Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Operatív törzs: Május 3-án tetőzhet a járvány

Filipp Dávid

2020.04.20. 12:00

Korábbi becslések és számítások szerint ismerhetjük a május 3-ai dátumot, amikor talán csúcsra fut a járvány – hangzott el az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt napokban nem fokozódott jelentősen a fertőzöttek száma. Jelenleg 1984 fertőzöttet tartanak számon, 10-en elhunytak az elmúlt 24 órában, így 199-re nőtt a halottak száma. Jellemzően idős, más betegségekben szenvedő honfitársainkról van szó. Emelkedett viszont a gyógyultak száma, 267-en győzték le a kórt. 811 főt ápolnak kórházban, 60-an szorulnak lélegeztetőgépre.

Az Országos Mentőszolgálat segítségével újra mintákat vettek a Pesti úti idősotthonban. 223 fertőzött van az intézményben, 19 dolgozó érintett és 23-an hunytak el. Az új mintákat 267 lakótól és 40 dolgozótól vették. A laboratóriumi vizsgálat folyamatban van, holnap lesznek eredmények.

Elmondta azt is, hogy dokumentumokat kaptak a fővárostól, amelyeket áttekintettek. A dokumentációból kiderül, hogy legalább egy hétig nem volt jelen orvos az intézményben.

Folytatjuk a vizsgálatot – jelentette ki a tisztifőorvos.

Tájékoztatása szerint matematikai modellekkel próbálják a szakemberek megbecsülni a járvány alakulását. Müller Cecília szerint egyelőre nem mondhatja azt, hogy kifelé tartunk a helyzetből.

Korábbi becslések és számítások szerint ismerhetjük a május 3-ai dátumot, amikor talán csúcsra fut a járvány. Ez azt jelenti, hogy a megbetegedések száma nem növekszik, hanem egy úgynevezett „plató” keletkezik, vagyis több napig ugyanannyi pozitivitást regisztrálnak.

Elmondása szerint az egészségügyi ellátórendszer erre készül fel, és technikai beállítások is történnek. Elmondta, 1600 önkéntes jelentkezett, 267-tel már szerződést is kötöttek. A rendszerben lévő egészségügyi dolgozókat pedig képezni kell, így 13 393 regisztrált felhasználó kezdte meg tanulmányait. Folyamatos a felkészítés a lélegeztetőgépek használatára.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a koronavírus élő sejt mellett érzi jól magát, vízzel nem terjed, de szennyvízből már kimutatták. Akár a légkondicionáló is terjesztheti a koronavírust.

A tisztifőorvos szerint 19 idősotthonban jelent meg a koronavírus, ebből 8 Budapesten található. Számos közülük csak egy-egy megbetegedést jelent és az is az ápolók körében.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy két repülő hozott 22 ezer kilogramm felszerelést.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére