vizsgálatokat rendelt el az idősotthonokban, ahol hiányosságokat fedeznek fel, ott azonnali intézkedés lesz.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti osztályának vezetője elmondta, hogy megjelent a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló rendelet. Meghosszabbodik automatikusan az időtartam, az operatív törzs jelentése alapján ezt hetente vizsgálja majd a kormány. A piacok nyitva tartásáról az önkormányzatok dönthetnek, de a 65 év felettiek idősávját biztosítani kell. 13-án 24 óráig a polgármesterek szigorúbb szabályokat is hozhatnak a kijárási korlátozás szabályainál. Továbbra is érvényesek az eddigi szabályok, kizárólag alapos indokkal lehet elhagyni az otthonainkat.

1255 intézkedést hajtottak végre a kijárási korlátozás szabályainak áthágása miatt az elmúlt 24 órában, 665 esetben figyelmeztetést alkalmaztak a rendőrök, mert továbbra is számítanak az állampolgárok együttműködésére.

A dohányboltok 15 órai bezárására azért van szükség, mert az a tapasztalat, hogy ezek a helyek gyülekezésre voltak alkalmasak.

A börtönökben nincsen fertőzött rab.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére