Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Operatív Törzs: gyermeknél és fiatalnál is diagnosztizálták már a fertőzést

888.hu

2020.03.30. 12:18

Összesen 108 egészségügyi intézmény élére nevezett ki kórházparancsnokot a kormány, ők a járványügyi szabályok betartásáért, a védekezéshez szükséges eszközök ellátottságáért felelnek, orvosszakmai döntéseket nem hozhatnak, jelentették be az Operatív Törzs napi tájékoztatóján, ahol az is elhangzott: az eddigi védekezés sikeresen laposítja el a járványgörbét, ugyanakkor kiderült: már gyermek és fiatal is van a fertőzöttek között.
Életek múlnak majd azon, hogy a kórházaktól származó adatok pontosak legyenek a szükséges eszközökről,

hogy azokat a megfelelő helyekre sikerüljön eljuttatni. Ezért

a kormány 108 kórház élére kórházparancsnokot nevezett ki,

akik orvosszakmai kérdésékben nem hozhatnak döntést, feladatuk a védekezéshez szükséges eszközök, készletek biztosítása – jelentette be az Operatív Törzs hétfői napi tájékoztatóján Halmosi Zsolt, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese, aki azt is közölte: a kórházparancsnokok felelősek járványügyi szabályok maradéktalan betartatásáért is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról számolt be, hogy hazánkban

447 laboratóriumi vizsgálattal igazolt fertőzöttet tartanak nyilván és a fertőződés már minden korosztályt elért: gyermek és fiatal fertőzöttet is számontartanak,

de továbbra is az időskorúakat, a krónikus betegségekben szenvedőket veszélyezteti leginkább a járvány. Az elmúlt 24 órában a vírusfertőzés következtében elhunyt két személy is 90 év feletti volt.

A szakember közölte: még

a járvány csoportos fázisában tartunk, de a tömeges megbetegedések küszöbén,

az ország egész területen egyenletesen eloszlik a fertőzés, nincsenek gócpontok, a kijárási korlátozások meghozták a hozzájuk fűzött reményt. Ugyanakkor megugrott a mintavételek száma: eddig több mint 13 ezer laborvizsgálatot végeztek.

Müller Cecília megköszönte az együttműködést, mert a szociális érintkezések csökkentésével

sikerült ellaposítani a járványgörbét, nem következett be robbanásszerű fertőződés Magyarországon.

„Ha mindenki betartja a szabályokat, a másfél méteres szociális távolságot, nagy valószínűséggel nem adjuk át másnak a fertőzés. Ami azért fontos, mert egy fertőzött 2-3 másikat fertőzhet meg.”

A szakember arra is figyelmeztetett, hogy

a tesztelés hamis biztonságérzetet adhat, mert sokféle teszt kering a világban, jó részük bevizsgálatlan, ezek korlátozottan alkalmasak a diagnosztizálásra.

„Az Nemzeti Népegészségügyi Központban és a kiemelt laborokban a vírus kimutatására alkalmas vizsgálatot alkalmaznak, amelyek a garat és orr nyálkahártyájából vett mintákon mutatják ki a kórokozók jelenlétét, de ez nem alkalmas prognózisra, nem lehet megmondani a betegség kórlefolyását. A másik fajta teszt még bizonytalanabb: egy fertőződött, vagy gyógyult személy véréből ki lehet mutatni az ellenanyagot, ha a szervezet már védekezik. De a teszt nem gátolja a vírus terjedését.”

A tesztelés elvégzése orvosszakmai kérdés

– figyelmeztetett Müller Cecília.

„Ha valakinek panasza van, vagy fertőzöttel érintkezett, és tüneteket észlel, akkor hívja fel a háziorvosát, ő a mentőszolgálattal együtt, esetleges infektológiai konzíliumon állapítja meg, hogy gyanús-e az eset” – szögezte le a szakember.

Az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa, Kiss Róbert alezredes elmondta:

Magyarország csatlakozik az Európai Unió polgári védelmi kezdeményezéséhez, amely arra szolgál, hogy a tagállamokban felhalmozódó, a védekezéshez szükséges eszközöket elossza a tagállamok között, így ebből Magyarország is igényelhessen.

A rendőrök megkezdték Magyarországon a szombattól elrendelt kijárási korlátozás szabályai betartásának ellenőrzését, Kiss Róbert szerint a magyarok többsége megértette a szabályokat, de így is akadtak renitensek, országszerte 739 esetben intézkedtek a rendőrök: 660 személyt figyelmeztettek, 15 helyszíni bírságot szabtak ki és 79 esetben tettek szabálysértési feljelentést. Ugyanígy folytatják az eddig 9047 esetben elrendelt hatósági karantén szabályainak betartatását is, 57 ezer ellenőrzést hajtottak végre: 163 szabálysértési feljelentést tettek, 97 helyszíni bírságot szabtak ki és 14 embert figyelmeztettek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Az őszödi böszme közéleti vétkeinek se szeri se száma

Az őszödi böszme közéleti vétkeinek se szeri se száma

2004 őszén, puccsszerű körülmények közepette ragadta magához a hatalmat, és kormányfői szinten folytatta politikai ámokfutását.

Beszólt a hosszabb diktatúrára vágyó ellenzéknek Deutsch Tamás

Kezd csúnyán visszanyalni a fagyi a tavasz elején diktatúráról óbégató ellenzékieknek. Korábban Kocsis Máté frakcióvezető adott határidőt az örökös elnyomásról keltett álhírek miatti bocsánatkérésre, ma pedig Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő figyelmeztette a baloldali ellenzéket: a koronavírus-törvény vitája során ők pont egy hónappal tovább tartó „diktatúrát” követeltek.

A főváros megtiltotta, hogy az idősotthon ápolói nyilatkozzanak a sajtónak

A főváros megtiltotta, hogy az idősotthon ápolói nyilatkozzanak a sajtónak

„Nyilatkozgatunk, fészbukkolgatunk, elvtárs?” – több kollégát is berendeltek Facebook-posztok és kommentek miatt, szerződésbontással fenyegetve őket.

Na most kapaszkodj meg: a Pixar új homokosmeséje az óvodás korosztályt célozza meg

Na most kapaszkodj meg: a Pixar új homokosmeséje az óvodás korosztályt célozza meg

Az „Out” című 9 perces rövidfilm a Disney Plus csatornán jelent meg múlt pénteken, 3-6 éves gyerekeknek reklámozzák két mese között.

Szánthó Miklós: a veszélyhelyzet bevezetése nélkülözhetetlen volt

Szánthó Miklós: a veszélyhelyzet bevezetése nélkülözhetetlen volt

„A kormány több száz járványügyi intézkedést hozott, és 124 rendeletet adtak ki ebben az időszakban. Ezt lehetetlen lett volna megtenni a normális parlamenti eljárás keretei között.”

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére